fredag 28 november 2008

Dimmridåer och kappvändare

Kom ihåg att Elisabet Rothenberg, ordförande i DRF är en av de två Dietister som för några år sedan anmälde Läkaren Annika Dahlberg som då verkade på Njurunda vårdcentral i Sundsvall.

Resultatet av anmälan var att Dahlkvist tvingades lämna sitt arbete som distriktsläkare på denna vårdcentral och att hon sedan under flera år riskerade att få sin läkarlegitimation indragen.

Allt därför att Dahlkvist rekomenderat patienter ett intag av lite kolhydrater och mer mättade fetter.

Socialstyrelsen beslåt för några månader sedan att helt fria Dahlkvist och nu ytterigare månader senare så går altså en av anmälarna tillika ordföranden i dietisetnas förbund ut med nedanstående meddelande.

Min fråga hur kan man övh taget kunna lita på Dietister när de representerras av en sådan flagrant inkompetens och styrs av en sådan kappvändare?

Pressmeddelande 2008-07-17 Länk till artikel i The New England Journal of Medicine - pdf-fil

Ny koststudie: Fler dietister behövs för att möta överviktigas individuella behov Nyligen publicerades en stor och välgjord studie i New England Journal of Medicin* som pekar mot att mer individuellt utformade kostråd är nödvändigt för att nå effekt i behandling av övervikt och fetma. ”Jag är inte förvånad över författarnas slutsats” säger Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas Riksförbund.”För långsiktig framgång när det gäller att gå ner och bibehålla en lägre vikt är det viktigt att matvanorna fungerar socialt och att man inte tröttnar, man måste också ha mycket stöd av någon som kan nutrition”. I studien jämförs tre olika koster med något olika fördelning av fett, protein och kolhydrat. De koster som visade bäst resultat på viktnedgång, blodfetter och fastenivåer av insulin var Medelhavskosten och en kost med relativt sett mer fett och mindre kolhydrat. Alla tre grupperna fick träffa dietist regelbundet under studien. Dietisternas Riksförbund (DRF) välkomnar studiens resultat och konstaterar att för att erbjuda feta personer professionell nutritionsbehandling som utgår från individuella behov behövs mer nutritionskompetens inom hälso- och sjukvården.

http://www.drf.nu/pressrelease/17.7.08.html

Inga kommentarer: