torsdag 26 mars 2009

Rädda vår mat

För min egen personliga del och som LCHFare handlar detta inte bara om vad vi har på tallriken utan vad som hänt på vägen fram till tallriken.

Valet handlar då i grunden om att äta naturlig mat. Det vi idag kallar KRAV märkt och som förr i tiden kallades mat, rätt och slätt. Kött, mjölk, grädde från gräsbetande djur. Helst ekologisk ost. Ägg från frigående höns. Mycket fisk, minst två ggr per vecka och helst och om möjligt vildfångad sådan.

Inga grönsaker eller frukt importerade till sverige på vintern. Sallad från Spanien och gröna äpplen från Nya Zeeland lämnar jag på butikshyllan. Gärna Svenska ekologiska rotsaker under säsong undantaget potatis.

Jag undviker som pesten läsk och allt sockersötat. Sötnings ämnen som ex glykossirap framställd ur Majs är en av de verkliga osakerna till fettma epedemin ffa hos barn. Lika så sötningsmedletc Aspartam 200 ggr sötare än socker (utvecklat av läkemedels industrin som ett cellgift, framgångsrikt använt i de flesta insekt bekämpnings medel) och nu altså med Livsmedelsverkets goda minne i vår mat och i godis.

Det beräknas att varje Svensk genom den industri hanterade maten vi äter får i oss sammantaget ca 5 Kg olika tillsattsämnen i vår kropp per år. Hur dessa ämnen samverkar och reagerar i vår kropp är det ingen som vet men Englands motsvarighet till Livsmedelsverket är så pass oroat att man nyligen satte igång en studie av just detta.

Att kalla det som idag transporteras, hanteras, och kan lagras i oändlighet för bra mat är inget annat än en parodi. Dels gör denna mat oss sjuka , dels så skadar den djuren och dessutom skadar den vår miljö. Vi producerar våra grödor i genmodifierade mono kulturer ofta mha av mängder av bekämpningsmedel och där allt naturligt liv succesift utarmas och där jordens näringsämne hela tiden minskar.

Följande citat (se länk nedan) manar till eftertanke:

"När forskarna analyserade höstvetekärnor i brödsäd fann de en nästan 50-procentig minskning av järninnehållet sedan 1960-talet. Holger Kirchman påpekar att foderindustrin inte längre accepterar svenskt spannmål som djurföda utan att tillsätta mineraler. Men samma spannmål används utan motsvarande tillsatser som brödsäd i många livsmedel.
- Personligen är jag helt säker på att en stor del av svenska folket lider av mineralbrist. För en person som inte idrottar går det inte att täcka behovet med en vanlig kost utan att få i sig alldeles för mycket kalorier, säger Holger Kirchman"

Vi tar utan att ge tillbaka i ett system som nu definitivt kommit till vägs ände. Att det inte går att hantera djur mha ett industriellt synsätt visade med all önskvärd tydlighet galna ko sjukan. Snart kommer vi att tvingas inse samma sak vad gäller även våra grödor. Redan idag är det icke ekologiska jordbruket en av våra absolut värsta miljöbovar.

Det är i realiteten det LCHF i grunden handlar om - att rädda vår naturliga mat och att äta det vi genom evolutionen är skapade för att äta.

De som bara sitter med perspektivet vad som finns kalorimässigt på tallriken och tror att light produkter och margarin är vägen fram har helt enkelt fullständigt missat vad denna debatt i realiteten handlar om.

Är det sedan smak och kvalitet man eftersträvar så finns inget annat alternativ än att äta naturlig lokal producerad mat och i enlighet med säsong.

Fettstriden lämnar ätarna i sticket
http://dn.se/blogg/matbloggen/2009/03/24/fettstriden-lamnar-atarna-i-sticket-2377

Genmodierad mat säljs utan märkning
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=7291

När storskaligheten växer oss över huvudet
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=7138

Gott om bakterier i påssallad
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=7012

29 bekämpningsmedel på en paprika
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=7010

Glutamat i vartannat skinkpaket
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=5946

När forskarna analyserade höstvetekärnor i brödsäd fann de en nästan 50-procentig minskning av järninnehållet sedan 1960-talet.Holger Kirchman påpekar att foderindustrin inte längre accepterar svenskt spannmål som djurföda utan att tillsätta mineraler.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_339018.svd

Livsmedelsverket på offensiven - i Storbrittannien
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=7363

Ett Livsmedelsverk som bryr sig
http://www.wiktzac.com/2007/05/engelsmnnen-har-det-frspnt-i-vissa.html?showComment=1179521940000

Men det finns alternativa vägar fram i system som ger oss inte bara hög kvalitets mat utan även ger tillbaka mer än det tar:

Ett hållbart ekologiskt jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/ett-hllbart-ekologiskt-jordbruk.html

Inga kommentarer: