lördag 29 november 2008

Svearikes vagga - en historia i gugning

Dag Stålsjö producerade en TV-serie som hette Sveariket vagga- en historia i gungning. Serien sändes mellan 1981-11-25 och 1982-02-17, om totalt 6 avsnitt och detta sändes rikstäckande i kanal TV1. Det lär ha varit uppemot i miljon tittare så genomslaget var enormt. I programserien lät Stålsjö privatforskare som Verner Lindblom, Holger Bengtsson och Mac Kay samt Ulla och John Hamilton komma till tals om vår förhistoria. Här ifrågasattes hela vår historieskrivning om vår förhistoria och detta på bästa sändningstid.

McKay stod för ett intressant genombrott när han byggt en egen gropmile ugn och bevisat att man i den kunde framställa järn ur rödjorden. Upptäckterna blev erkända och man anser nu att järnframställning ur rödjord kan vara väl så gammal som användandet av myrmalm. Mac Key menade att järnproduktionen haft stor betydelse för områdets maktställning och kan vara den ekonomiska förklaringen till att man påträffat så många guldföremål i Västergötland.

Jag tror annars att det är korrekt att säga att mycket i programmet härrörde från Carl-Otto Fasts hypoteser. I dessa program fick även fackforskare och representanter för etablissemanget komma till tals i den mycket stormiga efterföljande TV debatten 10 september 1982 med Lars Orup som debattledare.

Hela denna TV-serie pekade på en tydlig skiljelinje mellan det i här fallet gamla ifrågasättande generationen och den nya aktiva etablissemanget.

Radionämnden fällde programmet (Beslut 1983-02-10) för stridande mot kravet på opartiskhet och saklighet i Radiolagen. Ett mycket ifrågasatt och av många ansett som ett synnerligen kontroversiellt beslut.

Fler av de som kom till försvar för TV-serien till Radionämnden, var även akademiker som Birgit och Peter Sawyer. Birgit Sawyer fil. dr i historia och Peter Sawyer. tidigare professor i medeltidens historia vid universitetet i Leeds och kännare av vikingatiden. Dessa hade varit på det ena eller andra sättet inblandade i serien.

Dock var inte nämnden enig, en ledamot, Inge Janérus hade en skiljaktig mening. Han säger bland annat "En skildring av en alternativ historiesyn utifrån dennas egna positioner formar sig ofrånkomligen till ett indirekt avståndstagande från den etablerade och en polemik med dess företrädare. Med beaktande av den föregivna partiskheten, frånvaron av ett ställningstagande från programföretagets sida, frånvaron av anspråk på vetenskaplighet i argumentationen samt att det rör sig om förhållanden som ligger nära ett tusen år tillbaka i tiden, anser jag inte att kravet på opartiskhet kräver en kritisk granskning från den motsatta sidan i samma programserie. I den mån företrädare för den etablerade historieforskningen och fornminnesvården angreps för att ha negligerat Västergötlands fyndigheter, har de givits tillfälle att framföra sina skäl i programmet".

Som Stockholms barn kommer jag själv mycket väl ihåg från min tidiga barndom när vi åkte till Västergötland för att hälsa på Farfar och de turer vi då ofta gjorde upp på Kinnekulle, besökte Husaby Kyrka, besökte källan där Olof Skötkonung landets första kristna kung döptes, åkte till Varhem för att fika, gå runt i Cistercien munkarnas kloster ruiner, se Birjer Jarls grav och förundras över att alla de andra tidiga Svenska kungarna Knut Eriksson, Erik Knutsson, Erik den halte och läspe och Inge den äldre fanns begravda där. Stort intryck gjorde även besöken på de mycket karakteristiska och vackra Billingen och morfars fars (som utnämndes till Vasa Ordens riddare och som tjänstgjorde som präst på Varnhem i ca 17 år) fädernes går, Nygård tidigare Bergs gård. Även om jag då inte eg begrep vad det vad jag såg så ffa gjorde mina föräldrars och de gamlas lågmälda stolhet för sitt landskap djupt intryck på mig.

Kanske var det då och här som grunden för min misstro mot etablissemanget i realiteten grundlades. När vissa vill få oss att tro något som uppenbart inte stämmer och när fakta som att Västergötland trots få arkeologiska insatser har så oerhört rika historiska fynd, att trakten var den först Kristnade i Sverige och att det byggdes stenkyrkor i stort sett varje socken under kort tid omkring åren ca 900-1000 vilket i sig vittnar inte bara om stor rikedom utan även mycket organisatorisk och administrativ förmåga, de ca 5.5000 åriga gånggrifterna på Ekornavallen och att detta inte skulle innebära att Västergötland hade en historiskt viktigare plats i förhållande till Mälardalen, då förstår man att det är något som inte stämmer.

Idag är det väl få historiker som inte inser Västergötlands mångtusenåriga betydande historiska roll och hur den tidiga kungliga makten pendlade mellan den Erikska ätten från Västergötland och Östgötarnas Sverkerska ätt.

Stålsjö som omkom September 1991 vid en trafikolycka när hans bil krockade med en älg hann dock tyvärr aldrig riktigt uppleva detta.

Det finns massor av historia överallt i detta landskap. En veritabel guldgruva för alla historie intresserade. Här kommer några förslag:

Ekornavallen
http://www.raa.se/cms/extern/se_och_besoka/sevardheter/ekornavallen.html

Husaby Källa
http://www.vastarvet.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=28479

Billingen
http://www.skovde.se/templates/S_Article.aspx?id=1587

Kinnekulle
http://www.wadbring.com/historia/undersidor/kinnekulle.htm

Varnhem
http://www.wadbring.com/historia/sidor/varn.htm

Inga kommentarer: