onsdag 18 mars 2009

Rosengren i Godmorgon Sverige

Såg idag på Godmorgon Sverige Annika Rosengren som kom till studion för att bemöta den storm av kritik som Rapport partsinlaga om mättade fetter givit upphov till. Denna gång tilläts "motståndarsidan" dvs förespråkarna för naturlig mat genom Annika Dahqvist att delta.

Att Proffessor Rosengren var på defensiven är ett understatement. Mer lågmäld och försynt kan man helt enkelt inte vara i en TV studio, det går bara inte. Hon tackade läkaren sin opponent Dahqvist för att hon driver kostfrågan och hon försökte ge sken av att hon är öppen för allt och alla.

Det är ju alltid i slutändan ett val av retorik dvs det sätt man väljer att prensentera sig på. Lyckas man att sas "sälja in" sin person till åhörarna och ge ett sympatiskt intryck så är detta i många fall mer effektivt än det man eg säger. Gillar man personen så accepterar man budskapet hur tokigt och fel det ändå i grunden är.

Mest intressant är dock dels att göra en "overlay" av hur Rosengren valde att presentera sig i Rapports partinlaga och där det inte rådde några som helst tvivel - hon sade tvärsäkert att det är solklart att mättade fetter skall man äta mindre av än vad vi gör idag, där var det Proffessorn i hög person som "sakkunnig" som satte "lekmännen på plats ' - och sedan jämföra henne med det försynta och beskedliga sätt hon valde att presentera sig på idag.

Bortser vi helt från detta så vad är det eg hon säger? Hon sade klart och tydligt idag ex att man inte skall äta industrifetter som margarin. Samtidig säger hon att vi altså skall äta mindre mättade fetter. Sammantaget blir hennes budskap vi skall inte äta fett. Detta är alltså i realiteten ett verkligt fettskrämdt budskap.

Det är märkligt att en medicinsk proffessor på detta sätt kan hävda en ståndpunkt som i realiteten innebär i sin förlägning att kroppen riskerar att inte få de nödvändiga och för cellerna helt essensiella fettsyror den behöver.

Kära proffessor Rosengren fett är ett näringsämne för kroppen och i undersökning efter undersökning visar det sig mer och mer att vår kropp inte mår bra av de sk omega 6 fetterna som kommer från växtriket medans vi är i stort behov inte minst för vår hjärnas utveckling av de sk omega 3 fetterna. De senare kan människan ENDAST tillgodogöra sig i en process där de kommer från animaliskt fett (fisk och kött). Det är därför som det nu är klart empiriskt belagt att de som äter fet fisk presterar bättre intellektuellt (är intelligentare) än de som int gör detta. Äter man fet fisk två gånger i veckan blir skillanden signifikant. Det många glömmer bort här är att även animaliskt fett från ex nöt kreatur har en fördelaktig omega3/omega 6 reklation men endast under förutsättning att djuren får äta sin naturliga mat dvs gräs och inte så som det mesta av vårt kött produceras idag genom att man ger djuren spannmål, majs och soya pulver.

Det är heller ingen dum ide att varje dag sätta i sig några omega 3 ägg, dvs ägg som producerats av höns som matats med linfrön.

"Det finns ingen forskning som pekar på att det är nyttigt att äta mättade fetter" är ett mantra som alltid i dessa samanhang kommer fram. Så även denna gång yttrades detta påstyående av proffessor Rosengren. Mitt råd till Rosengren blir se filmen "Fat head", läs Uffe Ravnekovs "Fett och kolesterol är nyttigt", läs Stephen Phinney) medical doctor, phD researcher, and professor emeritus of medicine at the University of California, Davis forskning, ta reda på hur svenska läjkare under 60 talet var de som genom att avbryta försök i förtid kom till slutsatsen att det är skadligt att utesluta kolhydrater i kosten osv, osv.

Sedan det enklast är att titta på vad som förändrats i vår kosthållning när vi konstaterar att vi blir allt fetare, allt fler unga får socker sjuka (Diabets II) och unga flickor blir allt mer undernärda. Tydligaste är att detta hände när vi blev fettskrämda, började äta industrins light produkter, började söta produkter (ffa läsk) med glykos sirap (ca 200 ggr sötare än socker) och markant ökade intaget av starkt förädlade kolhydrater.

En skiva surdegsbröd, bakat av grovmalna hela korn av ekologiskt spannmål med rejält med ekologiskt smör är helt annan mat för kroppen än den skiva vitt industribakat formbröd med mini lätta de flesta idag slänger i sig till frukost.

Det räcker tyvärr inte med att vara söt och snäll man måste tyvärr även ha lite att komma med.

Kolesterolmyter
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Svenskt Ekologiskt Smör
http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____987.aspx

Inga kommentarer: