torsdag 27 november 2008

Idrotten kolhydrat ivrarnas sista bastilion?

En kille som sedan länge förstått detta med fettets vikt för hälsan och de fördelar en riktig kost ger för idrottare är Jonas Colting.

2004 blev Jonas också den första personen att fullfölja "En Svensk Klassiker" i ett sträck på de riktiga banorna. Med totaltiden 17 timmar och 50 minuter på loppen och lite drygt 25 timmar inklusive transporter så var det bara det dåliga vädret som hindrade honom ifrån att klara 24-timmarsgränsen!

Läs mer om de extrema prestationer denne fettdrivne man är kapabel till.

http://www.colting.nu/

En annan man som dessutom har unik kometens vad gäller inte bara kostens roll utan även relaterat till funktionell träning är Joakim Dettner.

Nedan hittar du dels Dettners egna blogg, väl värd att följa samt mer information om Joakims företag Kroppsinvest. Vår elit brottare Jimmy Lidberg (90 kg) är en av många som anlitat Joakim och fått med sig hem ovärdelig information och kunskap.

http://jdettner.blogspot.com/

http://www.kroppsinvest.se/

Annas är det fantastiskt vilken bastilion för kolhydrater just idrotten utvecklats till. Att dietister inte har koll må väl vara hänt men att människor som förväntas träna så optimalt som möjligt allt för att kunna uppnå absolut bästa möjliga resultat inte insett hur man bör äta är eg fullständigt obegripligt. Fortfarande tjatar ALLA idrotsledare samma mantra om kolhydratsladdning till våra barn och ungdomar. Kan detta vara orsaken?

Kopplingen hjärt kärlsjukdomar och insulin är snart ingen medicinst utbildad som längre ifrågasätter. Däremot att trigga igång insulinet i kolhydratsladdningens namn är det ännu ingen som sätter likhetstecken med ohälsa. Varför?

Lägg till detta det faktum att den socker drivne efter bara ca 40 minuter när musklernas energi reserver är tömda och om inga nya stärkelse (socker) tillskott tillsätts kroppen förbränner denne istället sina muskler via kortison (ett hormon som när det triggats igång är aktivt i ca ett dygn). Totalt kontraproduktivt all träning.

Den fettdrive däremot klarar att direkt istället ta fettet ur sina fettdepåer och köra på utan att gå in i väggen eller behöva slå av på takten eller att behöva riskera att förlora muskelmassa.

Joakim Dettner lär snart komma ut med en egen bok om kost och de olika kostprofiler som vi hittar bland oss människor. Själv vet jag att jag är en utpräglad nordisk protein typ.

Jag ser även fram emot kanske den första riktiga boken skriven på svenska om just kost, mathållning och idrott. Frank Nilsson har snart skrivit klart på sitt första utkast (idag ca 145 A4 sidor) och kommer lagom till nyår att lämna in detta till förlag. Sedan hoppas jag att boken kan komma ut kort därefter.

Mer om Frank och hans bakgrund hittar du på följande länk:
http://www.livlinan.eu/html/mat_och_idrott.html

Inga kommentarer: