torsdag 2 april 2009

Folkhälso institutet och vår allt försämrade hälsa

Folkhälso institutet har väl inte direkt varit särdeles framgångsrika med att göra oss svenskar till friskare och hälsosammare individer. Men idag publiserar detta institut en rapport:

"Du kan spara upp till 9 000 kronor om året genom att äta mer miljöanpassad och hälsosam mat, har Folkhälsoinstitutet räknat ut. Allra minst sparar man 1 500 på att lägga om matvanorna. I dag går 35-40 procent av matpengarna till sådant som alkohol, chips, godis och kakor. "Genom att köpa hälften så mycket av sådana varor kan de flesta konsumenter göra den största besparingen, påpekar Folkhälsoinstitutet."

"En del av pengarna kan förslagsvis läggas på ekologiska livsmedel", säger avdelningschef Anita Linell vid institutet i ett pressmeddelande."

So far so good men så kommer då detta vid det här laget klassiska rekommendationen att av häso och miljö skäl minska ner på riktig mat dvs kött och istället äta baljväxter.

"Att minska köttkonsumtionen och i stället äta baljväxter och säsongsanpassade frukt- och grönsaker är också nyttigt för både miljön, hälsan och plånboken."

Låt oss först konstatera: "att kött som kommer från gräsmarker sparar energi. För att producera ett kilo kött på sådana marker går det åt ungefär lika mycket energi som att odla ett kilo bönor. Det går åt fem till åtta gånger mer energi att producera kött med hjälp av kraftfoder."

http://www.ekolantbruk.net/tidningen/artiklar/pdf/2005/505omega3.pdf

Så skilj för guds skull på kött och kött. Kanske en av orsakerna till att just Folkhäsoinstitutet för ut denna typ av dessinformation ligger i följande: "I stället utgörs en av de mer aktiva motståndarna av intressen som önskar se Socialstyrelsens friande dom mot Annika Dahquist ogiltigförklarad. Folkhälsoinsitutets chef Gunnar Johansson proffessor i kostvetenskap och folkhälsovetenskap och själv vagan utsätter nu ex Socialstyrelsens nye generaldirektör Holm för en veritabel mailatack."

Tröttsamt skjutande på pianisten när budskapet inte passar.

http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/02/trottsamt-skjutande-mot-pianisten-nar.html

Matkontot kan sänkas med flera tusen

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2684685.svd

Bedrövlig forskning om kött
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/03/bedrovlig-forskning-om-kott.html

Ett hållbart ekologiskt jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/ett-hllbart-ekologiskt-jordbruk.html

Sedan kan man fundera på om allt glas som nu hittas i köttprodukter, nu senast falukorv och tidigare i kyckling medvetet satts dit av intressen som önskar se en minskad kött konsumtion? Att det finns många och starka intressen som vill få oss att äta mindra kött och att dessa intressen äöven finns långt uppe i hirearkierna i vårt etablisemang är uppenbart. Frågan är bara hur långt vissa av dessa intressen är villiga att gå i sin ambition att lyckas med sina syften? Steget från klar dessinformation och ambitioner att misstänkligöra meningsmotståndare till veritabla sabotage attacker kan tyckas långt men historien är full av exempel där detta verkligen har hänt. Det är i samtliga fall när "ändamålen helgar medlen".

"Larmen har rört kyckling från slakterier i Sverige, Tyskland och Danmark. Nu kopplas Säpo in i utredningen kring fallen med glasfynden. Enligt psykiatrikern Ulf Åsgård tyder den stora spridningen på att det handlar om en välplanerad attack som utförts av flera personer. "
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2677953.svd

Inga kommentarer: