söndag 22 mars 2009

Vakna USA

AIGs CEO har 1 dollar i lön per år, företagets top 60 chefer får inga bonusar och inga bonusar betals ut till den del av AIG som var orsaken till de stora förlusterna. I den turbulens som dock bolaget sitter i så för att behålla vissa nyckelpersoner har det nu visat sig att företaget betalar ut extra ersättningar mellan $ 92.500 ända upp till 4 M om de stannar i bolaget under ett år.

Ilskan är stor över hela hela denna hantering som i korthet innebär att de pengar som tas från skattebetalarna används i delar till at betala ut bonusar. Nu har ett lag förslag signerats av President Obama som innebär att utbetalda bonusar retroaktivt skall kunna beskattas 90%.
Samtidigt som representanter för US Treasuries grillas av representanter för lagutskotter om dessa utbetalningar.

Kommer ni ihåg ilskan när CEO för Ford, General Motors och Chrysler flög privat jet till Washington för att försöka få pengar till sina respektive bolag?

All detta är snaskiga detaljer och stora bonusar har redan betalats ut till cheferna för föregående katastrof år 2008. Ex fick Rick Wagoner nästan $15 milioner i total kompensation för ett så uselt år för företaget som 2008 när bolaget förlorade rekordstora $31 miljarder.

Att bolag som amerikanska biltillverkarna och AIG gått uselt är helt sant. Frågan är om de gått lika uselt om inte dagens finans kris inträffat? Högst troligen inte. Så vem skapade finanskrisen. I korthet politikerna. Dvs samma politiker som fått hundratals miljoner i kampanj bidrags pengar från ex Fanny May och Freddy Mack och därför tre gånger under Busch mandatperiod motsade sig revision av deras verksamhet, samma politiker som inte allt för länge sedan beslöt att de skulle åka privat jet istället för publika transporter till sina möten och samma politiker som höjer sina löner samtidigt som deras utgifter ökat 3 ggr. Samma politiker som tog bort den sk Glass-Steel akt som separerade Investmentbanking från inlånings banker, samma politiker som krävde att banker skulle låna ut mer till fattiga svarta och hispanics (här var Obama synnerligen involverad) osv.

Rätt skall vara rätt på samma sätt som nu de som falerar i sina verksamheter grillas så skall nu de verkligt ansvariga dvs USAs politiker sättas under press och hård granskning. Deras löner skall på samma sätt som GM och AIGs löner ner till max $1 och de skall sluta flyga privatjet och minimera sina utgifter till ett minimum.

På samma sätt som det är komplett idioti att belöna ett företags som GMs VD under ett år där bolaget gör en $30 miljarder förlust med $15 M bonus lika illla haltar logiken när politiker med gigantiska budget underskott ökar sina ersättningar, förbättrar sina förmåner och ökar sina löner.

En början vore ex att grilla på samma sätt som nu AIGs ledning grillas ta in SEC och reda ut deras intressekonflikter och varför de falerat i sitt uppdrag att reglera finans markanden på det sätt de gjort.

- Somwething is rotten in the state of the USA, för att travestera Shakespear. Detta håller på att utvecklas till simpaste, billigaste och unknaste politiska retorik av nuvarande president Obama.

- Fish always rott from the head, kan man även uttrycka det som.

Tänk istället om Obama kunde uttrycka sig lika klart om läget som McCain gjorde (se nedan)? Men skulle han göra det så skulle det börja brännas farligt nära honom själv.

Obama should publish names and pictures of people getting these bonuses and publicly request they voluntarily recede from taking this money. (our money)!!!!
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4661952n

House passes bill taxing AIG and other bonuses
http://news.yahoo.com/s/ap/20090319/ap_on_go_co/aig_outrage

General Motors CEO Rick Wagoner's 2008 compensation valued at $14.9 million
http://www.mlive.com/business/index.ssf/2009/03/gm_ceos_2008_compensation_valu.html
The new villains: Dodd and Frank?
http://www.politico.com/news/stories/1008/14440.html

Mccain to go after chris dodd, barney frank
http://en.sevenload.com/videos/Bewn7Wl-Mccain-to-go-after-chris-dodd-barney-frank

Obamas dirty littele secret
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/obamas-dirty-little-secret.html

Inga kommentarer: