lördag 14 mars 2009

Kriminalitetens sanna ansikte

Det finns ett enda ord som beskriver vad detta handlar om - Kriminell verksamhet. Samma visa om och om igen. Småfolk lurar man skjortan av och hur än resultaten går i verksamheten betalas miljon bonusar ut till ledningen. I detta fall alltså samtidigt som man gör återtag av kapitalet från kunderna.

Tydligare kan det inte sägas. Detta handlar om en verksamhet var enda syfte är att på bekostnad av kunderna, till varje pris och under varje omständighet, berika oftast totalt inkompetenta verksamhets ansvariga och ledningsgrupper.

I det stora det sk "samhället" pågår exakt samma sak. Bankers totala inkompetens skall skattebetalarna stå för och politiker anser sig ha rätten att fördela och dela ut skattebetalares pengar till höger och vänster när de inte använder tiden till att hitta nya kreativa sätt att ta in skatter och avgifter på. Då får man en befolkning helt beroende av allmosor från etablisemanget vilket naturligtvis är vissa intressens våra dröm.

"AMF Pension är en av branschens jättar med sina 3,8 miljoner sparare. Bolaget ägs till lika delar av LO och Svenskt Näringsliv. Men det fackliga ägandet har inte hindrat styrelsen från att införa ett bonussystem som delvis är mer generöst än hos andra, konkurrerande bolag."

Och moralens väktare LOs ordförande och en av två huvudägare i AMF, Anja Lundby-Wedin som annars så raskt går ut med indignerade angrepp, nu om någonsin är det väl hög tid att visa att retorik inte bara är luft och opportunism? Men det är just vad det är. Makt och mammon fördärvar människor och frågan är bara vem som eg är värst. De som ljuger om sina intenetioner bakom slagord som change, solidaritet och rättvisa eller de som flagrant och uppenbart skiter i all hederlighet, sans och mänsklighet bakom slagord som vinstmaximering och profit. När man dessutom lägger ihop dessa som nu visar sig vara fallet med LO och AMF så blir det bara en smärtsamt outhärdlig verklighet.

När frågar man sig är enough verkligen enough? Samma visa om och om igen. Överbevisade under galgen och ertappade med handen i kakburken så tar man tillbaka och backar, ursäktar sig och skäms. I realiteten händer dock ingenting. Varför hamnar inga av dessas herrar och damer i fängelse i sverige? Varför avskedas de aldrig med omedelbar verkan för trolöshet mot huvudman? Dags för vanliga människor snart att se till att verklig rättvisa skipas.

"Ledningsgruppen i fackets och arbetsgivarnas pensionsbolag AMF har plockat ut 17 miljoner kronor i bonus – trots att avkastningen i fjol landade på minus 6,6 procent. Samtidigt har pensionsjättens två miljoner kunder fått finna sig i sänkta pensioner och ett återtag av pensionskapitalet på sammanlagt 17 miljarder kronor."

"Konkurrenten Skandia Liv har sex månadslöner som begräsning.
"Jag kan förstå synpunkten att tolv är många till antalet, men det ska sättas i relation till utfallet. Vi har väldigt tuffa mål som inte är lätta att nå", säger Stina Sandell.

Vad exakt består målen av?
"Det går inte att redovisa. Jag besitter inte den kunskapen, men de är individuella och vi kan inte av integritetsskäl gå in på det. Vi tittar bland annat på konkurrenternas resultat. Avkastningen och hur AMF hamnar i den rankningen är avgörande."

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\03\14\328785&sectionid=Ettan

AMF backar om bonusar
http://www.dn.se/ekonomi/amf-backar-om-bonusar-1.821239

Nödvändigt beslut av AMF
http://www.dn.se/ekonomi/nodvandigt-beslut-av-amf-1.821443

"Men varför fick också ledningsgruppen bonus?
– Tittar man på övriga marknaden är det så det ser ut. Det är klart att ledningen hade sin del i att det gick bra. Men jag är glad att vi nu tagit bort dem, säger hon. "

Här ljuger helt enkelt LOs orförande. Sanningen är att flera bolag inte har några bonusar alls.

Tänk om jag som trafiksyndare, om jag inte betalade mina räkningar osv helt enkelt kunde "ångra mig" och helt och hållet med detta slippa straff? Istället dras körkort in och kronofogdar skickas ut obenhörligt till alla små syndare medans det på tillräckligt höga nivåer bara räcker att
säga att man gjort fel. Var är den passion och aggresivitet som LOs ordförande hade när man tidigare så högljutt kritiserade regeringens bonus program till de statliga bolagen? Nu passar det uppenbarligen med en betydligt lägre profil. Sedan är det ju självklart att vattenfallschefer och lednings löner skall reduceras med 90%. Bort med slöddret!

LO var med och införde bonusarna
http://www.aftonbladet.se/ekonomi/article4650286.ab

Höga bonusar i statliga bolag
http://www.dn.se/ekonomi/hoga-bonusar-i-statliga-bolag-1.813765

Statens kaka sväller med Nuon
Men Nuonaffären tillför mycket mer än omsättning och värde. Som omfattande utsläpp av växthusgaser. Nuons kraftproduktion släppte 2007 ut nästan 15 miljoner ton koldioxid. Det är ett rejält tillskott till nuvarande Vattenfallkoncernens koldioxidutsläpp som samma år uppgick till 84,5 miljoner ton.På köpet får Vattenfall även en företagsledning med, i förhållande till svenska statens befintliga bolag, generösa bonusar.Ludo van Halderen, vd för Nuon fram till i fjol, fick 2007 en total lön på motsvarande 8,1 miljoner kronor, varav 3,2 miljoner var bonus.Efterträdaren Öystein Löseth — som 2007 var chef för bland annat Nuons produktion — tjänade 7,0 miljoner kronor, varav 2,9 miljoner i bonus.Hans blivande överordnade Lars G Josefsson, vd i Vattenfall, får ingen bonus alls men väl en lön som 2007 uppgick till 8,7 miljoner kronor.
http://www.mentoronline.se/iuware.aspx?pageid=3172&ssoid=97053

Inga kommentarer: