"Försäkringsjätten AIG rapporterar en förlust på enorma 61,7 miljarder dollar för fjärde kvartalet, motsvarande 568 miljarder kronor. Det är den största kvartalsförlusten inom det amerikanska näringslivet, större än Time Warners förlust på 54 miljarder dollar 2002, och långt värre än AIG:s brakförlust på 24,5 miljarder för tredje kvartalet."
Nu för tredje gången skall altså Amerikanska staten stödja detta företag, tredje gången gillt? Nu denna gång med en isättning på $30 miljarder vilket med tidigare stöd summerar beloppet till inte helt förkastliga $180 miljarder bara till AIG. Bolaget förväntas dock stå inför betydande framtida fortsatta utmaningar så det är väl bara en tidsfråga innan vi nått över $200 miljarder?
Samtidigt ökar staten sitt ägande över Citybank med som det ser ut till nu ca 40% av bolagets ägande.
Någon som fortfarande tror på sagan "marknadsekonomi"?
Detta nu altså i ett läge där USAs sammantagna underskott i budgeten ligger på historiska 12,3% av BNP. Noteras kan att vilket uland som helst och för att kvalificera som IMF låntagare redan vid underskott under 7% måste underkasta sig omfattande och drastiska besparingsprogram och omstruktureringar av sin ekonomi. Men i USA är man antagligen redan helt inställd på att det from nu bara är sedelpressen som gäller. Kanske därför nu som USA anser sig att "ha råd" att anklaga de länder (läs Kina) som troget under åren finansierat underskotten genom köp av statspapper så att Amerikanarna bara genom att låna och utan att beghöva spara kunnat fortsätta sin konsumtions fest nu för allt elände. Annars brukar det väl inte vara särdeles smart att bita den hand som föder dig?
Allt detta samtidigt som nu mamma Amerikanska staten gladeligen lånar ut pengar till alla de som helt på egen hand lyckats få inte bara tomt utan fullständigt ödelagt sin kassa typ Kalifornien, Ditroit, AIG, Citybank etc. Exit logik?
USA:s president Barack Obama kommer nu dessutom antagligen att be om ytterligare 750 miljarder dollar till finansbranschen. Det skrev Bloomberg News på torsdagen.
Sedan är ju underskotten i USAs finanser avsevärt större än vad som finns inberäknat i dessa 12,3%... , så i realiteten är det inte bara USAs finansiella system utan även staten som är insolvent.
Persson, Kotlokoff och Songsou
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/persson-kotlikoff-och-songzuo.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar