söndag 8 mars 2009

Oil - the ultimate currency

Ett bra och läsvärt inlägg om valutorna av Scoris. Även undertecknad ser dessutom tecken på ett nära förestånde börs rally som denna gång kan bli rätt aggresivt. Översålt är bara förnamnet men som sagt vi ligger i "unchartered territory" så helt klart vad vi kan förvänta oss är det trots allt inte.

Sedan lägger jag till Scoris utmärkta genomgång till mitt vanliga mantra. Guld och Silver kan bevara värden men grunden för all tillväxt och ekonomisk aktivitet baseras på den eg och ultimata valutan - olja. Att vi kommer att snart igen se olja på betydligt högre nivåer än dagens är klart som korvspad.

I den starkt inflatoriska miljö vi nu kan förvänta oss och när de sk fiatvalutorna alla kommer att utsättas för stark press så kommer värdet av oljan i marken dock att inte bara bevara sitt värde utan ständigt dessutom stiga i värde. Att tillgång /efterfråge situationen för olja framöver kommer att bli mer och mer ansträngd är även detta tydligt och med detta så gives altså högre framtida olje priser.

All olja däremot som pumpas upp och säljs kommer då att istället ersättas av inflations utsatta fiatvalutor som ständigt kommer att sjunka i värde. All olja däremot som ligger kvar i backen kommeri stället altså att stiga i värde. Snart närmar vi oss punkten där den ekonomiska rationalitet som säger att det är lönsamt att pumpa upp och sälja oljan - så att den kan brännas upp och försvinna för gott för att istället ersätta den med inflations utsatta pengar som därefter ständigt kommer att minska i värde när istället man kan låta olja ligga kvar i backen och ständigt stiga i värde relativt allt annat - rimligen kan bli ifrågasatt.

När väl detta sker kommer detta att ytterligare späda på en sedan tidigare redan ansträngd efterfråge/tillgångs problematik relativt olja. Följdfrågan naturligtvis blir om inte värderingen av oljebolag framöver i ännu högre grad kommer att baseras på dess reserver snarare än en cashflow modell och produktion?

Personligen ser jag mig tycka se tecken som kan tyda på att kronan snart relativt andra valutor nått sin lågsta nivå. Det dröjer nog nu inte alltför länge innan SEK relativt dollarn ex kommer att ligga närmare de 6 kr vi tidigare sett under sommaren snarare än de över 9 vi nu noterar.

Jag noterar även att Rysslandsfonderna detta år haft varierad uteckling där East Capitals avkastning på helårsbasis nu ligger på blygsamma ca 3% medans Rouburs dito presterat över +17%. Två kvartal till som detta och we're back on track again. Med sin råvaru fokuserade ekonomi blir hur som helst köp av Rysslands fonder på dessa nivårer garanterat ett bra köp räknat på några års sikt.

http://scoris.blogspot.com/2009/03/quantitative-easing.html

Oil Demand Destruction
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/oil-demand-destruction.html

Inga kommentarer: