tisdag 2 december 2008

Det farliga insulinet

Det finns i vår människokropp två viktiga hormoner som styr hur vi hanterar den mat vi äter. Ett av dessa är Insulin och ett annat heter glykagon.

Alla kolhydrater ger en stegring av socker nivån i blodet. Sk snabba kolhydrater ger en snabb stegring medan långsamma kolhydrater ger en långsammare stegring. Insulinet som ser till att föra ut blodsockret från blodet till cellerna producerar kroppen när blodsockret höjs. Kroppen har bara en metod, ett enda sätt att lagra fett på och det är med hjälp av insulin. All överskotts energi som insulinet inte kan lagra i kroppens celler lagrar insulinet som fett i kroppen. Utan insulin så kan däremot inte kroppen lagra fett.

Om man stressar detta system ofta som idag vi människor gör när vi äter mycket kolhydrater så att mycket insulin bildas riskerar man att trötta ut cellerna så att dessa tillslut inte orkar svara på insulinet när det vill lagra energi i cellerna. När detta händer så får människan sk Diabetes två. Förr i tiden och för att de då bara drabbade gamla kallades sjukdomen för åldersdiabetes eller ännu bättre socker sjuka. Idag så får allt fler denna sjukdom även allt fler barn vilket förr i tiden var ovanligt.

När kroppens insulin nivå är hög så kan inte kroppen utsöndra det andra hormonet glykagon vilket är viktigt eftersom glykagonet måste finnas i kroppen för att den skall kunna förbränna sitt egna fett som det har lagrat.

Så när kroppen har en bra balans med insulin/glykagon kan kroppen förbränna inte bara det fett du fått genom maten utan det kan sedan även fortsätta med att förbränna det egna kroppsfettet.Det fett du äter ger långvarig mättnad och man får inte heller ett sug efter sötsaker alls på samma sätt. Anledningen är helt enkelt för att kroppens blodsocker inte sjunker lika djupt mellan måltiderna som det gör när man äter mycket kolhydrater. Istället kan en del fett och protein i födan bryts ned till blodsocker, som då glukagonet kan hålla på en jämn nivå utan plötsliga svängningar.

Sammanfattning – man kan bara lagra fett och bli fet om man äter mycket kolhydrater och lite fett. Äter man lite fett och mycket kolhydrater kan dessutom inte kroppen förbränna det fett som det har lagrat.

Samtidigt är fett och protein viktiga för kroppens uppbyggnad. Cellerna behöver hela tiden fettsyror ex för cellväggarnas uppbyggnad och kroppens muskler är uppbyggda med proteinets aminosyror. Så dessa är verkligen för kroppen mycket viktiga näringsämnen. Däremot det enda kolhydrater ger oss människor är energi och kanske dessutom lite fibrer.

Kopplingen hjärt kärlsjukdomar och insulin är snart ingen medicinst utbildad som längre ifrågasätter. Däremot att trigga igång insulinet i kolhydratsladdningens namn är det ännu ingen som sätter likhetstecken med ohälsa. Varför?

Lägg till detta det faktum att den socker drivne idrottaren efter bara ca 40 minuter träning när musklernas energi reserver är tömda och om inga nya stärkelse (socker) tillskott tillsätts kroppen förbränner denne istället sina muskler via kortison (ett hormon som när det triggats igång är aktivt i ca ett dygn). Totalt kontraproduktivt all träning.

Den fettdrive däremot klarar att direkt istället ta fettet ur sina fettdepåer och köra på utan att gå in i väggen eller behöva slå av på takten eller att behöva riskera att förlora muskelmassa.

Vilket fett skall man då äta? Fettet ska vara av naturligt ursprung, tex fett från fisk och kött. Man bör undvika vegetabiliska fetter därför att de innehåller för hög andel av omega-6. Det är viktigt att veta att även om vegetabiliska fetter kan innehålla omega-3, så kan vi människor inte använda detta på ett bra sätt. Istället måste all omega-3 för att passa människor först passera ett djur för att vi ska ha nytta av det. Därför skall man bara äta vegetabiliskt fett som tillägg till grundkosten som utgörs av animaliskt fett. Bästa fettet med mycket omega-3 finns i fet fisk som lax, makrill och sill. Köttdjur som har ätit sin naturliga mat (gräs och inte majs eller spannmål) har bra nyttigt omega-3 fett.

De långkedjade omega 3-fettsyror (EPA och DHA) som ingår i våra cellers alla membraner, som styr hormonbalansen inne i cellerna och som spelar en avgörande roll för att vår hjärna skall fungera optimalt finns bara i animalisk mat. Att vi har en mycket begränsad förmåga att tillverka dem med växtoljor som råvara har bekräftats i en rad studier som publicerats sedan 2003.

Är allt kött lika nyttigt?
http://www.gronagardar.se/artikel-wilsson.html

Här finns lite fakta om varför omega-3 är bra och omega-6 inte är lika bra:
http://www.omega-3.se/sjukdomar.html

Social styrelsen arbetar med nya direktiv för kostråd till människor med Diabetes två. Man sparkade tidigare experter och professorer som man ansåg var altför nära livsmedels industrin. Istället rekommenderar man nu att de skall äta mer fett och mindre kolhydrater.
http://sydsvenskan.se/sverige/article308519.ece

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_784141.svd

Det kom dessutom nyligen en undersökning från Israel där man följt olika personer under flera år som fått speciell mat i en kibbutz. Där visade det sig att de som nådde bästa resultaten var de som ätit lite kolhydrater och mycket fett.
http://www.kostdoktorn.se/?p=599

Jag själv tycker dock att man skall titta på vad vi som människor ätit under de ca 150.000 år som vi funnits som art. Vår föda har kommit från fisk och djur och de fetter som de haft. Margarin, socker, och växtfetter däremot är något vi bara ätit under de senaste tid och samtidigt har allt fler blivit sjuka i ex hjärtinfarkt och diabetes.

Nästan allt vi köper i en butik idag även kött, kyckling fileér och korv innehåller socker och mängder av olika tillsatser som ex glutamat och färgämnen. Man sprutar in ex druvsocker i bacon och kycklingfiléer. Vi människor idag är nog socker förgiftade. Värst av allt är kanske att dels vi äter mer socker idag än för bara några generationer sedan men att mer och mer av sockret ersätts av billigare men ännu sötare och för kroppen skadligare ämnen som ex Aspartam eller glukossirap. Många av dessa ämnen som nästan allt vi idag köper sötas med är så söta att kroppen inte klarar att hantera dessa utan att de lagras nästan direkt i kroppen som fett.
Även miljön påverkas av det vi äter. Det mest energikrävande att producera och få till kunden är sköld sallad som säljs i påsar och att det minst energi krävande att producera är kött från djur som äter gräs. Vi borde sluta att i ett land som Sverige äta importerad sallad, grönsaker, frukt och vi borde producera allt vårt egna kött som kommer från djur som bara ätit gräs.

En bra video som jag kan rekommendera:
Michael Pollan: The Omnivore's Dilemma
“ In the US some 56 callories of fossile energy is used to get one calorie of food energy of organic and washed sallad.”

We used to get 2 callories food enery for every one callories fossile energy. Today we need 10 callories fossile energy for every one callory food energy we eat.”

http://www.youtube.com/watch?v=kFpjskn3_Pc

The omnivore's dilemma - A Natural History of Four Meals
http://www.michaelpollan.com/omnivore.php

Mer info hittar du här:

Lars Wilsson
http://www.larswilsson.se/bocker.htm
http://www.larswilsson.se/lankar.htm

Doktor Dahqvists blog:
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/

Inga kommentarer: