måndag 16 mars 2009

Soya mjölk

Just nu marknadsförs aggresivt en Soya Mjölk av Blossom Tatum på TV. Produkten kommer från Alpro och så här säger bolaget självt på sin hemsida om ekologi och genmanipulation:

"Vi lägger mycket energi på att erbjuda våra konsumenter produkter som är helt fria från genmodifiering. Vi har utvecklat ett gediget spårningssystem som går mycket längre än den fordrade standarden, där bönorna kontrolleras från sådd hela vägen till slutprodukten. Direkta, varaktiga relationer med sojabönsodlarna. Istället för att handla på den fria marknaden, fokuserar Alpro på nära relationer och samarbetet med odlarna för att få sojabönor av högsta kvalitet. Vi får våra sojabönor direkt från jordbruk som har odlat sojabönor i många år, och använder sig av naturligt växelbruk. Inga av dessa jordbruk befinner sig på mark som har blivit nyuppodlat eller kalhuggen.

Våra bönor odlas huvudsakligen i Kanada, Kina och Brasilien, men utanför Amazonas regnskogar.

Alla Alpro soyas produkter produceras med största möjliga omsorg för miljön. Respekt för miljön och ansvar för jordens tillgångar som föder oss, är en drivande faktor i vår produktionsprocess. Därför har allt vatten som lämnar våra anläggningar behandlats i våra egna reningsverk. Till paketeringen använder vi huvudsakligen Tetra Pak, som kan återanvändas
."

Och det är ju bra det i synnerhet givet de oerhörda problem just relaterat till ffa Soya och Majs dessa medför vad gäller skogsskövling, genmanipulation (dessa två grödor är de i särklass mest genmodifierade i världen) och de konsekvenser för den biologiska mångfalden som mass odlingen av dessa grödor medför.

Frågan man kan ställa sig dock är varför man skall skeppa soya från Kina, Kanada och Brasilien för att användas som bla mjölk här när vi har naturlig mjölk som kan produceras lokalt inom landet?

Givet den massiva kampanj som Alpro nu satt i gång i svenska media så kan man ställa sig frågan om man bara vänder sig till laktos intolleranta eller försöker man nu skapa nya behov?

Vill man sätta in sig i vilka gigantiska problem i världen soya produktionen i realiteten medför rekommenderas nedanstående skrift. Ett stort problem är det faktum att genmanipulerad soya och majs i hög grad används som djurfoder och i livsmedels industrin. Ät bara kött från gräsbetande djur och låt industri maten stå kvar på butikshyllan så slipper du dessa problem.

WWFs seminarium om Palmolja och Soja i december 2002
http://www.wwf.se/source.php/1116634/wwf-1019745.pdf

Inga kommentarer: