fredag 28 november 2008

How big is Cleveland?

Tror du att vi kommer ha deflation över tiden skall du köpa statspapper och obligationer och ligga i cash.

De som tror på inflation bör istället sattsa på i stort sett alla fysiska ting utom möjligtvis fastigheter.

Det som krånglar till hela detta och gör det lite trixigt är faktiskt Peak Oil. Vissa analytiker (ex CIBCs Jeff Rubin) hävdar nu tom att det i realiteten är PO som skapat nu pågående finanskris.

I förlängningen om PO är en realitet kan man då fråga sig hur vårt antagande om ständig ekonomisk tillväxt som en bas för framtida värdering av företag på världens börser kommer att hantera en situation där ständigt minskad tillgång på olja kommer att ge ständigt försämrad ekonomisk och tom negativ tillväxt i framtiden.

Extra klurigt blir det om man betänker att hela vår finansiella system är baserat på att pengar skapas ur intet och bara när någon tar ett lån. Låntagaren skall sedan kunna betala ränta på pengar som skapats ur intet och utan tillväxt faller systemet ihop precis som vi nu sett huspriserna i USA rasa när man inte längre kan motivera ett antagande om att i morgon kommer huspriserna att ha ökat.

Personligen tror jag USA och stora delen av världen närmar sig hyperinflation och att vi samtidigt kommer att se räntorna skjuta upp till månen. Guld kan i detta sammanhang bevara dina pengar men enda tillgången som inte bara skyddar och bevarar utan även kommer att öka ännu mer i värde relativt allt annat blir olja. Olja är i realiteten basen för all ekonomisk utveckling och som sådan i grunden den ultimata valutan.

Sedan kommer natuligtvis allt guld att i sista dödsryckningarna av nuvarande fiat system att konfiskeras och handel i guld såväl som silver att upphöra eller regler ingföras gör i realiteten det omöjligt att investera i dessa (se hur de sk Hunt bröderna hanterades). Enda sättet att bevara nuvarande system blir att en global fiat currency införs. Och det är liksom nu målet för de styrande eliterna.

När de har fått detta på plats finns ingen hejd för vad de kan kontrollera längre och dessutom inga hot som ex att införa guld myntfot blir längre valida. Fler och fler av våra politiska företrädare runt om i OECD länderna ställer sig nu upp och förespråkar en "översyn" av nuvarande finans system och en mer "globaliserad" lösning. Idag kunde man läsa att Reinfelt vår Svenska statsminister tycket att vi borede ansluta sig till Euron och om vi varit anslutna där så hade Kronan varit starkare.

Carl B Hamilton Folkpartiets "expert" på bla energi och säkerhets frågor tjatar vidare om Eurons förträfflighet och att lösningen för Island hade varit att de varit med i Euron. Fakta de amerikanska investment bankerna har tillåtists att leka med derivat och utan gräns på sk hävstånmg att derivat handeln motsvarar ca 10 ggr värdet av allt reelt i världen. Kära våra politiska företrädare är det inte det som är problemet?

Om Soros och hans likar ges denna typ av "vapen" tillåts de att göra vad de vill och driva politikerna framför sig. Soros spekulerade ex mot Engelska pundet så till den milda grad att opolionen för euro svängde i detta land 180 grader under 90 talet. Ta av honom vapnet och de står nakna. Naturligtvis skall istället varje land ha sin egen valuta och kunna bedriva sin egen finans och penningpolitik utifrån vad det egna folket vill. Euron är ett missfoster kolla nu Spaniens och Italiens ekonomier och jämför dessa med nordeuropas och man inser att det är en omöjlighet för dessa länder att ha samma valuta. De har helt olika behov och helt olika förutsättningar.

Tyskland betalade ett oerhört högt pris för Östtyska anslutningen allt baserad på en helt felaktig växelkurs. Så kom inte och säg att dessa frågor inte negativ påverkar den reala ekonomin. Utan investmentbanker och bankir familjer blir världen en betydligt bättre platrs att leva på. Nästa puck blir nu att helt ta bort dess insitutioner.

Sedan kanske det viktigaste argumentet för att de blir inflation och inte deflation är därför att inflation är ALLTID det politikerna eftersträvar. Deflation är inte en politisk möjlighet i längden . Det kostar på aldeles för mycket och skapar aldeles för stora samhälls problem. Det stora problemet för USA är att landet redan är bankrutt och nu kommer in dessutom i en recession med redan kraftiga underskott i sina statsfinanser.

Hur skall politikerna klara att stimulera en ekonomi när man inte har pengar? Jo man trycker nya och detta kallas valigtvis Monetizing debt vilket är fantastiskt inflations drivande. Hade USA därmot haft ett sparande och överskott hade man kanske kunna klara detta a la Japan utan inflation. men nu som sagt alla amerikaner och hela landet är redan och totalt upp över öronen i skuld.

Och nu skall Obama rädda USA med en ny "New Deal" giv a la FDR. Om Kina, Ryssland och OPEC löänderna dessutom i detta läge anser det bättre att inte köpa amerikanska statspapper för att istället satsa pengarna på att expandera sina egna inhemska ekonomier kommer vi kunna se dollarn sjunka som den islänska kronan över en natt med 50-80%. Det blir INTE lätt detta för Obama. Ju mer han stimulerrar sin ekonomi (vilket han lovat ) mha sedelpressen (det finns ingen annan väg) ju mindre attraktivt blir det för utlänningar att hålla dollar baserade tillgångar och på så sätt stötta dollarn i framtiden.

"Administration economists have said not to worry. This trillion won't be inflationary because that effect will be lost amid the 2008 assets deflation. This is probably more bunk from economic experts who have been right about practically nothing in the last few years. Global commodity indexes have been rising since 2003, although carefully crafted federal statistics kept that pressure from being acknowledged in the U.S. until 2008. Now the common wisdom is that declining commodity prices spell a long-term decline. The better likelihood is that inflation, still much in evidence globally, is only taking a breather, as it did circa 1971 and circa 1974 during the 1967-1980 inflation cycle. Within a matter of months, Washington's huge 2008 borrowing and soon-to-be-record trillion-dollar budget deficits will send inflation to new heights, and the current "treasuries bubble" and "U.S. dollar bubble" will pop." http://www.huffingtonpost.com/kevin-phillips/the-new-hooverites_b_138547.html

How's Obama Going to Raise $4.3 Trillion? by Alan Reynolds
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=9746

How big is Cleveland? Jeff Rubin
http://research.cibcwm.com/economic_public/download/soct08.pdf

Inga kommentarer: