fredag 28 november 2008

I hate to say I told you so

Det är helt uppenbart att guldpriset manipuleras och att man arbetar intensivt från världens centralbanker med att koordinerat sälja guld och köpa dollar.

Det är väl inte många som ex missat vid det här laget att fysiska handeln av guld idag är svårt trängd då tillgången på fysisktg guld vida understiger efterfrågan. Detta gäller idag även för silver.

Skulle någon dollar miljadär i världen bestämma sig att nu definitivt lägga hela sin förmögenhet i fysiskt guld så skulle hela denna handel med den typen av efterfrågevolymer helt enkelt knäckas och vi skulle se guldpriset skena iväg lätt uppåt $2000 i princip över en natt.

Problemet är att pappershandeln i guld är den handel som nu är fokus för guldmanipuilationen. Trots att produktionen av guld senaste åren tom minskat och att nu efterfrågan på fysiskt guld ökar så har inte pappersvärdet på guld rört sig nämnvärt.

Den faktiska fysiska bristen på guld/silver där investerare nu ibland tvingas att vänta i månader på leverans av sitt guld avspeglas överhuvud taget inte nämnvärt i papprshandeln och det finns ett otal analyser och charts som påtalar hur tydligt man kan se att säljare av pappersguld kommer in vid vissa kritiska nivåer för guld.

Detta är iof sig ingenting nytt utan har pågått i åratal men nu syns tydligt hur dessa aktiviteter succesivt trappas upp och escalerar. Man bör komma i håg och ha i minnet att hela världens guldmarknad är oerhört liten, både den fysiska handeln och pappershandeln.

Givet hur otroligt centralt just värdet av guld /silver är för världens fiatbaserade valutor är det anmärkningsvärt hur enkla dessa pyttemarknader är att manipulera. Manipulationen sker i dag i alla möjliga och omöjliga former. Allt från fysisk försäljning av centralbanker till shortning och manipulation av pappershandeln.

Se ex hur bröderna Hunt (de berömda Silverspekulanterna som använde silver som en hedge mot fallande dollar) helt enkelt och sonika trixades bort genom att regulativa myndigheter över en natt och givet att man mycket väl visste vilka spekulativa positioner i silver Huntbröderna satt i införde nya regler för handeln av silver. Med dessa nya regler så tvingades Huntbröderna sälja silver och särmed själva sänka världsmarknadspriset på silver och därefter var bollen i rullning. Bröderna sattes till slut i konkurs. Läxan som gäller här för investerare är - det räcker inte men att tänka rätt och ha rätt och ha den sk fundamentan med sig man måste även inse att FED är en formidabel motståndare och i en bet investerare FED så vinner alltid FED.

Ben Bernanke kallas i dagligt tal för Helicopter Ben. Varför? Jo därför att han lär ha sagt för många år sedan att deflation aldig kommer att bli ett reelt problem så länge som staten har kvar rätten att trycka obegränsade mängder av pengar.

Genom att trycka obegränsade mängder med pengar så kommer man klara av att hantera och motverka alla deflationstendenser. Om det är något politiker avskyr är det deflation och att skapa inflation däremot ligger i hela politiker världens natur. Problemet dock är när ett land som inte har något sparande använder sig av dessa principer.

Du skapar man pengar ur tomma intet istället vilket kallas monetizing of debt och det finns igent som i lika hög grad sedan är inflations drivande. Givet dessutom att usa har så stora skulder och en sk debtor nation så ligger det dessutom inte i landets intresse att öka denna skuldbörda genom en deflationisk politik.

Se hur Tyskarna efter första världskrigen 1923 i Winmarc republiken sonika löste sina skuldproblem genom att medvetet låta sin valuta nedvärderas och skulden på så sätt snabbt kunde betalas av. Hade USA haft dessa underskott och negativt sparande och var på väg in i en högkonjungtur kanske, kanske man haft en changs att kunna fixa situationen. Istället går nu landet med rekordstora underskott in i en recession kanske tom värre.

Finns inte ens en liten möjlighet att det kan fixa situationen utan att låta sin valuta falla. I USA talas ofta om exemplet Roserfeldts sk "New Deal" dvs då man mha Keynsiansk politik efterfrågestimulerade marknaden och med detta ansågs lösa krisen.

Många forskare idag är dock inte lika övertygade om att det var detta som till sist knäckte den amerikansa depressionen utan feler och fler anser idag att det var dessa åtgärder istället som förvärrade krisen.

Hoover startade jobbet innan FDR men detta är det få som kommer ihåg idag. Bla höjde han inkomstskatten från ca 16% till upp över 60%! Något som sedan FDR när han blev president fortsatte att höja så inkomstskatten till sist låg över 70%. Varför är detta intressdant jo det är antagligen nu exakt något liknande som USAs nye presiden Obama kommer att sätta igång.

Han har redan INNAN valet sagt att han vill höja skatterna (inte sänka) och någon VAT sänkning tror jag personligen inte alls är möjlig givet USAs finanser. Hur skall en redan upp över öronen skuldsatt ekonomi kunna motivera att sänka ytterligare sina inkomster bara för att sedan använda pengarna till konsumtion?

Obama kommer istället att använda penning press maskinen till att dels mha ökade skatte intäker och dels med penning tryckeri maskinerna trycka de pengar som behövs för infrastruktur investeringar typ New Deal. Problemet som sagt är bara alla rekordstora underskott in privata och för landet USAs budgetar och att landet har negativt sparande sedan några år. Man har idag inget i ladorna. Resultatet kommer därför och det är detta som är poängen trots stangerande ekonomi kommer vi se en galloperade inflation.

När investerare så smått börjar att inse dessa realiteter är det bara en tidsfråga innan dollarn kommer att sjunka i värde. Lägg till detta ytterligare ränte sänkningar och det är bara relativt andra länders räntor och valutor som dollarn ev kan bibehålla sin position. Realtivt alla reala värden dock kommer dollarn och andra fiat valutor att sjunka som en sten.

Guldet som i dessa lägen ses som det enda sättet av majoriteten av investerare att värdesäkra sin förmögenhet kommer att öka i värde enligt all ekonomisk teori. I praktiken och givet att ett högt guldpris är det största hotet mot dollarn såväl som för andra fiat valutor kommer inte guldet någonsin att tillåtas få sitt "rätta" värde.

Hur kommer man kunna klara detta? Ingen aning men det finns i princip oändliga möjligheter att hantera detta på om man är intresserad av att för gott avmonaterisera guld och silver. Under Roserfelt så konfiskerades helt sonika allt fysiskt guld och det blev olagligt för amerikaner att äga guld. Allt gulld var man istället tvungen sedan att sälja till staten för ett givet pris och guldet skeppades till Fort Nox för förvaring och nu är allt detta gult borta. INGEN vet hur det gick till men det lär vara så att stora bankirfamiljer tilläts köpa upp allt detta guld föe en billig penning. Kanske den vekliga anledningen till att Nixon övergav guldmynt foten för det fanns helt enkelt inget guld kvar i landet? Man kanske kan raljera om dessa incidenter, det faktum att guld marknaden manipuleras men när man stilla begrundar de krafter som måste ligga bakom för att kunna åstakomma något liknande så är det i realiteten ingenting annat än skrämmande.

Obama kommer att minska den globala handeln och har i alla fall en mer protektioniosk syn på handeln enlig vad han sagt under sin kampanj. Man kommer att favorisera amerikanska företag och att bygga produktion i usa. Troligen kommer man att införa någon typ av vinstskatt på oljebolagens "övervinster" i alla fall om man får tro det han sagt i sin kampanj. Amerikanska oljebolag ligger risigt till.

Om några år kommer man antagligen dessutom att inför rationalisering av bensin och olja till amerikansa konsumenter. De med ojämn slutsiffra får tanka på jämna veckor eller dyl. Systemet lär redan liga som ett förslag enligt Simmons senaste presentation på Sacramento ASPO konferensen. Succesift kommer marknadskrafterna att sättas ur spel och staten kommer att lägga sig ocfh försöka styra alla aspekter av ekonomin.

Man bör fråga sig varför Ryssar, Kineser och alla oljeprodcenter dvs de länder med gigantiska överskott i sina ekonomier övh skall fortsätta att köpa amerikanska stattspapper och på detta sätt fortsätta att stötta dollarn? När väl de kommer att sluta med detta kommer dollarn att över en natt falla så som den islänska kronan gjorde.

Då amerikaner tvingas att betala ett verkligt pris för sin olja och då kommer vi se hyperinflation i USA. Alternativet för dessa länder är naturligtvis givet inte bara dollarns osäkerhet utan även ffa USAs framtida ekonomiska försvagning att de satsar dessa pengar och sin olja (istället för att exportera den) till att bygga upp sina egna inhemska ekonomier och marknasder.

Om ca ett år är kinas inhemska ekonomiska marknade världens största och större än USAs. Glöm att Kina kommer att ha problem med sin tillväxt pga högt olje pris. Kina köper inte sin olja på världsmarknaden det gör bara OECD länder.

Kina knyter strategiska avtal och finansierar olje produktionen i de länder man väljer att samarbeta med och i dessa upplägg är det inte tal om världsmarknadspris de betalar för oljan. Detta är olja som aldrig kommer ut på världsmarknanden.

Givet det nu IEA presenterat att existerande oljefält nu minskar med mellan 6.2-9.1% (beror på investeingsnivå) så har vi i realiteten defacto nu redan peak oil. Tom framträdande Ekonomer (ffa kanske jef Rubin) säger nu att finans krisen är orsakad i realiteten av peak oil så kommer att mer fokus nu istället att läggas på oljemarkanden.

Oavsett världsekonomin det är inte längre demand destruction pga svagare ekonomi som blir det avgörande det är istället supply destruction. ALLA stora privat oljebolag har redan peakat och de befinner sig därmed i realiteten i likvidation mode. De kommer aldrig from nu att kunna kompensera bortfallet med nya fyndigheter. Lägg sk windfall taxes som lök på laxen och de kan i princuip redan nu lägga ner sin verksamhet.

Guld säkrar din förmögenhet men är i realitete och givet sin betydelse gentemot fiat valutor en högst osäker investering. Olja är vad som möjliggör ekonomisk tillväxt utan olja INGEN tillväxt.

Oljan skyddar värdet och bevarar sitt värde över tiden men kommer dessutom att from nu ständigt att öka i värde. Relativt guld är altså olja den ultimata valutan. From nu glöm alla olje investringar eller investeringar i reala tillgångar (dvs de som from nu kommer att öka i värde) i geopolitiskt osäkra länder. Dessa tillgångar kommer att för regimer och länder bli mer värdefulla än alla armeer och vapen. De tillgångar som inte redan är nationaliserade eller under statlig kontroll att bli det i princip över en natt.

Lägg till detta det faktum att i motsatts vad alla i media tycks tro så representerar Obama vekligt hökaktiga krafter inom amerikans säkerhetspolitik. Samma krafter som skapde de muslimska hotet, talibanerna i Afganistan och Al-Quaida.Målet för dessa krafter är en konfrontation med Ryssland/Kina. Kina har uttryckligen sagt att man inte kommer att någonsin använda sig av militär makt innan 40 år. Dvs man är helt enkelt inte tillräckligt starka innan dess bedömer man. Men vad händer efter detta? kanske USAs mål blitr att klippa till nu istället? Så Obama representerar socialistisk protektionism och hökaktig säkerhetspolitik. Värre än så kan det bara inte bli.

Tyska Winmarc republiken, Amerikansk depression, världskrig, EU, Euron. Det är samma piano som nu spelas upp igen. Resultatet av tidigare händelser blev mängder av människor döda och ffa mer centrerad makt till allt färre. Nu är det världen som gäller tydligen inte bara EU eller en europeisk valuta. När det gäller val av framtida investeringar och affärsmodeller är inte jag alls säker på en modell där man pumpar upp olja ur backen, säljer denna ändliga resurs som därefter bränns upp och aldrig kan ersättas, samtidigt som den ersätts med papperspengar som from realt sett ständigt kommer att minska i värde - kommer vara den modell som föredras.

All olja däremot som ligger kvar i backen kommer att framöver dels inte bara skyddas från inflation utan kommer även att ständigt öka i värde i takt med att tillgången på olja och efterfrågan ökar. Inflationsjusterat och om man tar IEAS antagande om ett oljepris på $200 2030 så blir priset på olja $585 vid bara 5% årlig inflation.

Inga kommentarer: