fredag 17 april 2009

Pirater döms till fängelse

Timbuktu, artist: " Detta är samma bolag, samma människor och samma maskin som försökte stoppa radion, då sade man att radion skulle förstöra skivindustrin."

Tja vad skall man säga. Den här typen av skadestånd har vi aldrig någonsin sett tidigare i svenska domstolar. Vi kan ta dessa 30 miljoner kronor som skall betalas som skadestånd till internationella multinationella indistri konglomerat och sedan jämföra detta med det skadestånd som Anders Eklund tilldömdes att betala Englas anhöriga efter den fällande domen för mord.

Att det inte är tvärt om vad gäller stadestånds beloppen är i sig ett bevis för att privat egendom och personliga liv är flugskit för det multi internationella storkapitalets intressen men vågar någon det minsta lilla tafsa på det de anser är deras intressen då först uppbådar etablisemanget, domstolar, polis och rättsväsende de resurser som krävs för att stoppa det som sker. Detta i sig självt är eg ofantligt upprörande bara det.

I realiteten är detta så att vi som slutkonsumenter av filmer och musik blir lidande då storkapitelet och den inkompetenta underhållnings industrin till varje pris önskar hålla sig fast vid förlegade och dessutom dödsdömda affärsmodeller och diributions kanal strategier.

När det gäller böcker kan jag välja mellan att antingen köpa en bok eller så kan jag låna den på bibliotek, gratis. Ingen författare eller förläggare skulle komma på tanken att anklaga bilblioteken för att motarbeta deras intressen, undanhålla profit etc, ännu mindrer kräva bilblioteken på skadestånd. Varför finns inte samma upplägg, ersättnings konstruktioner i den elekroniska världen som det bevisligen nu finns sedan länge gällande bibliotek och böcker? Försöker någon på allvar idag att föra i bevis att biblioteken genom att gratis tillhandahålla böcker eleminerar brödfödan för förläggare eller minskar författarnas försäljning? Det är istället antagligen tvärt om där bilblioteken istället med sin verksamhet ökar intresset och marknaden för böcker generellt sett.

Det faktum att industrin så senfärdig försöker att stoppa och hindra den tekniska utvecklingen gör bara att de har sig själva att skylla. Istället är de företag som ex Apple som visar vägen fram och som med detta skapar nya möjligheter att knyta till sig kunder och att tjäna pengar. Artisterna skall man komma ihåg, tjänar lika mycket pengar som tidigare, har enormt mycket större möjlighet att nå ut till en stor tom världspublik. Vilket gör i sin tur att de tjänar mer även mha traditionell skivförsäljning än de annars skulle ha gjort och definitivt mha konserter odyl. Det hindrande "mellanledet" däremot film och musik industrin är det som i realiteten nu skadar sig självt.

Trögtänkta dinosaurier som reptilmässigt, reflexmässigt bara försöker bevara ett dödsdömt status quo. Och det är de som idag är de stora förlorarna, sitter med ständigt sjunkande marginaler då de genom sitt uppsåt att förhindra och försvåra bara gör livet surt för oss konsumenter. Konsekvensen blir som vi har sett att konsumneten helt enkelt ignorerar dessa intressen. Logiskt, klokt och sunt.

Filmindustrin har två val. Jobba om en kanal strategi och hur ni i framtiden önskar att nå era kunder eller dö. Med olika format försöker de idag att låsa in oss kunder. Ex köper jag en låt i Itunes Apples format är detta då min eller Apples låt? Om det vore min låt så borde jag väl kunna obehindrat efter det att jag köpt låten flytta denna till vilken spelare som helst? Detta är en fråga som Franska domstolar nu tvingats att driva för att stoppa en utveckling där industrin är de som dikterar villkoren. I realiteten strävar industrin ständigt efter monopol och nu mha lagstiftning och teknikt försöker industrin ständigt att låsa in oss och hindra oss konsumenter med region indelningar, rigida filformat etc.

Snart skiter vi konsumenter helt i era filmer och vi kommer bara att lyssna på och vilja se de konstnärer och artister som är beredda att låta oss öppet se och höra det vi vill. Andra andra kan helt enkelt sluta producera, de kommer ändå inte att kunna nå ut.

Nu kommer naturligtvis dagens dom att överklagas så ännu är inte sista ordet sagt. Snart är det dags för oss konsumenter att kräva skadestånd av film och skiv industrin för att de fördyrar och försvårar tillgången av artistiskt material.

Pirater döms till fängelse
De fyra åtalade döms även till rekordböter på 30 miljoner
http://ditv.se/tv/video/clip/2009-Apr-17_N-12_PIRATEBAY-2009-04-17

Domen är redan överklagad
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=2773423

Ny fransk lag tvingar Apple öppna Itunes
Lagen som drivits fram av kulturminister Renaud Donnedieu de Vabres hade ursprungligen flera andra kontroversiella inslag. Bland annat ett förslag om att tillåta all musiknedladdning och kompensera upphovsrättsinnehavare via en allmän avgift på bredbandsabonnemang. Istället böter för illegal nedladdning Kulturministern drog dock tillbaka den formuleringen så sent som i förra veckan. Istället innehåller lagen nu bötesnivåer på omkring 350 kronor för den som illegalt laddar ner musik och 1400 kronor för den som gör musik tillgänglig för illegal nedladdning.
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article46104.ece

Anders Eklund dömd för mord
Englas mamma, styvpappa och storasyster hade begärt skadestånd på 200 000 kronor var för psykiskt lidande. Praxis är 50 000 kronor och tingsrätten ansåg att 75 000 kronor var en rimlig summa.
Anders Eklund ska totalt betala 210 360 kronor jämte ränta i skadestånd till Englas mamma Carina Höglund. Då ingår även ersättning för utebliven inkomst. Pernilla Hellgrens mamma Monica Hellgren får 139 299 kronor. Totalt åläggs Eklund betala 860 000 kronor till målsägandena.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3469398.ab

Inga kommentarer: