måndag 20 april 2009

Kina, Dollarn och US Treasuries

Kina, Dollarn och US Treasuries är de tre saker som man bör ha koll på hur de utvecklar sig framöver. Vissa tecken tyder nu på att kanske Kina kan ha bottnat och att man tom kan börja skönja en vändning i den Kinesiska ekonomin. Att USA inte på långa vägar kommer att kunna agera som världsekonomins draglok är klart så frågan nu många ställer sig om en förändring, ett verkligt maktskifte är på gång just nu i en ny ekonomi som istället kommer att denna gång centreras kring Kina?

Kina verkar för tillfället satsa på två saker: man använder sina överskott dels till att försöka med hjälp av olika ekonomi stimulanser få igång den egna ekonomin och dels så köper man i allt högre grad reala tillgångar, säkrar upp leveranser. Ett exempel är koppar priset som under senaste tiden har gått upp ca 50% och denna uppgång är detta drivet av att Kina nu köper fysisk koppar och lagrar denna för framtida behov. På samma sätt agerar nu Kina vad gäller oljan. Allt detta sammantaget gör att Kina får mindre pengar över till att köpa amerikanska statspapper och det är nu bevisligen så att USA själva nu i allt högre grad måste finansiera sina finanser genom att köpa sina egna papper med pengar de fått mha av sedelpressen, sk monetizing of debt.

Så frågan just nu är hur länge kan USA på egen hand fortsätta med detta inna trovärdigheten helt eroderar för dollar och när utlänningar i allt högre grad nu ser ut att vilja inte bara sluta köpa dollar utan även vikta om från dollar till inflations säkra reala tillgångar i stället?

En annan fråga är om Kina ensamt kan få fart och agera lokomotiv för världsekonomin och i så fall när tecknen på att detta verkligen odiskutabelt verkligen sker träder fram? Är vi kanske där redan nu?

Investors see safety in oil, prices above $50
http://www.msnbc.msn.com/id/12400801/

Chinese premier says economy is improving
http://www.msnbc.msn.com/id/30179643/

Inga kommentarer: