fredag 28 november 2008

Tydligare jävsregler gör det svårt att hitta experter

Visar tydligt hur illa det är ställt. Det kan bli svårt att hitta experter att lita på i framtiden. Alla kostprofessorer är uppbundna till livsmedelsindustrin, med statens goda minne.

Staten har uppmuntrat till samarbete mellan universiteten och industrin, för att spara skattepengar, och för att industrins intressen ska bli tillgodosedda med forskning. '

Den rika konstmatsindustrin har naturligtvis sett till att detta gynnar deras produkter.

"Nya jävsregler för externa forskare Sju myndigheter skärper nu kraven på forskare som ingår i expertgrupper. Tydligare jävsregler kan göra det svårt att hitta lämpliga experter i framtiden. Sju myndigheter har formulerat gemensamma regler för hur de ska bedöma jäv och olika bindningar när externa forskare anlitas i arbetsgrupper.

Experterna får inte ha några bindningar som kan påverka arbetet hos myndigheterna. - Vi kommer att säga nej till fler experter i framtiden, säger Göran Anér, som är chefsjurist på Livsmedelsverket. DN kunde i våras avslöja att flera experter i Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets expertgrupper för kostråd hade kopplingar till livsmedelsindustrin. Socialstyrelsen stoppade omgående den grupp som utreder nya kostråd för diabetiker. Livsmedelsverkets generaldirektör erkände att man hade "brustit i granskningen av jävsdeklarationerna". En av deras kostexperter har sedan hoppat av sitt uppdrag.

Nu har sju myndigheter listat "typsituationer" för när en ny expert bör granskas. Det kan handla om en forskare som har styrelseuppdrag, andra anställningar, företagsfinansierad professur, konsultuppdrag eller är medlem i ett vetenskapligt råd. - Nu ställer vi detaljerade frågor om till exempel anställningar i vår jävsdeklaration. Tidigare har det varit upp till forskaren att avgöra om det är intressant för myndigheten att känna till ett uppdrag. Därför har vi saknat en del kunskaper om våra experter, säger Nils Blom, som är chefsjurist på Socialstyrelsen.

Hos Livsmedelsverket ska varje jävsdeklaration granskas av minst tre personer. Deklarationerna ska sedan finnas tillgängliga på verkets hemsida. - Tidigare har forskaren lämnat in sina papper och så har det rullat på, säger Göran Anér. Han vill inte svara på frågan om den tidigare bristen på tydliga jävsregler kan ha påverkat myndighetens arbete. - Nej, den frågan är för hypotetisk, säger han. Förutom Socialstyrelsen omfattas även Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet, Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk utvärdering,

Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsförmånsnämnden av de nya jävsreglerna. Några garantier för att nya jävssituationer inte ska uppstå vill ingen ge. - Nej, det kan man aldrig garantera. Men nu har vi gjort vad vi kan, säger Göran Anér. Sju myndigheter skärper nu kraven på forskare som ingår i expertgrupper. Tydligare jävsregler kan göra det svårt att hitta lämpliga experter i framtiden. "

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=795742

Inga kommentarer: