torsdag 19 mars 2009

Människans största fiende

Människans största fiende genom evolutionen har inte varit att vi ätit fel mat. Det var istället när vi blev tvugna att lämna jägar/samlarlivet och bli bofasta odlare som våra sk välfärds sjukdomar dök upp.

Detta då vi i samband med detta började äta mat vi inte var anpassade för. Av de ca 150.000 år vi existerat som art så har vi bara varit odlare i ca 10.000 år och här uppe i norr betydligt kortare tid än så.

Sedan har denna problematik med de sk välfärdssjukdomarna accelererat under industrialismen när vi börjat att äta mer socker och förädlade råvaror, finmalet vitt mjöl etc för att nu sedan några decennier fullständigt ha exploderat med tillsattsämnen, glukossirap, aspartam, idustri förädlade kolhydrater och light produkter. Sett ur ett evolunärt perspektiv har vi dock varait odlare och haft dessa problem en synnerligen kort stund.

Som art har vi dock aldrig haft bättre skelett, haft bättre fysik och varit ståtligate, längre och kraftfullare än under den tid vi var jägare samlare (se länk nedan). Att medellivslängden då dock bara var ca 30-35 år beror på att vi som art fört en mycket tuff och ojämn kamp mot de för människan genom evolutionen överlägsna fienden - virus och bakterier. Det är detta som tog kål på oss och som reducerade medellivslängden.

Nu däremot när vi äter mat som skadar oss, som ger oss sjukdomar och som skapar sådan oreda i vår metabolisiska system då har vi fått en respit, antagligen temporär tyvärr, mot dessa överlägsna fiender i form av antibiotika och vaccin.

Detta skall dock inte våra kost proffessorer, eller dietiser ta åt sig äran av. Det är definitivit inte passande.

Paleopathology at the Origins of Agriculture
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/paleopathology-at-origins-of.html

Inga kommentarer: