Jeff S Volek - Intervju
Mycket intressant fakta i detta program som ex att människor som äter mer kolhydrater relativt mättat fett har högre andel mättat fett i blodet och dessutom att det kroppsegna mättade fett som kroppen själv genererar ökar. Det omvända händer vid mer intag av mättat fett relativt kolhydrater, dvs paradoxalt så minskar då andelen mättat fett i blodet samtidigt som det kroppsegna fett kroppen själv genererar minskar.
http://www.thelivinlowcarbshow.com/dr-jeff-volek-episode-236/
Men's Health TNT Diet: The Explosive New Plan to Blast Fat, Build Muscle, and Get Healthy in 12 Weeks by Jeff Volek (Author), Adam Campbell (Author)
"Few books have the life-changing potential of the TNT Diet. Based on science and new groundbreaking research, it provides a program that will enhance your health, muscular fitness, and the quality of your life. I highly recommend it!" -William Kraemer, PhD, CSCS, FACSM Professor of Kinesiology, Physiology and Neurobiology, Medicine University of Connecticut
http://www.amazon.com/Mens-Health-TNT-Diet-Explosive/dp/1594866597?ie=UTF8&s=books&qid=1189366162&sr=1-1
Jeff S Volek Associate Professor
http://www.education.uconn.edu/directory/details.cfm?id=85
What if Bad Fat is Actually Good for You?
For decades, Americans have been told that saturated fat clogs arteries and causes heart disease. But there's just one problem: No one's ever proved it
http://www.menshealth.com/cda/article.do?site=MensHealth&channel=health&category=heart.disease&conitem=a03ddd2eaab85110VgnVCM10000013281eac_
Postar återigen denna högintressanta intervju med Stephen Phinney. Inte minst intressant är redogörelsen för hur detta med kolhydrats laddingen kom till i Sverige på 60 talet samt hans redogörelse av prestandan för de elit cyklister han under strikt kontrollerade former satte på en LCHF kost.
Exercise and Low Carb Diets with Stephen Phinney.
Phinney is a medical doctor, phD researcher, and professor emeritus of medicine at the University of California, Davis. (För att lyssna på showen välj download)
http://hoe.kgnu.net/hoeradioshow.php?show_id=184
Några frågor som det onekligen vore önskvärt om forsknings/idrotts kollektivet nu kunde fokusera på är bla:
- givet de bevisade och betydande positiva hälsoeffekter som uppnås mha en lågkalori kost varför skall en idrottare ägna sig åt kolhydratsladdning över huvud taget i någon form?
-Givet att det kroppsegna hormonet glykagen, vilket är en förutsättning för kroppens förmåga att utnyttja kroppens lagrade fettreserver, inte kan produceras i kroppen så länge insulin nivån i blodet är högt och givet att insulin i sin tur triggas igång av högt blodsocker dvs stärkelse = kolhydrater vid vilken nivå av kolhydrats/stärkelse intag riskerar en idrottare att omintetgöra sin förmåga att utnyttja sina kroppsreserver av lagrat fett i samband med idrottsutövning?
- givet de hormonella system som tydligen triggas igång i kroppen mha kosten hur kan de hormonella effekterna maximeras för idrottsutövare vad gäller ex muskeluppbyggnad, explosivitet för att nå att bästa möjliga resultat mha en sk LCHF kost och vid vilken nivå av kolhydratsintag riskerar samme idrottare dessa positiva hormonella effekter av samma kost?
Klart är att det tar mellan ca 2-3 veckor i genomsnitt att ställa om kroppen från att äta kolhydrater till att vänja sig med att äta relativt sett mer fett. Dock finns ännu ingen forskning som under en längre tid, flera månader, dokumenterar kroppens hormonella omställning och funktion av samma kost. Det är rimligt att anta att denna hormonella effekt först kan börja att iaktagas vad avser ex muskelmassa och prestation först efter ca 6 månader.
Det är fantastiskt vilken bastilion för kolhydrater just idrotten utvecklats till. Att dietister inte har koll må väl vara hänt men att människor som förväntas träna så optimalt som möjligt allt för att kunna uppnå absolut bästa möjliga resultat som ex skidåkare inte insett hur man bör äta för att på bästa sätt nå topp resultat är eg fullständigt obegripligt.
ALLA idrotsledare tjatar samma mantra om kolhydratsladdning till våra barn och ungdomar. Kan detta vara orsaken?
Kopplingen hjärt kärlsjukdomar och insulin är snart ingen medicinst utbildad som längre ifrågasätter. Däremot att trigga igång insulinet i kolhydratsladdningens namn är det ännu ingen som sätter likhetstecken med ohälsa. Varför?
Lägg till detta det faktum att den socker drivne efter bara ca 40 minuter när musklernas energi reserver är tömda och om inga nya kolhydrater/stärkelse (socker) tillskott tillsätts kroppen förbränner denne istället sina muskler via kortison (ett hormon som när det triggats igång är aktivt i ca ett dygn!). Totalt kontraproduktivt all träning.
Den fettdrive däremot klarar att direkt istället ta fettet ur sina fettdepåer och köra på utan att gå in i väggen eller behöva slå av på takten eller att behöva riskera att förlora muskelmassa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar