tisdag 24 mars 2009

Ut i solen!

Solen som den livgivande energi den är är onekligen något jag länktar efter att få se mer av. Kul med den här typen av positiva nyheter dessutom. Vitamin D eller kolekalciferol, kan bildas i huden under inverkan av solljus eller tillföras via kosten. I den svenska kosthållningen är fet fisk den viktigaste källan. Annars är det relativt få livsmedel som innehåller D-vitamin.

"Endast en liten andel av hudcancerfallen beror på solande, enligt Håkan Olsson, professor i onkologi. Han anser att genetiska faktorer spelar en viktig roll.

De rekommendationer som är allmänt kända - man ska inte vara i solen mellan klockan 11-15, ha kläder på sig, bära hatt och vara insmord med solkräm med hög skyddsfaktor - leder enligt Lindqvist sannolikt till mer skada än nytta."

Solande skyddar mot blodpropp
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2638047.svd

Dags att ompröva synen på vitamin D?
Att vitamin D påverkar bentäthet och kalciumomsättning är väl känt. Nu pekar allt fler rön på vitaminets betydelse för en rad andra folksjukdomar – diabetes, cancer och hjärt- kärlsjukdomar.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=7593

"D-vitamin är unikt bland vitaminerna då det är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gerner i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst på kroppen. Och en brist, som hos svenskar i allmänhet, kan ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att det kan ha en roll i långt fler sjukdomar än benskörhet. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter/vårdepression… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång."
http://www.kostdoktorn.se/aftonbladets-miss-om-d-vitamin

D-vitamintillskott åt alla?
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamintillskott-at-alla

Vision för ljusvarelser
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/vision-for-ljusvarelser.html

Inga kommentarer: