torsdag 2 april 2009

Lågkonjunkturen ger tydliga avtryck i statens finanser

Heder åt Anders Borg som i detta läge håller hårt i statens pengar. Fortsätt så! Med 90% av världen i recession och som en liten men mycket export inriktad ekonomi finns i realiteten inga andra alternativ för staten i detta läge än att se till att finanserna är i balans. eller rättare sagt rätta mun efter matsäck. Alternativet är att bygga upp den statliga, kommunala inhemska icke export orienterade sektorn som sedn i realiteten utgör ett hot mot den konkurrens utsatta dito. Vill vi inte sluta som en planekonomi socialistiskt centraliserad så finns helt enkelt ingen annan väg.

Antagligen bästa "bang for the buck" skulle för statens vidkommande vara att satta allt nu på fiffiga nya energi lösningar, avreglera el produktions monopolet låta nya privat alternativ och tekniker komma fram, konvertera vår bilindustri till en världsledande el bil industri.

"Statens finanser försämras kraftigt de kommande åren till följd av lågkonjunkturen. Det är främst statens skatteintäkter som blir betydligt lägre, medan utgifterna påverkas i mindre omfattning."

"Statens finansiella sparande försämras kraftigt och är negativt under hela prognosperioden. För 2010 uppgår underskottet till nästan tre procent. Det strukturella sparandet, som utgör det finansiella sparandet rensat för engångseffekter och konjunkturpåverkan, visar däremot överskott samtliga år fram till 2012."

Lågkonjunkturen ger tydliga avtryck i statens finanser
http://www.esv.se/pressinfo/pressmeddelanden/pressarkiv/pressmedelanden/lagkonjunkturengertydligaavtryckistatensfinanser.5.7e3e2d4d12042c815f18000391.html

"Anders Borg å sin sida upprepade ett stort antal gånger under gårdagens presskonferens behovet av starka offentliga finanser:
–Vi ska värna offentliga finanser och välfärdens kärna.
–Ordning och reda i offentliga finanser.
–Detta är inte den sista lågkonjunkturen. Måste ha ordning på de offentliga finanserna.
–Man kan inte behandla offentliga finanser som ett dragspel.
–Jag tänker inte gå in i 2010 utan marginaler.
–Möta nedgången och värna de offentliga finanserna, upprepade Anders Borg ännu en gång
."

”Vi ska ha ordning på finanserna”
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_2684109.svd

Inga kommentarer: