söndag 19 april 2009

Rabbit starvation, nödvändigheten av fett, kolhydraters uteslutande och Vilhjalmur Stefansson

Intressant att beakta rörande vad vi äter är ju diskussionen rörande fett och kolhydratintag.
Livsmedelsverket vill minska vårt fettintag och helst få oss att äta light och lättprodukter samt ersätta smör med margarin. Mer luft och vatten skall vi konsumenter med Livsmedelsverkets goda minne altså betala dyra kilopriser för.

Kolhydrater/stärkelse omvandlas i blodet till socker/glykos och här gäller detta att verkligen rätt balanera intagen av dessa om man vill ha en kost med stort intag av kolhydrater. Glukos om vi har för mycket i blodet under längre tid ger upphov sockersjuka eller som det av någon anledning idag heter Diabetes II.

Har vi däremot för lite kan detta ge upphov till insulinkoma eller hypoglykemi. Om vi tränar hårt dessutom så måste vi ständig fylla på med ny stärkelse så att vi inte och som händer efter 40 min utan påfyllnad, kortison bildas och vi under ett dygn sedan börjar processen att förbränna våra muskler för att kroppen skall få den energi den behöver.

Fett däremot kan man (om man skulle orka) ta in motsvarande ca 400 kg och man dör inte akut av för mycket fett. Däremot går det alldeles utmärkt att dö av för litet fett. Detta är ett tillsånd som ibland kallas kallas kaninsvält. Kanin eller hare är ett mycket magert kött som innehåller mycket lite fett. Det betyder att när man äter detta kött får man i sig protein men otillräckligt med fett. Att mättat fett skulle vara skadligt för oss människor faller dessutom på sin orimlighet då vår egna kropp tillverkar just denna typ av fett och att vi själva genom bröstmjölken när vi som människobarn får mättat fett via bröstmjölken.

Sedan är det så att kroppens tillflöde av energi, vid ett uteslutande av kolhydrater, får all den energi den behöver ex för hjärnan via omvandling från protein vi sk ketoner. Nobelpristagaren Hans Krebs brukade säga att detta i realiteten är ett normaltillstånd, det var ett normaltillstånd för jägare-samlarfolken och så vidare. Hjärtat såväl som hjärnan går mycket gärna på ketoner. Mycket tyder dessutom att dett är ett överlägsnare bränsle för vår kropps organ är glykos/socker.

En annan intressant historia är den om Vilhjalmur Stefansson, en kandensisk polarforskare med Isländsk ursprung som redan 1935 och efter att ha genomgått en serie tester på Bellevue Hospital, New York City, och under övervakning av en medecinsk kommite representerad av flera univeritet visade att en kost helt utan kolhydrater fungerade aldeles utmärkt för människan. Han använde då bara de erfarenheter har tillägnat sig efter att ha levat med Innuiterna i över 11 år och då bara ätit deras traditionella mat dvs helt uteslutit kolhydrater.

Mer och mer forsking idag pekar istället på riskerna med ett för högt kolhydratsintag och att mängder av sjukdomar kan relateras till inte minst de skador som orsakas genom en allt för hög insulin nivå i kroppen under längre tid. Hjärt, kärl relaterade sjukdomar, Altzhaimer, under vikt, över vikt, diabetes och tom cancer. Det senare då en cancer cell förökar sig snabbt i socker lösningar med kommer ingen vart alls i fett/proteinlösningar.

Man kan samanfatta genom att säga vi behöver mättat fett, vi skall inte äta fett från växtriket. Ät fett och kroppen har de mekanismer (styra mättnadskänsla etc) sedan som behövs för att se till att du får i de de nödvändiga mängderna. Äter du kolhydrater riskerar du inte bara att sätta igång hormoner (insulin, kortison etc) som skadar dina organ och din kropp och du själv måste hela tiden nogsamt reglera intaget av dessa så att du ligger på rätt nivå och inte äter för mycket eller för lite. Att det senare i realiteten är en omöjlig uppgift för oss människor att själva hantera visar det faktum att våra sk välfärdssjukdomar exploderat. Bättre då att överlåta jobbet istället till din egen kropp. Vilket är det du gör när du tar bort kolhydraterna och äter mycket fett istället.

Rabbit starvation
http://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_starvation

Vilhjalmur Stefansson
Stefansson is also a figure of considerable interest in dietary circles, especially those with an interest in very low-carbohydrate diets. Stefansson documented the fact that most Inuit lived on a diet of about 90% meat and fish, often going 6-9 months a year on nothing but meat and fish--essentially, a no-carbohydrate diet. He found that he and his fellow European-descent explorers were also perfectly healthy on such a diet. When medical authorities questioned him on this, he and a fellow explorer agreed to undertake a study under the auspices of the Journal of the American Medical Association to demonstrate that they could eat a 100% meat diet in a closely-observed laboratory setting for the first several weeks, with paid observers for the rest of an entire year. The results were published in the Journal of the AMA, and both men were perfectly healthy on such a diet, without vitamin supplementation or anything else in their diet except meat.[9]
http://en.wikipedia.org/wiki/Vilhjalmur_Stefansson

By Vilhjalmur StefanssonHarper's Monthly Magazine, November 1935.
In 1906 I went to the Arctic with the food tastes and beliefs of the average American. By 1918, after eleven years as an Eskimo among Eskimos, I had learned things which caused me to shed most of those beliefs. Ten years later I began to realize that what I had learned was going to influence materially the sciences of medicine and dietetics. However, what finally impressed the scientists and converted many during the last two or three years, was a series of confirmatory experiments upon myself and a colleague performed at Bellevue Hospital, New York City, under the supervision of a committee representing several universities and other organizations.
http://www.biblelife.org/stefansson1.htm

Acylation Stimulation Protein
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/acylation-stimulation-protein.html

LCHF och cancer och cellernas andning
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/lchf-och-cancer-och-cellernas-andning.html

Inga kommentarer: