torsdag 19 mars 2009

Våldet i Latinamerika

Jocke Nyberg (se bio nedan) var på besök i TV soffan i morse. Föranledd av frigivningen av svensken Roland Larsson och siste utländske FARC gisslan talades det om sitautionen i Colombia. Det utvecklades sig till ett mycket intressant samtal om den belägenhet som nu landet befinner sig i. Nuvarande regering har sedan längre tid helt, totalt och fullständigt vägrat dialog med FARC som man anser är terroriser och som man bedriver ett intensivt krig mot.

Att krig är en tragisk belägenhet, att gisslantagande under alla omständigheter är oförsvarbart är odiskutabelt men underliggande allt detta ligger frågor i grunden handlar om demokrati och ägande.

Så länge dessa förhållanden inte är lösta så länge kommer vi se denna typ av konflikter där utblottade lantarbetare i realiteten inte har andra möjligheter att försöka förändra än att ta till våld. Dessutom utan förhandlingar finns inga öppningar alls idag. Men grundproblemen kvarstår.

Eliten i Columbia förstår inte att demokratin måste byggas underifrån i landet och att man måste ha insitutioner lokalt och i hela landet är Nybergs analys.

Att dessutom så få äger i princip allt land och brukbar jord inte bara i Colombia utan i större delen av Latinamerika är det som i realiteten är grunden till problemen.

Intressant var även att Nyberg berättade hur väl lokalt förankrade svenska diplomatkåren i realiteten är i just Latinamerika. En motvikt mot SvTs tidigare dokumentär om diplomat kåren där dessa framställdes som mer eller mindre oseriösa och okunniga.


http://svtplay.se/v/1486422/gomorron_sverige/19_3_07_15?cb,a1366518,1,f,102831/pb,a1366516,1,f,102831/pl,v,,1486536/sb,p102831,1,f,-1

Minskad fattigdom genom demokratisk utveckling
http://ubv.se/kunskapsrummet/45/demokrati

Matsuveränitet
http://ubv.se/kunskapsrummet/208/livsmedelssuveraenitet

Tidskriften
http://ubv.se/gor/40/tidningen-latinamerika

Jocke Nyberg
http://www.context.nu/medarbetare.asp?id=5

Inga kommentarer: