onsdag 18 mars 2009

Brev från Ralf Sundberg till Unilever

brev från Ralf Sundberg till Unilever;

"Jag har just tittat på Unilevers hemsida om margariner. Påståendet att mättat fett höjer kolesterolvärdet är inte sant. Studier där deltagarna ätit mer än tre ggr så mycket mättat fett som WHO anger som högsta övre gräns visade ingen effekt på kolesterolvärdena.

Den nyligen genomförda koststudien som publicerade i NEJM i augusti visade likaså att de som åt högre andel mättat fett hade bättre blodfetter. Bengt Vessby har i fem svenska studier visat att mjölkfett (mättat fett) inte ökar risken för hjärtinfarkt utan tvärtom sänker kolesterol, och minskar bukfetma.

Alicia Wolks studie visade att kvinnor som åt feta mjölkprodukter hellre än magra ökade mindre i vikt i klimakteriet. Biongs studier från Oslo visar att en fettvävsanalys från hjärtinfarktpatienter visar att dessa har lägre andel specifika mjölkfettsyror i sin fettväv jämfört med friska kontroller, alltså att mjölkfett skyddar mot hjärtinfarkt.

Era margariner är däremot rika på sjukdomsframkallande Omega-6 fettsyror. Dessa sänker kolesterolet genom att när de i alltför hög halt inkluderas i cellmembranerna, ökar membranfluiditeten alltför mycket pga dessa fetters låga smältpunkt, varvid kolesterol tas från blodet för att stabilisera membranerna. Kolesterolsänkningen i blodet är alltså bara en kosmetisk effekt, som avspeglas i laboratorievärdena och har ingen hjärtskyddande effekt. Möjligen kan den kolesterolbrist som blir följden sekundärt ha en negativ inverkan på syntesen av de hormoner, bland annat könshormoner och vitamin D3 som bildas av kolesterol.

Uppgifterna på er hemsida är m.a.o gravt osakliga. Jag vill be er ta bort dem snarast."

Med vänlig hälsning
Ralf Sundberg
Med Dr, Docent
kostdebattör"

Inga kommentarer: