onsdag 25 mars 2009

Kina vill ha mer makt i världen

Så här inför nästa G20 möte så krattas det uppenbarligen och positioneras hej vilt i manegen.

"Det ryktas också om att Wen Jibao i ett telefonsamtal till president Obama ska ha anklagat amerikanerna för att vackla i sin krishantering."

Någonting som allt fler nu anser är helt uppenbart. Även hedersmannen Bo Lundgren gör samma analys efter sitt USA besök: "Bo Lundgren är också bekymrad över bristen på politisk enighet i det här allvarliga läget, särskilt som centralbanken Fed agerar beslutsamt med likviditetspåfyllning."

"Kinas agerande kan vara positionering inför G20-mötet i London den 2 april, men troligen ser landet en möjlighet att fylla ett maktvakuum i väst, skriver analyshuset Gavekal i ett marknadsbrev."Kina kan mycket väl rädda kapitalismen. Men priset är en förskjutning av politisk makt österut", skriver Gavekal."

och Kinas möjligheter att lyckas med detta ökar snarare än minskar ju mer veliga Amerikanerna och dess president Obama i realiteten är ang att snabbt ta nödvändiga beslut. Obamas change uppdagas nu av allt fler står i realiteten bara för "more of the same".

Själva grundbulten i Amerikanska politikers tveksamhet ligger i om staten skall äga banker eller inte. Just nu råder läget i USA att självklart skall staten och skattebetalarna betala kalaset men ägandet skall vara intakt privat. Detta får som konsekvens att ex när AIG får massiva stödpengar så betalar bolaget ut delar av dessa som bonus. Staten har helt enkelt ingen koll eller insyn om hur pengarna används. De som har problem med att banker "privatiseras" bör i första hand i så fall rikta in sig på att INGA skattebetalares pengar skall betalas ut till bankerna. Där logiken haltar nu betänkligt är att samma intressen som inte bara tar emot utan kräver pengar, samma intressen motsätter sig att skattebetalarna med detta även får ett inflytande. Här behövs change, bort med nuvarande företags ledningar en mass i USA ersätt dem med nya krafter och krav ägarinflytande som kompensation för ev pengar som kommer från staten.

http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\03\25\330400&sectionid=Ettan

Bankräddare Lundgren talar ut
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2623747.svd

Bo Lundgren och den finansiella avgrunden
Det roliga i hela kråksången är att staten själv hade kunna trycka pengarna i första rummet. Utan att gå via Feds. Men då är det ju inga privata som kan tjäna på det hela och kontrollera hela systemet.
http://newsmill.se/artikel/2009/03/23/bo-lundgren-och-den-finansiella-avgrunden

China proposes replacing the US Dollar
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/china-proposes-replacing-us-dollar.html

Inga kommentarer: