tisdag 17 mars 2009

Annika Rosengren

Logiken i den kanske inte för mig helt klara argumentationen från Annika Rosengren, professor vid institutionen för intern medicin, Göteborgs universitet verkar i alla fall så här långt vara att eftersom hon anser att djurhållningen är "onaturlig" så är Smör onaturligt eller i alla fall inte så naturligt som vi tror.

Frågan är då vad A. Rosengren anser man skall äta istället för smör? Är det margarin månne och med samma logik blir då den naturliga följdfrågan - hur naturligt anser Proffessor Rosengren att idustriellt producerat margarin är? Så här långt låter alltså hennes rekomendation som att vi istället för att äta "onaturligt" smör istället bör äta det ännu mer onaturliga margarinet- eller?

Själv köper jag alltid Svenskt Ekologiskt smör i paket som jag beställer från min handlare om 4 gr 1 kg. Undrar om Proffessor Rosengren anser detta är en naturlig produkt eller om hon ändå isisterar på att rekomendera industrifetter?

Kom ihåg att förutom den rent ohyggligt onaturliga hanteringen som produktion av margarin inefattar så dessutom används här i hög grad växtoljor till produktionen som kommer från genmodifireade växter som ex soya. Att spåra dessa givet de mängder de använder är i praktiken omöjligt så ännu en anledning till att låta livsmedels industrin och proffessorernas industrifetter stå kvar på butikshyllan.

Det riktigt tragiska är att jag som skattebetalare antagligen är del i att betala Proffessor Rosengrens lön och att jag med min TV licens sponsrar och finansierar Rapports partsinlaga som samtliga nu aggresivt trummar ut ett budskap som i realiteten är ett hot mot min hälsa.

Svenskt Ekologiskt Smör
http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____987.aspx

WWFs seminarium om Palmolja och Soja i december 2002
http://www.wwf.se/source.php/1116634/wwf-1019745.pdf


Hej,

Analysera hur mycket smör som såldes mitten av 80 talet mappa ut denna försäljning sedan på en kurva fram till dagens försäljning. Sätt sedan detta i relation till hur övervikten epidemiskt stigit ständigt högre under samma tidsperiod. Dessa två kurvor korrelerar varandra det är uppenbart.

Är det det du nu säger eg att vi skall äta ekologiskt smör? Var det detta du försökte få fram i programmet? Jag hoppas att du inte anser vi bör äta margarin. Personligen ser jag här en trend när livsmedels industrin nu börjar att tappa mark ex Unilevers Becell har minskat 25% i försäljning samtidigt som folk av naturliga skäl väljer naturligt smör i allt högre grad.

I Danmark sitter Myndigheterna så till den milda grad i knät på industrin att man nu planerar att inför en straffskatt på smör. Det är i ljuset av detta sannerligen ingen händelse anser jag att Rapports vilseledande propaganda kommer i dagen.

Sanningen är att det är margarin som inte bara borde ha en rejäl straffskat som den för människan otjänliga föda det är utan givet hur bla denna produkt under seenaste decennierna trasslat till människors metabolistiska system - förbjudas helt och hållet.

"Margarinet Becel får inte längre använda Hjärt och lungfondens emblem. Enligt fonden finns det allt för många oklarheter kring hur mättat och omättat fett påverkar vår hjärthälsa. Hjärt och lungfonden är en stor bidragsgivare till forskningen kring hjärtsjukdomar och fondens logotyp har i flera år prytt förpackningarna till Unilevers storsäljande margarin Becel.Men då avtalet löpte ut i december valde fonden att inte förnya det."Vi har följt debatten noga och inte minst en hearing vi arrangerade i höstas övertygade oss om att det här med mättade kontra omättade fetter behöver utredas ytterligare.Det kom fram en del svagheter kring viktiga studier som vi inte uppmärksammat tidigare", säger generalsekreteraren Staffan Josephson."Som debatten gått har avtalet med Becel gjort att vi förknippats med en uppfattning men vi stöder forskning och det känns viktigt att vi uppfattas som fristående."

Samtidigt som Livsmedelsverket försöker att förbjuda annat än margarin i skolan, har Unilever föredrag med "oberoende vetenskapsmannen" Claude Marcus (ni vet han som forskat om överviktigas ansiktsform och som arbetar som konsult åt Barilla och McDonalds) tillsammans med Svenska Kocklandslaget (som altså lagar sin mat tydligen med Becel) och detta budskap som tidigare Becel haft i sin reklamkampanj är det som rakt av presenteras av Engelska Food Standard Agency i en landsomfattande jättekampanj över UK (sammanträffande?).

"Food Standard Agency i Storbritannien drar idag igång en jättekamanj mot mättat fett. Det är som vore man förflyttad tillbaka till 70-talet.Kampanjen ackompanjeras med stort buller och bång, bland annat med en effektiv skrämselsnutt avsedd att sändas som TV-reklam. När man tittar på den går tankarna direkt till den reklam för Becel som vi kunnat se i svensk reklam-TV de senaste åren. Ni vet den där det blir stopp i sugröret."

Det är uppenbart att vi nu altså bevittnar en synnerligen koordinerad och av industrin iscensatt kampanj.

SKIS KO-anmäler ICA-kurirenSveriges Konsumenter i Samverkan, SKIS, anmäler ICA-Kurirens annonsbilaga för Becel till Konsumentombudsmannen, KO. Kostdoktorn har skrivit fullödigt om denna märkliga bilaga. "

Angående idrottande och kost rekommenderar jag dig att ta kontakt med Jonas Colting en elitidtrottare som är fettdriven.

Läs nedan hans atrikel i tidskriften runner.
http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting-om-kolhydratsbluffen

Däremot är ex sumobrottare är det mest fettskrämda folk jag känner till. De har lärt sig att sky fettet när de ska bygga sina kroppar. Andelsmässigt äter de mindre än hälften (12 E%) av vad Livsmedelsverket hoppas att vi ska komma ned i beträffande fettintag (25 E%). Sumobrottarna har under 1 400 år lärt sig att kroppen styrs av hormoner och det är främst där man ska söka svaret på frågan varför man går upp i vikt. Miniräknare och kaloritabeller fungerar inte. Sumobrottaren får i sig 65-70 procent av sin energi i form av kolhydrater jämfört med Livsmedelsverkets råd om 60 procent. Livsmedelsverkets strävanden i kosthänseende skulle alltså fungera riktigt bra på ett träningsläger för sumobrottare.

Vill du ha vetenskapliga studier om idrottande och kost så bör du läsa och sätta dig in i Stephen Phinneys arbete. Exra intressant är den historik som han här nedan redogör för och där det visar sig att det var svenska läkare på Karolinska som i realiteten var de som skapade denna kolhydrats boom för några decennier sedan. Tyvärr spred sig sedan dessa ideer världen över och resultatet ser vi idag.

Exercise and Low Carb Diets (with Stephen Phinney)Phinney is a medical doctor, phD researcher, and professor emeritus of medicine at the University of California, Davis. (För att lyssna på showen välj download)
http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184

Mvh


From: Annika Rosengren [annika.rosengren@gu.se]
Sent: 16/3/2009 11:31:06 PM
To:
Subject: Ang: Fw: Rapport 090315

Hej -- det är svårt att vara särskilt utförlig i ett kort TV-inslag. Man har ju gjort ett stort nummer av att animaliska fetter är naturliga och därför nyttiga. Hade jag haft mer tid på mig hade jag sagt att det inte finns något naturligt i hur vi föder upp våra djur idag så där tror jag vi är överens.Hinner tyvärr inte korrespondera mera pga många mail.
Vänliga hälsningar
Annika Rosengren

Från
Skickat må 2009-03-16 19:06
Till annika.rosengren@hjl.gu.se
Ärende Fw: Rapport 090315

Hej,

det var inte roligt att se dig i Rapport i Söndags. Om du händelsevis vill ha lite fakta om fetter så läs gärna nedanstående.
Mvh

Det Farliga Insulinet
Det finns i vår människokropp två viktiga hormoner som styr hur vi hanterar den mat vi äter. Ett av dessa är Insulin och ett annat heter glykagon.Alla kolhydrater ger en stegring av socker nivån i blodet. Sk snabba kolhydrater ger en snabb stegring medan långsamma kolhydrater ger en långsammare stegring. Insulinet som ser till att föra ut blodsockret från blodet till cellerna producerar kroppen när blodsockret höjs. Kroppen har bara en metod, ett enda sätt att lagra fett på och det är med hjälp av insulin. All överskotts energi som insulinet inte kan lagra i kroppens celler lagrar insulinet som fett i kroppen. Utan insulin så kan däremot inte kroppen lagra fett.Om man stressar detta system ofta som idag vi människor gör när vi äter mycket kolhydrater så att mycket insulin bildas riskerar man att trötta ut cellerna så att dessa tillslut inte orkar svara på insulinet när det vill lagra energi i cellerna. När detta händer så får människan sk Diabetes två. Förr i tiden och för att de då bara drabbade gamla kallades sjukdomen för åldersdiabetes eller ännu bättre socker sjuka. Idag så får allt fler denna sjukdom även allt fler barn vilket förr i tiden var ovanligt.När kroppens insulin nivå är hög så kan inte kroppen utsöndra det andra hormonet glykagon vilket är viktigt eftersom glykagonet måste finnas i kroppen för att den skall kunna förbränna sitt egna fett som det har lagrat.Så när kroppen har en bra balans med insulin/glykagon kan kroppen förbränna inte bara det fett du fått genom maten utan det kan sedan även fortsätta med att förbränna det egna kroppsfettet.Det fett du äter ger långvarig mättnad och man får inte heller ett sug efter sötsaker alls på samma sätt. Anledningen är helt enkelt för att kroppens blodsocker inte sjunker lika djupt mellan måltiderna som det gör när man äter mycket kolhydrater. Istället kan en del fett och protein i födan bryts ned till blodsocker, som då glukagonet kan hålla på en jämn nivå utan plötsliga svängningar.Sammanfattning – man kan bara lagra fett och bli fet om man äter mycket kolhydrater och lite fett. Äter man lite fett och mycket kolhydrater kan dessutom inte kroppen förbränna det fett som det har lagrat.Samtidigt är fett och protein viktiga för kroppens uppbyggnad. Cellerna behöver hela tiden fettsyror ex för cellväggarnas uppbyggnad och kroppens muskler är uppbyggda med proteinets aminosyror. Så dessa är verkligen för kroppen mycket viktiga näringsämnen. Däremot det enda kolhydrater ger oss människor är energi och kanske dessutom lite fibrer.Kopplingen hjärt kärlsjukdomar och insulin är snart ingen medicinst utbildad som längre ifrågasätter:

- "Alla" läkare vet att kärlsjukdom är inflammatoriskt orsakad.
- "Alla" läkare vet att högt blodsocker och högt insulin är inflammationsframkallande.
- "Alla" läkare vet att alla kolhydrater höjer blodsockret.
- "Alla" läkare vet att nästan alla hjärtinfarktpatienter har en störning i sockeromsättningen.

Ändå är det nästan inga läkare som undersöker resultatet på hjärtsjukligheten av kolhydratrestriktion. Inga läkare undersöker heller vad som händer när idrottare triggar igång insulinet i kolhydratsladdningens namn. Att detta är lika med ohälsa är klart. Se alla de elit skidåkare ex som på ålderns höst drabbas av hjärtproblem.

Lägg till detta det faktum att den socker drivne idrottaren efter bara ca 40 minuter träning när musklernas energi reserver är tömda och om inga nya stärkelse (socker) tillskott tillsätts kroppen förbränner denne istället sina muskler via kortison (ett hormon som när det triggats igång är aktivt i ca ett dygn). Totalt kontraproduktivt all träning.Den fettdrive däremot klarar att direkt istället ta fettet ur sina fettdepåer och köra på utan att gå in i väggen eller behöva slå av på takten eller att behöva riskera att förlora muskelmassa.

Vilket fett skall man då äta? Fettet ska vara av naturligt ursprung, tex fett från fisk och kött. Man bör undvika vegetabiliska fetter därför att de innehåller för hög andel av omega-6. Det är viktigt att veta att även om vegetabiliska fetter kan innehålla omega-3, så kan vi människor inte använda detta på ett bra sätt. Istället måste all omega-3 för att passa människor först passera ett djur för att vi ska ha nytta av det.

Därför skall man bara äta vegetabiliskt fett som tillägg till grundkosten som utgörs av animaliskt fett. Bästa fettet med mycket omega-3 finns i fet fisk som lax, makrill och sill. Köttdjur som har ätit sin naturliga mat (gräs och inte majs eller spannmål) har bra nyttigt omega-3 fett.De långkedjade omega 3-fettsyror (EPA och DHA) som ingår i våra cellers alla membraner, som styr hormonbalansen inne i cellerna och som spelar en avgörande roll för att vår hjärna skall fungera optimalt finns bara i animalisk mat.

Att vi har en mycket begränsad förmåga att tillverka dem med växtoljor som råvara har bekräftats i en rad studier som publicerats sedan 2003.

Är allt kött lika nyttigt?
http://www.gronagardar.se/artikel-wilsson.html

Här finns lite fakta om varför omega-3 är bra och omega-6 inte är lika bra:
http://www.omega-3.se/sjukdomar.html

Social styrelsen arbetar med nya direktiv för kostråd till människor med Diabetes två. Man sparkade tidigare experter och professorer som man ansåg var altför nära livsmedels industrin. Istället rekommenderar man nu att de skall äta mer fett och mindre kolhydrater.
http://sydsvenskan.se/sverige/article308519.ecehttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_784141.svdhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_784141.svd

Det kom dessutom nyligen en undersökning från Israel där man följt olika personer under flera år som fått speciell mat i en kibbutz. Där visade det sig att de som nådde bästa resultaten var de som ätit lite kolhydrater och mycket fett.
http://www.kostdoktorn.se/?p=599

Jag själv tycker dock att man skall titta på vad vi som människor ätit under de ca 150.000 år som vi funnits som art. Vår föda har kommit från fisk och djur och de fetter som de haft. Margarin, socker, och växtfetter däremot är något vi bara ätit under de senaste tid och samtidigt har allt fler blivit sjuka i ex hjärtinfarkt och diabetes.Nästan allt vi köper i en butik idag även kött, kyckling fileér och korv innehåller socker och mängder av olika tillsatser som ex glutamat och färgämnen. Man sprutar in ex druvsocker i bacon och kycklingfiléer. Vi människor idag är nog socker förgiftade. Värst av allt är kanske att dels vi äter mer socker idag än för bara några generationer sedan men att mer och mer av sockret ersätts av billigare men ännu sötare och för kroppen skadligare ämnen som ex Aspartam eller glukossirap. Många av dessa ämnen som nästan allt vi idag köper sötas med är så söta att kroppen inte klarar att hantera dessa utan att de lagras nästan direkt i kroppen som fett.

Även miljön påverkas av det vi äter. Det mest energikrävande att producera och få till kunden är sköld sallad som säljs i påsar och att det minst energi krävande att producera är kött från djur som äter gräs. Vi borde sluta att i ett land som Sverige äta importerad sallad, grönsaker, frukt och vi borde producera allt vårt egna kött som kommer från djur som bara ätit gräs.

En bra video som jag kan rekommendera:Michael Pollan: The Omnivore's Dilemma“ In the US some 56 callories of fossile energy is used to get one calorie of food energy of organic and washed sallad.”We used to get 2 callories food enery for every one callories fossile energy. Today we need 10 callories fossile energy for every one callory food energy we eat.”
http://www.youtube.com/watch?v=kFpjskn3_Pc

The omnivore's dilemma - A Natural History of Four Mealshttp://www.michaelpollan.com/omnivore.php

Inga kommentarer: