fredag 6 mars 2009

Quant - Nu är den avtäckt

Konigsegg Quant nu avtäckt i Geneve. Det är ett understatement att säga att vi gillar det vi ser. Närmare sanningen är att vi är förtjusta. Vi bevakar naturligtvis kontinuerligt framöver på just denna blogg hur denna saga nu vecklar ut sig. Jag var personligen i kontakt med bolaget under förra veckan och hoppas kunna få möjlighet att ställa lite kompleterande frågor unde nästa vecka då det sagts mig att de skall ringa upp efter hemkomst. Belackare har vi konstaterat redan, finns det gott om. Pesonligen fullkomligt älskar jag de människor som likt Kennedy har mage att säga saker som att "om 10 år skall vi en man på månen" osv. Finns mycket resurser nu i gamla svedala som kan styras om från gammal traditionell bil industri till att istället konstuktivt bygga upp en framtidsindustri.

I alla led utveckling av allt från batterier, solceller, el överföring, material kommer att behövas och med ribban nu satt högt finns målen att jobba mot redan defenierade. Jag är personligen fullständigt övertygad om att vi står inför en veritabel revolution inte minst vad gäller framtida material där man mha sk nano teknik kommer att kunna utveckla billiga material så att de är betydligt lättare men samtidigt öändligt hållfastare. Kittlande är tanken att man skulle kunna ha material som är lättare och billigare än papper men hållfastare och krocksäkrare än härdat stål. Kombinera detta med kontinuerligt effektivare batteri tekniker och det är lätt att inse att detta skulle kunna öppna upp för mycket spännande nya möjligheter.

Nu behövs bara en industri minister som säger att om 10 år skall Sverige ha världens ledande el bilsindustri och med detta de politiska beslut som är nödvändiga för att vi likt det tidiga åren på detta århundrade när våra vid den tiden mycket framsynta politiker inte bara uttalade målet att sverige skulle omvandlas från ett agrart samhälle till en av världens ledande industri nationer utan även tog de beslut nödvändiga för att göra detta möjligt.

Det politikerna konkret gjorde i Sverige den gången var att satsa på utbyggnaden av våra bas näringar dvs malm, energi och kommunikation (väg, Järnväg och telefon). Ur detta kunde sedan den privata sektorn bygga upp vår världsledande verkstads industri.

Nu är det upp till oss att se till att vi väljer de politiker som har det rätta virket för att framgångsrikt och lika förutseende ta oss vidare in i framtiden.
http://ditv.se/tv/video/clip/2009-Mar-5_N-12_KONIGSEGG-2009-03-05

En framtida pressrelease att hoppas på
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/en-framtida-pressrelease-att-hoppas-p.html

Time for Tesla
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/time-for-tesla.html

El bilarna nu kommer dom
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/el-bilarna-nu-kommer-dom.html

2 kommentarer:

Pack ice sa...

Det som du kanske skall gräva lite vidare i är hur kategorin "sällsynta jordmetaller, Rare Earth Elements" kan komma att bli avgörande för konstruktionen av "nya batteritekniker" samt det i så fall generande faktumet att Kina sedan lång tid satsat på att helt dominera produktionen av väldigt många av de aktuella metallerna.
Kanske/troligen så är de även redan långt komna med nya typer av batterier??

Så skall Sverige bestämma sig för att få framgångar inom elbilar etc så finns det säkert väldigt mycket att arbeta med!!

In the end we're all debt sa...

Pack ice,
faktumm är att jag försöker grotta lite i detta bla så ställde jag frågan till Midsummer ABs VD bara för några dagar sedan. Detta är ju ett bolag som tillverkar tunnfilms­solceller av materialet CIGS (koppar-indium-gallium-diselenid). Den mest "sällsynta" förekomsten av ovanstående i jordskorpan lär enlig honmom vara Indium och denna metall finns i större mängd än silver. Dessutom med beräknad livslängd på 25+ år för solcellerna so kan därefter när dessa skrotas metallen återvinnas.

Sedan och om man vill anta ett verkligt optimistiskt perspektiv så kanske vi kan lösa allt framöver mha nanotekik. kanske kan bli de material revolution vi alla lite till mans drömmer om?