lördag 4 april 2009

Oljan räcker inte till G20-paketet

Vi har sagt det några gånger tidigare på denna blogg men här tjatar vi om samma mantra ännu en gång - "Oil is the real currency". Olja och det för vår civilisation så heliga begreppet tillväxt går hand i hand. Ett fat olja ca 135 liter motsvarar i energi innehåll vad 11 fullvuxna karlar utför i arbte under ett helt år. Idag kostar ett fat olja motsvarande ca $50 eller ca 450 kr. Jämför detta sedan men vad det kostar att betala 11 man, säg lågt räknat 300 kr i timmen (inkl soc avgifter och skatter) under 35 timmar per vecka och under ett arbetsår ca 40 veckor = 4.620.000 kr.

Tidigare civilisationer i vår historia har alla uteslutande samtliga utnyttjat slavarbete i någon form. Under senaste århundradena och nästan i samband med vårt allt ökande användande av olja i vårt ekonomiska system dock har vår civilisation mer eller mindre avskaffat slavarbetet så som det tidigare varit konstruerat. Vi har helt enkelt fått en ny slav, som genom sitt idoga arbete i det tysta möjliggör vår krav på ständig tillväxt och ekonomisk utveckling. Denna vår nya slav heter olja.

Tidigare civilisationer dock hade det gemensamma att de aldrig hade tillgång till så billig och så hårt arbetande och effektivt slavarbete som det vi nu har med oljan. Det är genom detta vår civilisation senaste 150 åren kunnat uppnå en sådan exempellös ekonomisk tillväxt. En tillväxt som sedan i sin tur inneburit att antalet människor på jorden pga av dramatiskt förbättrade levnadsbetingelser nu snart ca 2040 kommer att nå 9 miljarders strecket. Detta motsvarar då 9 ggrs ökning av antalet människor sedan början av detta sekel då vi var 1 miljard människor. Altså 9 gångers ökning av världens befolkning på lite drykt bara 150 år!

Detta har inte minst möjliggjorts då vi kraftigt ökat vår jordbruksproduktion vilket i sin tur varit möjligt då vi istället för som tidigare i vår mänskliga historia basera denna på den naturliga fotosyntesen och nu ersatt denna med fossilt baserad energi. Detta dock till ett mycket högt pris i form av massiv, drastisk och snabb urlakning av våra jordar, vi har prioriterat mängd istället för näringsvärde och kvalitet, ett ohållbart industriellt baserat synsättrelaterat till levande väsen inte minst vad gäller hanteringen av våra djur och stora negativa miljö konsekvenser. Dagens indistriella fossilt baserade jordbruk är en av våra allra största miljöbovar och energi tjuvar alla kategorier. Tar man dessutom med i denna hantering all logistik i alla olika steg från jordbruket, den industriella livsmedels industrin, alla logistik lösningar relaterat till att få vår mat från bonden till konsumentens tallrik blir totala energi åtgången nödvändig för att upprätthålla detta system fenomenal. I snitt beräknas att för varje energi kalori en amerikansk konsument har på sin tallrik har det gått åt motsvarande 11 energi kalorier för att få den dit.

Vi kommer fortsatt att beghöva energi inte minst bara beroende av det faktum att världens befolkning nu ständigt ökar men dessutom då tillväxten nu i världen förskjutits till de nya mycket befolknings rika länderna som sammantaget idag har ca hälften av världens totala befolkning.

Kina, Indien, Brazilien, Ryssland och Östeuropa är samtliga i färd med att aggresivt bygga upp sina ekonomier, en utveckling som idag knappt börjat och som kommer att accelerera i framtiden. Det ger oerhört stora effekter på världs ekonomin och kravet på ny energi varje gång en ny konsument för första gången köper Scooter, motorcyckel, bil, TV, frys, kyl, tvättmaskin, diskmaskin, vill ha rinnande vatten, elektricitet, AC, dator, mobil osv. Vi i väst vi har redan allt detta och på sin höjd byter vi ut vår gamla bil mot en ny men vi genererar inte med samma brutala kraft orsakad av samma typ av ökande efterfrågan som nu är fallet altså för över 50% av jordens befolkning. Eller som en Engelsk journalist uttryckte det "för varje västerlänning som ställer bilen och tar cyckeln, står det 10 Kineser och Indier som ställer cycklen och tar bilen".

Alla våra fossila bränslen har en utmaning inte bara oljan vad gäller tillgänglighet. För världens olje produktion har vi nått en topp sk Peak Oil och i framtiden måste vi vänja oss vid en ny situation där efterfrågan på olja kommer att vara högre än tillgången. Men samma problematik finns även relaterat till kol och uran. Redan idag måste mer kol brytas pga att man har sämre kvaliteer kvar för att få samma ennergi innehåll som tidigare. Mer kol måste brytas till större kostnader, det lättillgängliga enkla att få upp kolet är borta och kvar finns sådant som per ennergi innehåll allstå kommer att kosta oss mer. 50% av världens el produceras dock idag mha stenkol.

Hur man än vrider och vänder på steken är det så att vi kommer att tvingas att betala mer för vår energi i framtiden och med detta så kommer vår tidigare så hårt arbetande effektiva slav som arbetade i det tysta helt enkelt att inte vara så billig som tidigare. Denna kommer istället succesivt och i takt med att den relativa totala kostnaden per energi innehåll ständigt ökar kunna sägas att mer och mer bli vår jämlike.

Den största effekten vi själva kan nå förutom, att hoppas på fortsatt teknisk utveckling, effektivare alternativa och förnyelsebara energier blir att spara och hushålla med energi. Klart är dock att dessa system inte bara tar tid att bygga ut även om tekniken skulle finnas här och nu och att det kostar stora pengar.

Det är inte lätt dock i ekonomier där befolkningens enda önskan är att få det bättre än idag, där samhällets social stabilitet och kitt ligger i just den drömmen att man skall kunna få det drägligare. Lättare är det för oss i väst att formulera sådana besparings mål, vi har ju allt redan. Men vi är trots allt ack så få. USA och europa tillsammans vi är ju inte ens tillsammans ens en miljard människor. Problemetiken ligger i att tre miljarder människor i tillväxtländerna i stor sett hellre väljer döden än att minska på sin dröm om att få det bättre och bara en miljard har realistiska förutsättningar för att kunna spara.

Allvarligare är dock det faktum att hela vårt finansiella system baserar på kredit och ränta på ränta. Något som bara kan motiveras i en ständigt växande ekonomi. När däremot den totala ekonomin minskar precis som nu sker med vår finansiella kris så brakar systemet samman. Vi har nu en temporar finansiell kris men de riktiga problemen kommer när vi pga oförmågan att väsentligt öka världens totala tillväxt i sin tur orsakad av ständigt ökande kostnader för energi får vad som bara kan beskrivas som en permanent finanskris.

Oljan räcker inte till G20-paketet
Historiskt har vi aldrig haft en global ekonomisk tillväxt utan att vi samtidigt haft en global ökad användning av energi. Det gäller framför allt ökad användning av fossilt bränsle.
http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=2,00.html

2 kommentarer:

Pack ice sa...

En stillsam applåd för en väldigt relevant sammanfattning av problematiken "dagens finansiella system kontra kraven på ständig tillväxt"!

In the end we're all debt sa...

Man tackar!