måndag 23 mars 2009

Bonus retorik

Är det inte lite märkligt där allt tal om att Bonusar är nödvändiga för att kunna dels attrahera bra folk och dels belöna goda prestationer alltid tycks mynna ut i ett system där dessa bonusar betalas ut oavsett vad som än händer?

Om nu företagets ledning och styrelser vore så kompetenta varför då sitter de med gigantiska förluster och varför skall givet dessa usla resultat då bonus ändå betalas ut?

Om det fanns någon som helst rim och reson i ett bonus systems uppbyggnad vore väl det just det faktum att detta tillåter belöningar av goda resultat men när/om anställda och ledning enskilt eller i grupp inte klarar att leverera så skall det smaka även detta. Minimum vore att dåliga resultat i alla fall innebär att bonus inte alls faller ut. Vi har ju sett vissa avarter av detta där det sagt att en VD inte får någon löneförhöjning pga uselt resultat. Vilket måste anses som högst lämpligt givet att man inte i alla fall bör belöna dåliga resultat?

Detta skulle i sin tur innebära oattraktiv total kompensation för de personer som under en tid helt enkelt inte leverar resultat och de söker sig då självmant från en verksamhet/organisation som de inte tjänar tillräckligt med pengar i. Då vore ju systemet självreglerande och givet att bonus programet utformats på ett konstruktivt sätt så skulle bara de personer som tillför verksamheten dels attraheras att söka och dels uppmuntras att stanna kvar.

Idag verkar det bästa sättet att få ex gyllene pensionsavtal utbetalade att missköta sitt uppdrag så att man blir avpolletrerad och fallskärmen kan vecklas ut.

Margot Wallström ni vet Mona Sahlins bästa kompis kan se fram emot 21 millar när hon till sist väljer att lämna sin post ionom EU administrationen. Ockey hon har väl inte missköt sitt uppdrag men hur rimmar detta med allt solidaritets och rättvise patos som Socialdemokrater med förkärlek ägnar sig åt? Läggs detta helt åt sidan den dagen man ex lämnar Sverige eller får vara med att leka i kvasi industriell verksamhet? Ni vet verksamet som i realiteten utgörs av monopol (ex vattenfall, Apoteksbolaget, Vin&Sprit) eller när man har monopol att förvalta vissa gruppers (ex fackets) tillgångar? Margots pension förklaras tydligen av att hon varit på sin post så länge. Men varför gäller inte samma upplägg för ett vårdbiträde eller brandman? Flyttar Margot någon gång tillbaka till sverige så får hon leva upp till Monas "det är häftigt att betala skatt" som tydligen är "rörelsens" devis.

Samtidigt slåss nu uppenbarligen Lundby Wedin för sin politiska heder, trovärdighet och framtid. Då måste hon nog som del ägare och dessutom styrelse ledamot till AMF komma med en bättre förklaring än att hon "lurats". Hur kan en ansvarig ens komma på tanken att försöka friskriva sig genom att säga "att man inte hade en aaaning". Enligt mitt sätt att se det så avslöjar hon sig därmed som totalt och fullständigt inkompetent och synnerligen olämpad att ansvar för denna typ av verksamhet. Sedan att samma visa uppenbarligen även inträffat på AFA stärker väl inte hennes case direkt?

Istället var hennes dom hårt mot Anders Borg när det visat sig att det fanns övrigt att önska just vad gällde bonus hanteringen för de statliga bolagen. Han hade i alla fall koll och tog tag i situationen. Wanja däremot hon har inte ens koll.

Wanja försöker få det att framstå som att hon är helt oskyldig försöker hon istället att lasta över allt ansvar på AMFs övriga styrelse. En sak är jag säker på. Wanja Lundby Wedin är inte den kamrat jag skulle vilja ha med mig i skyttegraven.

Marita Ullvskog får vi väl förmoda och som den förtrupp hon varit för rörelsens bonus bekämpare är väl i alla fall den sista vi kommer att uppdaga med någon typ av gyllene fallskärm - eller? Våren 2009 lämnade Marita Ulvskog posten som partisekreterare efter som hon har blivit socialdemokraternas toppnamn i Europaparlamentsvalet 2009. Där kanske väntar ett fett bonus/pensions avtal? Vi får la se då..

Lundby Wedin: "Jag är grundlurad"
"Jag känner mig grundlurad. Jag har inte varit med och fattat några beslut med sådana konsekvenser att han skulle få 30 miljoner kronor för tre år. Jag blir upprörd när jag ser hur mycket han har fått", säger hon till TT.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\03\23\330100&sectionid=Ettan

AMFs styrelse och ledning
http://www.amf.se/templates/Page.aspx?id=9504

LO:s ordförande Wanja lundby-Wedin har godkänt ett pensionsavtal värt minst 36 miljoner kronor för AFA Försäkrings förra vd Torgny Wännström, 62, enligt Aftonbladet.
http://nyhetskanalen.se/1.905858/2009/03/23/lo_chefen_godkande_jattepension

Margot Wallströms pension: 21 miljoner
Margot Wallström behöver inte oroa sig för sin försörjning på ålderns höst. När hon slutar som EU-kommissionär har hon rätt till en av de största pensionerna bland kommissionärerna.Enligt den brittiska EU-kritiska organisationen Open Europe kan Wallström kvittera ut 1,8 miljoner pund - cirka 21 miljoner kronor. Sveriges Television uppger att det rör sig om ett avgångsvederlag på fem miljoner kronor kombinerat med 1,2 miljoner
per år från att hon fyllt 65 år.
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\03\23\330024&sectionid=

Kriminalitetens sanna ansikte
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/kriminalitetens-sanna-ansikte.html

Inga kommentarer: