fredag 28 november 2008

MON 863

Nu larmar forskare om den genmodifierade majsen MON 863 som nyligen tilläts som livsmedel inom EU.

Den borde borde omedelbart förbjudas! Det hävdar det ansedda franska vetenskapsrådet CRII-GEN, som gjort den enda oberoende analysen av kemikoncernen Monsantos testdata.

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/gentekn/bakslagmons.htm

Forskare kräver stopp för genmajs.

Den genmodifierade majsen MON 863 som nyligen tilläts som livsmedel inom EU borde omedelbart förbjudas.

Det hävdar det ansedda franska vetenskapsrådet CRII-GEN, som gjort den enda oberoende analysen av kemikoncernen Monsantos testdata.

När den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) stämplade Monsantos genmodifierade majs som säker hade experterna enbart granskat Monsantos egna slutsatser av testerna på råttor.

Men för första gången har nu ett oberoende organ gjort en helt självständig analys av de data som ligger till grund för Monsantos ansökan om att få sälja genmajsen i EU.

Idag offentliggörs CRII-GEN:s slutsatser på en presskonferens i Berlin. SvD har som enda nordiska tidning fått ta del av slutsatserna i förväg.

Domen är hård: –Våra fynd är mer än tillräckliga för att begära ett omedelbart förbud mot MON 863 och alla dess hybrider som föda, både för djur och människor, säger professor Gilles-Eric Séralini, ordförande i CRII-GEN:s vetenskapliga råd. CRII-GEN:s forskare har arbetat i över ett års tid med sin självständiga analys av Monsantos grunddata. Här är ett par av fynden:

•Honråttorna som åt genmajsen ökade i vikt och fick signifikant högre halter av socker och fett i blodet. Leverns vikt ökade i förhållande till den allmänna vikt­ökningen och njurarnas funktion försämrades.
•Hanråttorna tappade i vikt, njurarna förminskades och urinens sammansättning förändrades. De unga försöksråttorna utvecklade också njursjukdomar som normalt bara drabbar äldre djur.

–Toxiska produkter som bekämpningsmedel påverkar ofta könen olika, till exempel vid inledningsstadiet till cancersjukdomar. Det går inte, efter så här korta tester, att identifiera en eventuell inledningsfas av någon speciell sjukdom, men vad vi ser är att kroppens avgiftningsorgan reagerar, säger Gilles-Eric Séralini. MON 863 har debatterats livligt i flera år.

2004 valde svenska jordbruksverket, liksom dess motsvarighet i övriga EU-länder, att hemligstämpla över tusen ­sidor av Monsantos ansökan. Myndigheterna ansåg att uppgifterna var affärshemligheter och att det kunde skada Monsanto om de ­offentliggjordes.

Men kritikerna hävdade att myndigheterna därmed gjorde det omöjligt att granska Monsantos egna slutsatser.

År 2005 lyckades Greenpeace få ut de hemligstämplade dokumenten efter att ha vunnit över Monsanto i en tysk domstol. Greenpeace lät då CRII-GEN göra en oberoende utredning av alla data. –Det är ett systemfel när det ansökande företaget självt får stå för forskningen, och det inte finns någon oberoende granskning av deras forskningsresultat, säger Cathleen McCaughey, talesperson i GMO-frågor vid Greenpeace Nordic.

Sverige röstar sedan flera år tillbaka aldrig nej i GMO-omröstningar i EU. Regeringen vill dessutom förhindra andra länder att säga nej till Monsantos majs. Den 18 december 2006 var Sverige ett av fyra EU-länder som röstade emot att Österrike skulle ha rätt att inrätta ett enskilt förbud mot import av genmajsen.

Den 21 februari i år röstade ­endast tre av 27 länder, däribland Sverige, nej till att låta Ungern införa samma slags importstopp. –Vi kan inte i den gemensamma marknaden ha den här typen av förbud. Det förhindrar han­delsutbyte och skulle äventyra hela jordbrukspolitiken, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson. Både Ungern och Österrike fick igenom sina förbud, men ­Naturskyddsföreningen anser att Sverige genom sitt ställnings­tagande försöker kortsluta försiktighetsprincipen, en grundpelare i miljöskyddet.

Eskil Erlandsson anser att försiktighetsprincipen har fått råda, och att de eventuella riskerna ­redan har prövats noggrant av EU. Regeringen gav nyligen Jordbruksverket och Naturvårdsverket i uppdrag att granska de möjligheter och risker som finns ­gällande användandet av GMO. Utredningen, som blir klar i höst, ska vara vägledande för Sveriges framtida ställningstagande i GMO-frågor. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1070839.svd

Inga kommentarer: