torsdag 11 december 2008

Ceteris Paribus

Ekonomi är ingen vetenskap och med National ekonomiska modeller kan man bevisa i stort sett vad som helst. Det handlar bara om att göra tillräckligt snäva avgränsningar och antaganden som ex att vi har en fri marknad, att vi har oändlig tillgång på billiga råvaror, att kinesisk arbetskraft utan sociala skyddsnätt skall konkurrera på lika villkor med västerlänsk som kämpat för sina rättigheter i århundraden osv så kan man bevisa det mest befängda. I en National ekonomisk modell görs detta genom att uttrycka trollformeln "Ceteris paribus" dvs allt annat lika. Man tar altså en söt liten stille bild på en avgränsad icke dynamisk verklighet. Bra vore väl det om det inte hade implikationer och som det visar sig nedan förödande sådana.

Vem tror idag på antagandet om att vi har fria marknader när vi har Riksbanker världen över som intervenerar med hemliga aktioner i marknaderna, när idag Svenska staten garanterar skattebetalarnas pengar till SAAB och när hela USAs finansiella verksamhet och stora delar av dess bilindustri hålls under armarna mha konstgjord andning och direkta understöd från FED och US Treasuries? Kapitalismen så som den skall defenieras dog definitivt när FED skapades under högst regelvidriga former dagen innan Julafton 23 December 1913, när alla senatorer utom tre redan åkt hem för att fira helg .

Det finns dock ekonomi baserad på sunt förnuft. Detta kallas vanligen "The Austrian School of Economics". Riksbankerna världen över dock är företrädare för något helt annat och väsenskillt från det som kan betecknas som ekonomiskt sunt förnuft. Istället är det fenomen som statliga ingripanden synliga såväl som osynliga och aktiv manipulation av ex penningmängd som dessa kvasi institutioner ägnar sig åt. Kan det vara en av anledningarna till att det alltid är företrädelsevis ekonomer ur den sk Keynianska enligt min mening kvasi socialistiska skolan som Riksbanken visar sig premiera när det är dags för att nominera "Nobel" priset i ekonomi"?

I klartext är detta bara ytterligare en liten pusselbit av den genomtänkta indoktrinering som vi utsätts för. Detta så till den milda grad att idag ingen längre ser kopplingen mellan penningmäng och inflation. Istället talas det om löneinflation och annat trams.

Ytterligare ett exempel var att tidigare nobelpristagare 2003 var Robert Engle och Clive W. J. Granger som räknade ut matematiska tabeller som användes för att kalkylera riskantaganden för finans marknaden; " Engle developed the mathematical models that were used by the financial engineers to develop the CDOs and related instruments that created the credit bubble".
Modellerna började användas i stor skala av banker och värderings institut med resultatet att man räknade risken och täckningsgrader på ett sätt där dessa helt undervärderades. Orsaken visade det sig är att man i Nobel pristagarnas modeller antagit en allt för kort tidsserie som dessutom var en exeptionell uppgångsfas. Tar man istället i beaktande verkligheten under längre tidshorisont har man även på finans marknader värderings fluktuationer och detta avspeglar sig då på hur stor risk man bör ange ett visst lån och avsättningar för risk vid packering av finansiella instument.

Så med altför snäva och positiva antaganden, orealistiska tidsserier baserade på exeptionell expansiv period fick bostads instituten i USA mandat att basera sina lånekriterier på. Resultatet ser vi nu där sk "ekonomer" med icke verklighets förankrade matematiska modeller lyckas att skada den reala ekonomin å det grövsta.

Tacka Svenska Riksbanken för det!

Nobelpristagarna behåller äran och pengarna medans hela värdsekonomin drabbas och skattebetalarna världen över förlorar sina jobb och riskerar sin välfärd.

Hög tid nu att skrota det falska "Nobel" priset. Skall man nödvändigtvis ha ett ekonomipris som betalas av Riksbanken (svenska skattebetalarnas pengar, inte Nobels) så bör man istället kallde det för just Riskbankspriset och inte alls ha några samband med Nobel festiviteterna. Men frågan är varför svenska skattebetalera skall betala ett sådant pris? Vi svenska skattebetalare har därmed indirekt orsakat finans krisen. Vill vi riskera något liknande igen?

Brilliant Nobel Prize winners in Economics blame credit bubble on "the news"
http://www.generationaldynamics.com/cgi-bin/D.PL?xct=gd.e080427b

"I samband med Riksbankens 300 årsjubileum 1968 instiftades ett pris. Priset fick namnet Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, men kallats idag för Nobel priset i ekonomi."

"I Alfred Nobels testamente står det att Nobelpriset skall delas ut varje år i följande ämnen: fysik, kemi, fysiologi, medicin, litteratur och fred. Ekonomi står det ingenting om."

"Priset delas ut på samma gala som dom andra och den innehåller samma prissumma. Enda skillnaden är att det är Riksbanken inte Nobelstiftelsen som betalar ut prissumman."

http://www.riksbanker.se/nobelpriset_i_ekonomi.php

The Creature from Jekyll Island : A Second Look at the Federal Reserve
http://www.amazon.com/Creature-Jekyll-Island-Federal-Reserve/dp/0912986212

Ludwig Van Mises Institute
http://mises.org/

Inga kommentarer: