Mikael Pollans bok "The Omnivores dilemma" är oerhört intressant och Pollan pekar på en tydlig väg fram. Titta ex i föredraget (se länk nedan). Efter ca 30 min berättar han om hur en bonde han varit på studie besök lagt upp sin produktion av nötkött, ägg, kyckling, fläskkött etc. Bonden kallar sig gräsbonde och har etablerat sitt egna ekosystem som är hög effektivt ur energi synpunkt och som dessutom ger tillbaka till jorden mer än det förbrukar. Allt naturligtvis helt ekologiskt utan kemikalier odyl. Detta är vägen fram för oss i framtiden. Lokal högeffektivt jorbruk, lokal el produktion. Bort med alla centraliserade lösningar.
Märkligt det här tjatet om att kött och köttproduktion skulle vara miljöfarligt. Sanningen är att det inte finns något mer miljövänligt sätt att producera mat på än att föda upp djur som betar vall. Nästa gång det är debatt i TV om kött spränger jag TVn om inte journalisten frågar " hur kan det vara miljövänligt att äta importerad Spansk sallad i sverige på vintern?
"We used to get 2 callories food enery for every one callories fossile energy. Today we need 10 callories fossile energy for every one callory food energy we eat.
Sallad very overrated food in many ways - the US some 56 callories of fossile energy is used to get one calorie of food energy (organic and washed sallad).
17% of all fossile usage goes to feed our selves. 18% goes to personal transportation system .
We have taken our food system out of the sun and hooked in to the fossile system.
http://www.youtube.com/watch?v=kFpjskn3_Pc
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar