fredag 28 november 2008

Vår mat och funktionell träning

I takt med att vi människor som bor i det man i dagligt tal kallar OECD länderna lever allt längre måste mer och mer av våra samhällens ekonomi gå åt till resurser som har att hantera en allt högre andel äldre i befolkningen som dels måste försörjas och som dessutom kan hållas vid liv mha medecinering och sjukvårt.

Kostnaderna för dessa åtaganden skjuter därmed upp nu i raketfart och kommer att accelerera än mer nu i takt med att "baby Boom " generationerna kommer att lämna arbetslivet för att istället bli pensionärer.

Vi kommer snart till en punkt där detta inte visar sig längre vara ekonomiskt möjligt för en allt mindre del av befolningen som är arbetsför att på detta sätt försörja en ständigt stigande åldrande del av populationen.

Någonstans här kommer nu detta system att brista och fokus för samhällets resurser måste väldigt snart läggas inte på sjukvård (dvs vårda människor som redan är sjuka) till att istället arbeta förebyggande med friskvård.

Friskvård handlar om att lära människor äta rätt enligt de förutsättningar naturen skapat oss och att vi lär oss att arbeta med vår kropp för att förebygga sjukdomar och skador. Vi blir sjuka av dålig mat och vi mår dåligt av att inte kunna röra på oss. Att röra på sig är naturligt för oss människor och all rörelse är av godo i synnerhet när vi är små när viktiga delar som vår balans, koordination, kropps och muskel minne etableras.

Mer och mer betonas viken av funktionell träning i motsatts till ex statisk, maskinell träning i ett gym. Att alltid utföra en övning i baland med bägge fötterna i marken samtidigt är inte ett effektivt sätt att träna. Istället och om man utför träningen genom att försöka efterlikna de situationer man utsätts för så ges bästa resultat. Oändligt många fler muskler sätt i träning när du ex balanserande på en balans bräda eller liggandes på en pivå boll gör dina övningar än när du sitter i en maskin på ett gym. Dessutom genom att alltid utföra övningar i obalans tränas koordination och balans på ett suveränt sätt. Att balans kanske är den viktigaste för en idrottsman vittnar det fakum om att Zetterberg trots sin ringa storlek men med sitt utpräglade balanssinne är så framgångsrik i NHL och att Stenmark som hade som favorit syssla att cyckla enhjuling och gå på slak lina med detta lade grunden för sin enorma framgång i slalom backarna världen över.

Hur ofta står en hockeyspelare på två ben i en match, hur ofta har han total kontroll i en situation? Tänk dig en brottare som bara skulle träna genom att köra på gym i maskiner. Han skulle sannorligt kunna öka sin muskelvolym men till vilken nytta när de flesta av hans muskler ändå inte tränas på detta sätt, bara ett fåtal. I en verklig matchsituation dessutom har han ständigt en motståndare som försöker få honom ur balans knuffar på honom osv. Sk statisk träning kommer inte att förbättra hans möjligheter att komma ur dessa situationer på ett bra sätt.

Jag har tidigare på denna blogg berättat om Joakim Dettner, Doctor of Naprapathy som med sitt företag Kroppsinvest besitter internationell spetskompetens inom holistisk hälsa, manuell medicin, korrektiv och funktionell träning och där man framgångsrikt guidar människor till bättre hälsa och uppfyllda livsmål genom professionell balansering av kost, livsstil, kropp och träning. Detta kommer att bli framtidens melodi snarare än sjukvård och pillerätande. Vi har alla rätten att dö friska och den rätten är det nu dags att vi tar ansvar för.
http://www.kroppsinvest.se/

Det kommer snart dessutom att röra på sig kring Joakim och hans företag som nu blivit kontaktad för en ev. TV-dokumentär om just dessa frågor.

Dessutom arbetar Joakim på sin bok (arbetsnamnet Mat för Nordbor) som nu varit på remiss i förlagsvärlden i dryga två månader. Håll utkik efter denna!

Joakim har nu bråda dagar med att sprida sitt budskap och hans Lic. KFT/Lic. Master KFT utbildningar är överbokade och det har börjat snackas/debatteras om dess överlägsenhet och grymma effekt på idrottare i TränarSverige.

Det är härligt att höra om dessa människor som Joakim som envist jobbar på med kost-, livsstils- och träningsövertygelse och som ständigt ser till att förkovra sig, vågar ifrågasätta sina egna övertygelser, förändrar det som inte hållit måttet och som står pall när det blåser som häftigast.

Förra söndagens Kalla Fakta (där Rössner, Marcus, Paulun, dietister och Co. fick halsarna tvättade) visar att människor som Joakim behövs. Räkna med att Joakin och hans likar kommer att släppa mer och mer besvärande fakta och konstruktiva förslag om kost, livsstil, kropp och träning i framtiden.

Personligen hoppas jag innerligt att samarbetet med Jimmy Lidberg kommer att resultera i en rejäl framgång på brottarmattan så att denna filosofi dessutom kan få ett rejält genombrott i idtrotts sverige till att börja med.

Ni vet väl att det var de svenska skidåkarna på vinter os i Innsbruck när Assar Rönnlund, Sixten Jernberg, Janne Stefansson och Karl-Åke Asph samtliga tog guld på skidor som i realiteten startade iden om kolhydrat laddning som sedan rullatb ut i världen med allt accelererande fart. Dags nu för sverige att vrida klockan rätt igen?

Inga kommentarer: