måndag 1 december 2008

Ambassadör Woods lista

Tyvärr åker Ambassadör Woods nu hem till USA. Det arbete och de kontakter han under sin tid lyckats etablera mellan svenskt näringsliv och Amerika måste nog ses som helt unikt. En oerhört stor insats har denne man gjort och förhoppningsvis stämmer det som han säger att han kommer att fortsätta arbetet med "One big thing".

"Först var det 30 bolag på listan. Sedan kom nio till och två försvann. Amerikanska ambassadörens lista över investeringsbara svenska miljöteknikbolag fortsätter att leva och affärer har redan genomförts.- Målet nu är tio matchningar i slutet på år 2008, säger Michael Wood som nu i november bjuder över amerikanska riskkapitalister till Sverige. "

"Ambassadörens (uppdaterade lista) med 37 heta cleantechbolag :

Bioprocess Control Sweden AB Lund
Chematur Engineering, AB Karlskoga
ChromoGenics Sweden AB, Uppsala
Climatewell AB, Hägersten
Compower AB, Lund Ecoil AB, Kungsör
Econova AB Effpower AB, Hisings Backa
Electric Line AB, Uppsala
Första Närvärmeverket AB, Solna
Karlskoga Biofuels AB, Karlskoga
Lignoboost AB, Stockholm
Läckeby Water Group, Lund
Morphic Technologies AB, Karlskoga
Neova AB Jönköping
Opcon AB Energy efficiency systems
Parans Daylight AB Göteborg
Reac Fuel AB Lund
Scandinavian Biogas Fuels AB Uppsala
Seabased AB Uppsala
Seec AB Sollentuna
Sekab Örnsköldsvik
SkyCab AB Stockholm
Stridsberg Powertrain Ab Bandhagen
Swedish Biofuels AB Stockholm
Swedish Vertical Wind AB Uppsala
TranSiC AB Kista Science City
ÖFAB Lidköping

Dessa är nya på listan:
Ageratec i Norrköping
Catator AB i Lund
EcoHeater AB i Luleå
HB Transfer Stockholm i Sollentuna
Kockums AB i Malmö
Midsummer AB i Järfälla
Nilar International AB i Täby
Svensk Rökgasenergi AB i Stockholm
Swedish Biogas International AB i Linköping.

Dessa har försvunnit från listan:
Solibro AB
Talloil


One Big Thing
Den 20 april i år presenterade Woods 30 svenska bolag i för riskkapitalister i USA. I mitten på november kommer riskkapitalister till Sverige för att möta de svenska bolagen. Antalet svenska bolag på listan är idag 37, två har fallit bort och nio har tillkommit. Arbetet med listan fortskrider som tidigare. Utöver matchning mellan bolag och kapital finns ytterligare samarbeten på agendan. 20 av 29 mål har hittills avklarats och nya mål presenteras inom kort

http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.129958

"Oavsett hur det går i det amerikanska presidentvalet nästa vecka kommer ambassadör Wood att packa sina väskor och åka hem till USA efter nyår. Ny Teknik har fått en avskedsintervju med honom. "

"Vilka är de mest intressanta företagen, personerna, företeelserna eller iakttagelserna som du stött på under åren här?

– En stor och svår fråga. Men när det gäller personer så vet väl alla vid det här laget att jag anser att Maud Olofsson är en stor ledare och en visionär.
– Statsministern och utrikesministern har varit utomordentligt viktiga samarbetspartners men när det kommer ned till dag-till-dag-arbetet med One Big Thing så är det närings- och energiministern som allting cirkulerat kring.
– En sak som jag alltid kommer att minnas är när jag fick möjlighet att presentera Maud Olofsson för president Bush vid den internationella konferensen om förnyelsebar energi.
– Maud Olofsson och president Bush fortsatte att prata med varandra så länge att presidentens folk började dra honom i ärmen och mana: ”Come on Sir, we have to go”. Men han bara fortsatte att diskutera ren energi med henne."

Inga kommentarer: