onsdag 8 april 2009

Tidskriften Red Herring listar 100 av Europas hetaste teknikföretag

Tidskriften Red Herring listar 100 av Europas hetaste teknikföretag. Så här kanske Europas framtid finns i bolag som kan stå för nytänkande och innovationer som världen nästkommande decennier är i behov av? 13 av dessa bolag är Svenska och några av dessa återfinns dessutom på Ambassadör Woods lista. Om det är några bolag som Europas etablisemang skall se till att stötta är det just denna typ av små bolag som kan stå inför en betydande tillväxt potential. Det handlar då om potentiellt många tusentals nya jobb med allt av positiva effekter och dynamik detta tillför till en ekonomi.

Om det är någon funktion som hela tiden måste säkerställas är det just att denna typ av bolag ges möjlighet att finansieras. När bankerna som i realiteten alltid är inkompetenta, antingen lånar de ut för mycket eller så lånar de inte ut alls, inte klarar sin uppgift och istället som idag utgör ett konkret och reelt hot mot den reala ekonomin vore det bästa inte att låta inkompetenta banker få mer pengar. Istället tillåt även banker att snabbt och brutalt gå i konkurs för att istället succesivt ersättas av de bank aktörer som klarar av att rätt prissätta risk/möjlighet. De pengar som idag går från det gemensamma till inkompetenta banker som tagit alltför stor risk borde istället gå direkt inte till dessa banker utan till nedanstående typ av företag under perioder med finansiell kris och oro som vi just nu bevittnar.

Det värsta scenariot däremot är om det gemensama ägnar all kraft åt att finansiera inkompetenta banker samtidigt som man dessutom tar medel från det gemensamma för att stimulera ekonomin genom satsningar i den offentliga sektorn. Gör man detta kan man vara fullständigt säker på att nya tillväxt bolag med potential över huvud taget inte får någon möjlighet att göra sig hörda eller skapa en ny framtid. Pengarna kommer då istället för att kunna utnyttjas för tillväxtbolag att användas för att gräva gropar i marken, sjukskrivningar och pumpa in mer ungdomar i utbildnings program.

Dubbelt positiv effekt får man dessutom när man väljer att stötta tillväxt bolag inom energi sektorn givet hur ansträngd vår framtida energi situation ser ut.

Red herring har publicerat sin lista sedan 1996 och tidigare lyft fram bolag som Google, eBay och Skype så det finns anledning att misstänka att några av de bolag som nu finns på årets lista kan ha en betydande framtida potential.

De svenska bolag är följande:

- Accedo Broadband i Stockholm utvecklar teknik för att enkelt sprida tjänster för IPTV.
- Acumem i Uppsala utvecklar en ny typ av verktyg som hjälper programmerare att utnyttja moderna processorer med många parallella kärnor.
- Animasher i Stockholm utvecklar en animationstjänst.
- Bambuser i Malmö gör det möjligt att strömma video från telefonen till webben.
- Chromogenics i Uppsala utvecklar en intelligent fönsterfilm kan reglera insläppet av ljus och värme.
- Ikivo i Stockholm utvecklar program för mobiltelefoner.
- Jaycut i Stockholm utvecklar teknik för videoredigering på webben.
- Penny i Västerås utvecklar interaktiva videoglasögon som projicerar skärmbilden på näthinnan.
- Plusfoursix i Stockholm utvecklar en plattform för mobil marknadsföring.
- Popcatcher i Stockholm utvecklar en programvara som spelar in musik från radio men rensar bort pratet.
- Proximion Fiber Systems i Stockholm ökar prestanda i optiska fiber.
- REAC Fuel i Lund utvecklar en process för biobränsle.
- Scalado i Lund erbjuder ett program som hanterar bilder i kameramobiler.

RED HERRING 100
http://www.herringevents.com/europe09/redherring100.html

Ambassadör Woods lista
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/12/ambassadr-woods-lista.html

Inga kommentarer: