lördag 29 november 2008

Tarp, Talp och inflationen

Nu på morgonkvisten blev jag uppring av en person väl placerad i det svenska finansetablisemanget. Han upplyste mig då bla om följande intressanta omständigheter. Frågan är altså inte OM vi kommer att få inflation utan snarare när.

I finanskrisens kölvatten har nu Amerikanska senaten tagit ett beslut om sk bailout efter viss vånda. Det handlar om ca $700 miljarder i det sk Troubled Assets Relief Program (TARP) programmet. Där US Treasuries nu går in köper equities i de krisdrabbade amerikansk bankern. Detta gör man då man fruktar att bankernas balansräkningar är eller håller på att kraftigt försvagas.

Det som skett är att bankerna idag och för att minska kreditrisken mer eller mindre upphört med sin verksamhet att låna ut pengar. Istället behåller man pengarna för att på så sätt förbättra sina balansräkningar. Men detta är en temporär situation och någon dag kommer man istället att använda pengarna så som en bank eg är tänkt att fungera dvs låna ut pengarna.

Istället är det riksbankerna världen över som temporärt mer och mer helt enkelt övertagit utlåningsverksamheten. Det syns nu bla på de kraftigt stigande balansräkningarna i Sverige hos Riskbanken och i USA hos FED.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeGC5Gxzw1QYB9HwazAILGzOm930Hr-WamM50GPFuq85rKxThvcPa8sdhGxfu2HQlKQv09tGw8Jgzfu9ExhXejvfORrPq0ea8RiUyCn68m0ov9eYdwDGPcPZYXPGH5xMSLWBs8jkIlTV8/s1600-h/riksb-bal-1999-2008.gif

I USA har man dessutom det sk TALP programmet där ytterligare ca $600 miljarder pumpas in i bostads obligations marknaden.

När väl detta vänder, den temporära kredit krisen är överstökad, den reala ekonomin tar fart och givet att bankernas balansräkningar stärks och givet dessutom det sk frictional banking system vi har idag i världen där en krona i en banks egna kapital kan lånas ut 10 ggr så är det lätt att inse det enormt inflationsdrivade i att nu starka bankernas balansräkningar med $700 miljarder. Ta denna siffra gånger 10 och det motsvarar i realiteten potentiella penningmängds ökningen.

Inga kommentarer: