Kanske man inte skall förvänta sig mer konkreta svar än detta och ett svar är ju ändå ett svar? Men detta med att skapa en gemensam europisk el marknad hur är det tänkt att vi i Sverige skall gynnas av detta? Europa som till ca 50% i snitt är beroende av stenkol för sin el produktion? Ett Europa snart helt utan egna fossila bränslen att tala om och med detta beroende i hög grad av import av olja, ett Europa utan eget uran. Hur skall är det tänkt i Folkpartiets energi vision att Sverige genom att anslutas till Europa skall gynnas av detta? Hitintills har vi "gynnats" på det sätt att all vår mycket billiga inhemskt producerade el prissätts på marginalen och till en kostnad som extremt dyr kol el kostar att importera från kontineneten.
Heja Folkpartiet!
"Tack för ditt brev.
Folkpartiet liberalerna vill att vi skapar en gemensameuropeisk elmarknad. Den inre marknaden för energi måste fungera bättre. Genom att bygga ihop elnäten i Europa och införa regler som stärker konkurrensen och transparensen kan EU skapa en gemensam och välfungerande el-marknad.
Det bidrar till att bryta EU:s beroende av importerad energi från bl.a. Ryssland, gynnarkonsu-menterna genom pressade elpriser och bättre ser-vice och tillgänglighet, samt underlättar för många medlemsländers övergång till en klimatsmartel produktion.
Egenproducerad el för försäljning är mycket positivt dock finns många tekniskaproblem för att detta skall kunna fungera. Regeringen arbetar med att lösadessa. Folkpartiet vill även öppna upp för slutkund för alla elbolag på den nordiskaelmarknaden, detta skulle även öka konkurrensen inom Nordpool.
Jag hoppas att detta ger några svar på dina eventuella frågor.
Med vänliga hälsningar
Nina Bäckström
Folkpartiet liberalernas riksdagskansli"
2 kommentarer:
Det kommer inte gynna svenska konsumenter när vi får kontinentala elpriser även i Sverige. Se till att alltid ha låst elpris på längsta möjliga intervall inför införandet av vansinnigheterna fullt ut.
Slutet av detta år är det dags för mig att lägga om mitt elavtal. har dock en "omförhandligsklausul" och frågan är om det inte kan vara dags redan om någon månad om man vill ha lägsta pris. Hitintills har inte det faktum att vi redan sedan förra året producerar elöverskott och exporterat avsevärt mer el än vad vi importerar haft någon som helst inverkan på elpriserna så ligiken i hur dessa sätt är inte direkt klar. Sticker fossila bränsle priserna upp under sommaren så då vet vi att även elpriset kommer att raka iväg med detta. Altså tror man som jag att vi kan komma att se högre olje/stenkols pris framöver så visst skall man binda sig så långt tygeln håller vad gäller elavtal. Sedan hoppas jag kunna installera någon typ av egen el genererings apparatur framöver så jag om m,öjligt helt kan lämna dessa el bolag rygge.
Skicka en kommentar