fredag 28 november 2008

Annika - i sanning en hjälte

Historien om Annika Dahlqvist är eg skrämmande men samtidigt oerhört uppmuntrande. Som läkare och arbetandes på Njurunda vårdcentral i Sundsvall insåg hon för några år sedan att de råd vi får om det man vi skall äta inte var förenliga med fakta. Istället började hon att ge sina patienter rådet att äta betydligt mer fett (ffa mättade fetter) och dra ned på kolhydraterna. Bla "skrev hon ut" denna medicin till diabetes 2 patienter. För detta blev hon anmäld till socialstyrelsen av två dietiser varav en av dessa vad Dietisetnas nuvarande ordförande. Resultaten blev att Annika fickm lämna sin tjänst och ännu till denna dag arbetar hon deltid som staffettläkare. Nyligen och några år efter det att anälan gjordes har social styrelsen nu hävt anmälan och den risk som Annika levt med under många år, att hon skulle förlora sin läkar legitimation är med detta borta. Annika har under alla dessa år fortsatt dock att helt ideelt sprida kunskapen om Low Carb High Fat dieten utan att förtröttas. Nu börjar vinden att vända och i nästan varje nummer av läkartidningen depatteras detta ämne som tidigare het tystas ned. Vad har häntmed dietisetnas orförande? Hon sitter kvar, naturligtvis och försöker lägga dimridper och backa in i framtiden.

"Fram till en bit in på 1900-talet fanns inte de moderna folksjukdomarna. Sedan kom livsmedelsindustrins invasion i folkhushållet.

De första och största produkterna var margarinerna och omega-6-oljorna (majsolja, solrosolja, tistelolja etc), sen kom alla tillsatserna för färg, konsistens, smak, och konstmat som sojaprodukter mm.

Från 30-talet och framåt kom sjukdomarna, som hjärtinfarkt och diabetes typ-2. Reumatism, astma och allergier har accelererat. Fibromyalgi och utbrändhetssjukdomar har tillkommit, liksom beteendestörningar hos barnen.

Övervikt har exploderat. Man beskyller bristande fysisk aktivitet för övervikten, men överklassen, som inte gjorde någon kroppsaktivitet i onödan förr, led ändå inte av övervikt och alla ”vällevnadssjukdomar”.

De som har ett kroppsarbete idag har lika stor frekvens av övervikt och sjukdomar, som de med mindre fysisk aktivitet. Hälften av hjärtinfarktpatienterna är slanka, hälften har normala eller låga kolesterolvärden, och många har varit fysiskt aktiva. Men praktiskt taget alla infarktpatienter har insulinresistens.

Det är alltså troligen något i industrimaten som gör oss insulinresistenta. Inte det naturliga fettet, för det har vi ätit under hela vår tidigare historia. Vi som äter LCHF (Low Calory High Fat) har i stor utsträckning blivit friska från dessa folksjukdomar. Det är därför rimligt att anta att någon eller några av livsmedelsindustrins produktgrupper orsakar och förvärrar sjukdomarna.

Praktiskt taget all forskning om sambandet mellan kost och hälsa initieras och bekostas idag av livsmedelsindustrin. Livsmedelsindustrin, vars lobbyorganisationer, som SNF (Swedish Nutrition Foundation) och ILSI (International Life Sciences Institute) infiltrerar varje por i det officiella kostetablissemanget. Livsmedelsindustrin har inget som helst intresse av folkhälsan, dess enda intresse är vinstmaximering.

Självklart använder de, med etablissemangets goda minne, hälsopåståenden i sin reklam. Det skulle därför behövas en skattefinansierad industrioberoende forskning avseende sambandet mellan kost och hälsa.

Ett urval av etablissemanget, som är representerade i Kungliga Vetenskapsakademin, har skrivit en debattartikel i Göteborgsposten. De tycks emellertid inte i första hand åsyfta en industriobunden forskning utan verkar snarare sträva efter att staten ska hjälpa till med ytterligare vinstmaximering för livsmedelsindustrin.

Tills vi vet mera om vilka livsmedelsindustriprodukter som är farliga bör vi äta mat som är tillagad av rena naturliga råvaror utan tillsatser, med mindre av raffinerade kolhydrater och omega-6-fetter, och utan margariner, och i stället mera naturligt fett = LCHF." http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Inga kommentarer: