tisdag 3 mars 2009

Oil Demand destruction

är ett mantra som givet den finansiella härdsmälta vi nu har omkring oss som allt som oftas används för att föklara varför olje priset på mindre än 6 månader gick från $147 per fat till ca $30.

Så hur ser då denna påstådda nedgång i efterfrågan egentligen ut i realiteten och hur matchas denna då mot tillgången av olja?

I biofogad chart från EIA kan man månad för månad utläsa inte bara världens olje produktion utan även olje konsumtionen.

Då ser vi ex att i Dec 2008 mitt under brinnande finanskris var världs konsumtionen av olja den högsta någonsin på 88,45 mb/dag medans olje produktionen låg på 84,57 mb/dag, alltså en diff på ca 4 mb per dag under denna månad. För 2008 som helår är det verkligen jämt skägg vad gäller tillgång och efterfrågan och någon oil demand destruction av betydelse är omöjlig att utläsa från dessa siffror.

Koppla detta sedan till det faktum att naturlig decline rate från existerande olje fält enligt IEA ligger på 9% och det är lätt att inse att givet att olje efterfrågan i stort sett idag ligger oförändrat hög trots finansiella oron så talar all fundamenta för betydligt högre framtida oljepriser.

Att finans marknadens aktörer inte är så rationella och effektiva som många förletts att tro har vi nu plågsamt bevittnat givet pågående finans debacle. Att marknaden dessutom är helt irrationell vad gäller fungerande prisbildning är även det allt mer uppenbart för allt fler. I realiteten och under perioder är det inte fundamenta som styr börsen och finansmarknnadens aktörer utan helt andra faktorer som ex mängden tillgängliga pengar, belåningsgrad osv. Helt på egen hand visar det sig kan finans marknadens aktörer helt förstöra den reala ekonomin.

Det är effekterna av just detta som ligger bakom olje prisets volatilitet för närvarande, ingenting annat. Man skall samtidigt även komma ihåg att på lång sikt så är det alltid fundamenta som tillgång och efterfrågan som sätter villkoren även om vi just för närvarade befinner oss i en period där det inte förhåller sig på detta vis.

Table 3a. International Petroleum Supply, Consumption, and Inventories
http://tonto.eia.doe.gov/cfapps/STEO_Query/steotables.cfm?periodType=Monthly&startYear=2008&startQuarter=1&startMonth=1&endYear=2009&endQuarter=4&endMonth=12&tableNumber=6#

How big is Cleavland?
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/how-big-is-cleveland.html

Elefanten i vardagsrummet
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/elefanten-i-vardagsrummet.html

Inflationen, Oljan och underskotten
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/inflationen-oljan-och-underskotten.html

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja oljepriset är verkligen något man inte kan förstå. Tänk om andra produkter skulle ha en sådan svängning. Och för att säkra en tremånaders tillgång för ett visst pris så blir man tvungen att använda sig av köpoptioner, vilket i sig är en risk... konstigt att ekonomer som proklamerar att subventioner är förkastligt samtidigt förespråkar derivat och optioner...

Tack för en klart läsvärd blogg... keep it up!

In the end we're all debt sa...

Tack lunken, såg inte din kommentar förrän nu! jag ser fram emot mer högintressant info (inte minst om LED) från din framöver!