tisdag 21 april 2009

Röd flagg för EU:s energibehov

Kjell Aleklett idag på DIs Debatt:

"Dramatiskt minskade investeringar både i oljeprospektering i Nordsjön och i förnybar energi blir förödande för vår framtid, Kjell Aleklett, professor i fysik, Globala energisystem, Uppsala universitet på DI Debatt.

Två artiklar publicerade i brittiska Financial Times förra veckan kan var för sig skapa oro. Analyserade tillsammans finns det all anledning att hissa varningsflagg.

På första sidan förra måndagen fanns en artikel om att krisen slår mot oljeprospektering i Nordsjön. I bilagan som behandlar fonder fanns en artikel om att kapitalinflödet till förnybar energi har halverats.

I artiklarna framgår att oljeindustrin har dragit i nödbromsen för investeringar i oljeprospektering. Jämfört med för ett år sedan har investeringarna minskat med 78 procent.

Samtidigt har investeringarna i förnybar energi halverats. Den sammantagna konsekvensen kan bli förödande för vår framtid. Branschen kan inte förvänta sig att hitta stora nya gas- och oljefält i Nordsjön, men de mindre fält som ändå hittas är avgörande för att hålla produktionen vid liv.

Nordsjöns gigantiska oljefält töms mycket snabbt och minskningen ligger i genomsnitt runt 10 procent per år. För att göra de stora produktionsplattformarna lönsamma krävs att nya mindre fält kopplas in. De töms visserligen också snabbt, men gör tillsammans med den minskade produktionen från gigantfälten ändå produktionen lönsam.

Det faktum att ingen investerar eller letar efter nya fält medför att fler och fler plattformar blir olönsamma. Produktionsvolym blir snabbare för låg och hela plattformen stängs för gott. Livslängden för framtida olje- och gasproduktion kommer att halveras. Storbritannien kan redan 2020 komma att producera bara 12 procent av landets behov jämfört med tidigare beräknade 45 procent.

Att oljeproduktionen går ned är allvarligt. Ännu allvarligare är att naturgasproduktionen minskar. Artikeln om Nordsjöns oljeindustri belyser allvarliga problem i vår närtid. Artikeln om minskade investeringar i förnybar energi signalerar en ännu allvarligare kris för vår framtid.

Financial Times oroar sig mest för att aktievärdet för företag som arbetar med förnybar energi har halverats. Självklart är det ett problem för aktieägarna i närtid, men det allvarligaste problemet är att minskade investeringar medför att den förnybara energi som vi behöver för vår framtid inte kommer att produceras. Ett nytt litet oljefält töms på några år medan en vindkraftspark är en investering för en längre framtid.

Volymen på förnybar energi är mycket låg jämfört med vad som verkligen skulle behövas.

Uppbyggnaden måste börja med kraft nu. Den globala halveringen i investeringar för förnybar energi är så allvarlig att världens regeringar, och inte minst regeringarna inom EU, direkt borde besluta om motåtgärder. Det finns inget alternativ. Investeringsnivån måste återställas till varje pris.

Kjell Aleklettprofessor i fysik, Globala energisystem, Uppsala universitet"


Röd flagg för EU:s energibehov
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2009\04\21\333845&sectionid=Ettan

och här FT artikeln som kommenterades tidigare på denna blogg:

Crisis hits North Sea oil search
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2009/04/crisis-hits-north-sea-oil-search.html

Inga kommentarer: