söndag 5 april 2009

Socialism, Kommunism, Fascism

Det är eg helt osanolikt att detta verkligen inträffat, att det dessutom hänt så nära i tid och att detta i realiteten är fullständigt okänt för den breda allmänheten. Visar med all önskvärd tydlighet att alla de som tror att man kan skapa centraliserade system där det kollektiva som en förutsättning för att klara detta är viktigare än individen har något verkligt konkret att lära. Visar dessutom att när väl gränsen löverskridits så att individens rättigheter åsidosatts så finns eg inga gränser för det elände och det lidande dessa synsätt ger upphov till.

"I helgen visas filmer på den internationella dokumentärfestivalen i Stockholm som anknyter till EU-parlamentets nya deklaration om det europeiska samvetet och diktaturen. En av dem är Sergiy Bukovskys The living . Den handlar om Holodomor , den stora svälten i Ukraina 1932-33 i vilken 7-10 miljoner människor mördades."

"Filmen handlar inte enbart om "Holodomor", den stora ukrainska svälten. Den tar också upp hur den brittiska journalisten Gareth Jones’ rapporter om tragedin aldrig uppmärksammades i väst. Det är en film om många regeringars likgiltighet inför andra folks lidande och om de mödor som jordbrukssamhället fått kämpa mot på vägen för att återta kontrollen över sitt eget land. The Living handlar om de överlevande, endast de kan åter resa sig."

"Här träffar vi männen och kvinnorna som bara var barn när allting togs ifrån deras föräldrar. Bönder som levt och brukat världens mest bördiga jord, tvingades ned i svältens långsamma dödsgrepp. De som lyckades överleva fick tjäna som Sovjets lydiga slavarmé."

The Living
http://www.interkulturforum.org/sv/filmer/the-living.html

Med anledning av premiären för denna film på den internationella dokumentärfestivalen i Stockholm så har SvD en intervju med Kateryna Jusjtjenko, Ukrainas first lady , men också ordförande för stiftelsen Ukraina 3000 som är en av producenterna bakom filmen.

Här några intressanta citat:

CA : Ukraina 3000 verkar för att hedra offren för Holodomor och upplysa om vad som hände. Ukraina vill få svälten erkänd som folkmord. Varför är det viktigt?

KJU : Därför att det är ett faktum. Det var inte bara ett led i tvångskollektiviseringen av jordbruket, utan en del av försöken att knäcka den ukrainska nationen.
Hela regioner spärrades av och allt togs ifrån människorna. Inte bara utrustning och djur, utan till och med bestick. Man tog all mat. Barn som ertappades med att ha lite spannmål mördades. Alla som stod fria från regimens ideologi försvann.

CA : Apropå ideologi. I Sverige finns det historiker som menar att den kommunistiska ideologin inte är central för att förklara terrorn i Sovjetunionen. Vad anser du?

KJU : Jag vet att det finns många som menar att kommunismen är bra i princip, men att den inte har fungerat i praktiken i de stater där den har införts.
Det kan låta bra att tala om kollektivet, men kommunismen offrar individens rättigheter på bekostnad av kollektivet. Och om man gör det blir vad som helst möjligt.

Inga kommentarer: