måndag 16 mars 2009

Les Pompiers

I Frankrike kommer brandkåren högst på allmänhetens lista över populära företag och insitutioner. Dessa Sapeurs Pompiers tillhör ju Frankrikes mest populära yrkesgrupp och år efter annan så röstar Fransmännen fram just dessa som de som de har mest förtroende för.

För dom av er som följde den svenska dokumentär serien om de svenska brand mäns hjältarna i TV för inte så länge sedan insåg då om inte förr de heroiska insatser ja tom med sitt eget liv på spel dessa brandmän gör som del i sin yrkes vardag. Här är det dock aldrig tal om bonusar även om jag gladeligen skulle vilja vara med och ta beslut där dessa samhällets verkliga hjältar tillsammans med vårdpersonal får minst en saftig exra utbetalning varje Jul. Istället är det finans eliter som tar dessa pengar för egen räkning. En yrkeskategori som övt inte alls bidrar till samhällsnyttan utan tvärt om som det nu visar sig istället skadar den reala ekonomin å det grövsta.

Ökat våld mot räddningspersonal
http://svtplay.se/v/1378298/sydnytt/okat_vald_mot_raddningstjanstpersonal

Har inte på länge sett någon sådan undersökning om populärast yrkesgrupp i sverige men låt oss gissa att brandmän och vårdpersonal kommer högt upp på listan och att finans eliten, bankdirektörer tillsammans med journalister och Dietister kommer långt, långt ned.

Personligen i alla fall skulle jag sätta telebolagen och alla vår Energi bolag högst upp på listan över bolag som jag överhuvud taget inte har något förtroende för. Försök att tyda och sätta er in i vad det eg är ni betalar för i er el eller mobil räkning och ni förstår antagligen vad jag menar.

I går fick jag ett generöst erbjudande från Telia ex om att skaffa mig dels Telia Bas för fast telefoni, Telia bredband för 8 mb samt Telia Digital TV för paketpriset 399 per månad. När jag sedan undersökte detta erbjudande visade det sig att Digital TV paketet som ingick hette start och var gratis i ordinarie prislista, så altså 0 och intet värde. På gränsen altså till medveten vilseledning när man erbjuder något som är värt 0 och paketerar detta i ett erbjudande som framställs som fördelaktigt.

El räkningen jag får och efter det att man installerat fjärravstyrda läsare har höjts betänkligt och för mycket milda Oktober fick jag en skyhög räkning. Vi vet ju sedan tidigare att dessa läsare har en generös felmarginal på 5% inbyggt i sin elektronik men här talar vi om betydlydligt större diffar. Att marknaden är en fiffel och båg marknad anser många svenskar med mig och att den innehåller moment av uppskjörtning av oss elkonsumenter är även detta rätt klart för de flesta. Nu höjdes ex nätavgfifterna och de har i vissa fall höjts med nästan 100% under några år. Privata aktörer och vinstmaximerande företag som tillåts verka på en monopol marknad samtidigt som jag som kund inte har jag tillåtelse eller möjlighet att välja nätleverantör är helt enkelt en riktigt, riktigt dålig ide.

Priset på telefoni höjs även detta nu i dagarna pga att nätägaren Skanova som bla Telia utnyttjar from 14/4 höjer avgiften för näten och för att kostnaderna för nätet har ökat. Okey era kostnader har ökat men vad har detta med mig och min telefoni att göra? Varför ser de helt enkelt inte till att optimera sin verksamhet och organisation så att de kan hålla konkurrenskraftiga priser? Javisst ja det var ju ett monopol? Tänk så enkelt det blir då när man ständigt bara kan höja priset med hänvisning till att kostanderna ökar. Men med Moores lag , effektiva företagsledningar och kundens bästa däremot i förar sätet så skulle detta inte tillåta sig att göras lika enkelt. Att man dessutom nu i tider som dessa när ekonomin gått helt i stå har mage att gå ut och kräva pris ökningar är inte annat än ett ytterligare flagrant bevis på att detta inte är aktörer som har kundens bästa i sikte och att de verkar i sammanhang där det inte finns vare sig alternativ eller valmöjlighet.

Sedan vad gäller myndigheter ger jag en nolla i betyg till både Konkurrensverket, Telestyrelsen och Energiverket. Dessa skulle kunna ha som slogan - "Tillsammans med industrin gör vi skattebetalarnas tillvaro dyrare".

Av de privata bolag som definitivt skall in under epitetet fifflande och ljusskygga sätter jag som nummer ett alla de otaliga sk "parkeringsbolag" som terroriseras oss med sina hutlösa avgifter och böter. Här gäller en enkel regel, handla aldrig eller använd alldrig köpcentra som inte har helt fri parkering.

Apropå bilar kommer ni ihåg skandalen med bilreparatörerna som helt enkelt inte alls servade bilar som kunderna lämnade in men som ändå fakturerade som om de gjort vad de eg skulle ha gjort? Undrar eg hur mycket bättre det är idag? Klart är att det inte är billigt att lämna in bilen till märkesverkstad och att det känns som att det kostar minst 3-4.000 kr bara för att rulla in bilen på service.

För att inte tala om Livsmedels och läkemedels industrin men det har vi ju redan konstaterat de jobbar ju i symbios vad det verkar. Livsmedel som ex light produkter ger oss otillräcklig näring, gör oss sjuka och detta genererar i sin tur kunder till läkemedels industrin som kan sälja sina preparat till oss för dyra pengar. Ät riktig mat. Skit i industrimaten i butikshyllorna, håll dig frisk och använd adlrig läkemedel så blir et bra. Sedan vad Livsmedelsverket har att säga om saken skall man helt och fullständigt totalt ignorera.

Visste ni nu att i Danmark planerar man att sätta en straffskatt på Smör? Något av det mest naturliga vi kan äta? Så illa går det när myndigheter sitter i knät på industrin och mutande proffessorer sätter agendan.
http://www.kostdoktorn.se/danmarks-fettskatt

Sedan har jag lågt för att inte säga obefintligt förtroende för det som nu mer "säljs" i media. SvD utgör här i svensk press dock ett lysande undantag där jag verkligen tycker de har höjt ribban många snäpp vad gäller undersökande kritiskt granskande journalistik. Guldmedalj till SvD således. DNs Karin Boje är även detta en djupt seriös journalist med integritet. TV däremot och den indoktrinering vi får från detta medium blir allt mer beklämmande. Nu senast rapport som är ute och tranmpar rejält i klavarer vad gäller vår kost. Aktuellt fick backa på sitt senaste inlägg men här som sagt kommer istället Rapport:
http://www.kostdoktorn.se/rapport-skrams-om-fett

Jag som vill ha fakta och inte indoktrinering anser att vi inte skall betala någon TV licens om det fortsätter på det här sättet. Sluta betala TV licens om den här typen av industri köp propaganda nu tillåts fortsätta. Läs igenom noga nedanståendwe två länkar om fett och i alla fall jag blir skogstokig på att inse att det finns en betald yrkeskår som kallar sig Dietister och som har som syfte att få oss att äta industrins inte bara undermåliga utan häsofarliga mat som ex margarin.

Det skadliga fettet
http://ehdin.com/?navid=91&sub=95

Det nyttiga fettet
http://ehdin.com/?navid=88&sub=95

http://www.bamboo.fr/images/illustrations_albums/_normal_jfShf_POMPIERS.jpg

Inga kommentarer: