fredag 28 november 2008

Köttskolan

Jag har den mycket stora förmånen att ha hittat en lokal kött producent i närheten av där jag bor. Han har dessutom nu sedan en tid även tillstånd att slakta själv.

Han har INGA tjurar. Ungtjurar har man tydligen för att de växer snabbare med köttets kvalite blir betydligt sämre.

Man skall veta det att nästan allt kött vi idag köper i butik är ca 1 åriga tjurar som drivit upp på spannmål. Köttet får max sedan ligga en dag för mörning (et skämt) innan det hamnar på butikshyllorna. Naturligtvis transporteras dessutom dessa djur runt sverige inna slakt och sedan efter slakt skeppas köttet ut till butik.

Nu köper jag altså köttet lokalt, djuren betar ute året om och de är tre år innan de slaktas. Det är nåstan bara kor/kvigor nogra enstaka stutar (inga ungtjurar) och korna har dessutom fått träffa tjur minst en gång. Slakten sker lokalt har fått hängmöra i ca 14 dagar och köttet smakar rent himmelskt.

Kött av den här typen har helt rätt sammansättning ex mellan de för oss människor viktiga omega3/och de för oss mindre bra omega6 fetterna. Så näringsmässigt blir detta kött någonting helt annat än om djuren bara fått spannmål. Då har man övervägande skadligt omega6 istället. http://www.gronagardar.se/

Ingemar Zachrisson vill också framhålla att kött som kommer från gräsmarker sparar energi. För att producera ett kilo kött på sådana marker går det åt ungefär lika mycket energi som att odla ett kilo bönor. Det går åt fem till åtta gånger mer energi att producera kött med hjälp av kraftfoder. http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2005/505omega3.pdf

Inga kommentarer: