onsdag 22 april 2009

Den tunnväggiga människan

Ca 15:20 min in på del två kommer ett inslag som jag tycker är väl värt att ägna en stund åt. Det är SvD journalisten Anders Haag som med anledning av sin nya bok " Att vinna en tro och förlora sig själv" intervjuas.

Röda tråden i samtalet handlar om sekter. I en sekt finns en karismatisk ledare, mycket stark gemenskap och en stark ideologi. Ett arv från vår tid som jägare samlare när vi levde i grupper om mellan ca 10-20 individer finns denna vår längtan om att tillhöra en grupp. Det handlar altså i grunden om mycket starka och grundläggande mänskliga drifter.

Haag säger att "alla människor längtar efter att komma hem, att vara fullständigt accepterad, precis som man är, helt förlåten, man är sedd med kärleksfulla ögon". Och att det är detta i grunden sekter vad de än må vara religiösa, MC gäng, kriminella förorts ungar, skinnheads eller fotbollsfanatiker i realiteten har att erbjuda. Ett synnerligen attraktivt erbjudande i synnerhet för de redan marginaliserade, utströtta och icke behövda.

Hur detta i realiteten fungerar och kan påverka oss människor hävdar Haag kan iaktas i de kulturer där man ex har sk utstötsnings cermonier. Alla vill vi tillhöra något och alla vill vi vara med. Att känna att man inte få vara med kanske är det värsta som kan drabba en människa?

Han ställer sedan frågan - hur hittar man balansen som människa mellan att vara sig själv en självständig individ och att tillhöra, underordna sig i en grupp?

Ett mycket intressant inslag och själv tror jag i realiteten allt för oss människor handlar om grad av självkänsla. Vi blandar ihop idag allt som oftast självkänska (förmågan att kunna tycka om sig själv, att kunna acceptera sig själv trots alla fel och brister) med självförtroende (vår yttre representation). Paradoxalt kan man ha hög själv känsla men lågt själv förtroende eller omvänt, där ex en person med högt själv förtroende men med låg själv känsla kan liknas vid en tom tunna som skramlar högt och ljudligt.

Maskrosbarn tror jag är just barn som trots eg helt omöjliga förutsättningar och miljö och pga att de känt att de någon gång av någon blivit sett och accepterad och därmed fått en sund självkänsla kan klara sig utmärkt i samhället.

Antagligen blir det så att gruppens betydelse som normbildare och värdesättare ökar i proportion till en individs grad av bristande självkänsla.

Betydelsen av detta i sin tur är att se till att alla ungar i skolan kommer ut systemet med bra och sund självkänsla. Detta är i sig antagligen så grundläggande och betydligt viktigare än kunskap som alltid kan införskaffas bara viljan och intresse från individen sedan finns.

Studio Ett
http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1709697&BroadcastDate=&IsBlock=

Att vinna en tro och förlora sig själv Om livet i sekter och karismatiska grupper
Författare Anders Haag
http://www.bokia.se/att-vinna-en-tro-och-forlora-sig-sjalv-anders-haag-9127026736/bok/9789127026735/

Var femte styrketränare dopar sig
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/var-femte-styrketranare-dopar-sig.html

Gryning över Kalahari
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ghryning-ver-kalahari.html

Inga kommentarer: