tisdag 21 april 2009

We Want Real Food

Denna mycket intressanta kommentar hittade jag bland kommentarerna till Rune Lanestrands Newsmills inlägg "Vem sponsrar Marit Paulsens propaganda för GMO och giftjordbruket".

Andra inlägg i samma kommentarsfält försöker att som traditionell argumentation tydligen förespegla att ge intryck av att baseras på "fakta" och "vetenskaplighet" att allt annat än etablisemangets åsikter är "trams", naivt" och "oansvarigt". Någon anser tom att om man inte 100% köper etablisemangets giftberikade, genmanipulerade mat upplägg så är man personligen ansvarig för all värdens svält.

Sedan spelar det eg ingen roll alls vad debatten handlar om det kan gälla ekologiskt jordbruk, naturlig mat eller mättade fetter. Samma tjatande från pappegojor som tydligen i samtliga fall helt upphört att tänka själva.

"Den forskning som bedrivs på SLU är förmodligen sponsrad av diverse gödsel- och bekämpningsmedelsföretag. De är knappast intresserade av ekologisk odling, eftersom detta inte bringar några inkomster åt dem.

Det är naivt att tro att det inte är kemi, livs- och läkemedelsindustrierna som styr den mesta forskningen idag, i synnerhet den som publiceras. Sedan är det väldigt svårt att börja med ekologisk odling på en mark som i flertals år har använts i konventionell, förmodligen monokulturell, odling, och därmed är helt näringslös och död.

De bönder som börjar med ekologisk odling skulle behöva stöd, information och kanske utbildning om hur man får marken odlingsbar igen utan en massa giftmedel. Men helt klart är att det går.

Läs boken ”I want real food” skriven av den den brittiske författaren Graham Harvey, som dessutom har en lantbruksexamen, och inse att det går att få lika stor produktion på en ekologisk odling som en konventionell men utan att det kostar lika mycket – vare sig i gödsel, bekämpningsmedel, miljöförstöring och sjukvård. Dessutom vet vi ju nu att ekologisk mat är näringsrikare, det har t.o.m. EU officiellt konstaterat.

Det är inte produktionen av animalisk föda som skapat den mesta miljöförstöringen i världen, det är odlingen av vegetabilier (som ofta sedan påtvingats djuren). Att Mexikanska gulfen idag är ett dött hav beror till största del på den stora majsodlingen i USA. I boken ”An omnivore’s dilemma” av Michael Pollan inser man vidden av hur världens spannmålsodling och djuruppfödning bedrivs. Och man inser också att det faktiskt går att driva ett helt giftfritt jordbruk, med betande kor, höns och grisar i ett fantastiskt samspel – det är inte en utopi som en stor del av etablissemanget vill göra gällande. Men det kräver bönder med insikt om hur djur och natur fungerar.

Och efter vad jag förstått så finns det ett stort överskott av spannmål i världen. Detta överskott verkar mest vara viktigt för att skapa ”ekonomisk balans”. Om man sen ser till hur spannmål används i världen, så är det svårt att bli orolig för att det ska uppstå någon brist på spannmål.

Om vi slutade med att ge bl.a.. nötdjur spannmål (nötdjurens magar klarar i princip inte av annan föda än gräs, i färskt eller torkat tillstånd, får de annan föda blir de sjuka och kräver antibiotika) skulle stora mängder spannmål sparas.

Slutade vi tillverka all denna skräpmat, som bl.a. farliga industritillverkade kakor och liknande (fulla med transfett och socker), totalt näringsfattiga, och enligt forskare dessutom giftiga, frukostflingor, läsk, godis m.m. skulle även där stora mängder spannmål bli överflödiga. Marken som all denna onödiga spannmålsodling använts till kunde användas till betesmark för vår livsnödvändiga animaliska föda. Och använde vi mjölken till att göra renodlade produkter som grädde, smör, ost, yoghurt och helmjölk, behövde inte heller så stor del slösas bort på fettsnåla, näringsfattiga och ofta sockerstinna mejeriprodukter.

Ann Bergqvist Pattihis"

We Want Real Food (Paperback) by Graham Harvey
Harvey's book is both well written and (it seems to me at least) very well researched. In essence, he offers evidence that modern industrial farming techniques are robbing foodstuffs of a high proportion of important nutrients - minerals, fatty acids and others. He links this in with the rise in rates of so-called diseases of affluence, which has been done to an extent by others, but goes further to suggest that illnesses such as dementia and behavioural difficulties may in no small way be linked to a deficient diet. Harvey examines the ways in which nutritional balance could be returned to foods and how the production of even "organic" foods has been grossly compromised by the application of industrial farming techniques and a stretching of the definition of "organic."
http://www.amazon.co.uk/Want-Real-Food-Graham-Harvey/dp/1845292677


Vi har tidigare skrivit om Michael Pollan bla hans bok "The Omnivores Dilemma" och som refereas till ovan det han där skriver om hållbart ekologisk jordbruksproduktion genom att maximalt utnyttja dels hur gräset växer, dels samspelet mellan olika djurarter som ex gräsbetate och fåglar.

Ett hållbart ekologiskt jordbruk
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/01/ett-hllbart-ekologiskt-jordbruk.html

Sedan är det uppenbart att vi i väst äter helt fel. Lägg ner mer av pengarna på dyrare visserligen men riktig högkvalitets naturlig mat och spara istället in på allt det onödiga som i realiteten bara i längden gör oss sjuk, fet och undernärda:

Folkhälso institutet och vår allt försämrade hälsa
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/folkhalso-institutet-och-var-allt.html

Att sedan mycket av mat slängs under allt det hanterande och transporterande i olika led som vår mat idag går igenom gör sannerligen inte saken bättre. Inte minst datum stämpeln gör att idag mängder av mat slängs redan i butikerna. Det blir inte bättre av de bestämmelser som säger att mat med kort datum inte tillåts frysas ned och säljas till rabatt utan måste slängas. Här finns potential till förbättring:

Hushåll slänger mat i onödan
En brittisk undersökning på 2.700 hushåll har visat att 61 procent av matavfallet slängs i onödan.
http://www.dn.se/sthlm/hushall-slanger-mat-i-onodan-1.833995

Inga kommentarer: