onsdag 10 december 2008

Bra om FRA

Cornucopia har skrivit ett bra inlägg om FRA. Läsvärt!

http://cornubot.blogspot.com/2008/12/totalitr-regim-i-sverige.html

Ger dessutom anledning att reflektera på hur man i USA lyckades klubba igenom det sk USA PATRIOT Act.

"The Act increases the ability of law enforcement agencies to search telephone, e-mail communications, medical, financial and other records; eases restrictions on foreign intelligence gathering within the United States; expands the Secretary of the Treasury’s authority to regulate financial transactions, particularly those involving foreign individuals and entities; and enhances the discretion of law enforcement and immigration authorities in detaining and deporting immigrants suspected of terrorism-related acts. The act also expands the definition of terrorism to include domestic terrorism, thus enlarging the number of activities to which the USA PATRIOT Act’s expanded law enforcement powers can be applied."
http://en.wikipedia.org/wiki/USA_PATRIOT_Act

I korthet ger lagen polis och åklagarmyndigheter möjlighet för att övervaka och gripa personer och organisationer misstänkta för att vara eller ha samröre med terrorister, utan att dessa är anklagade för något.

Anser polisen att du är misstänkt kan de på eget bevåg utföra telefonavlyssning, läsa e-post och göra husrannsakan. Polisen får tillgång till medicinska journaler, boklån på bibliotek, kontoutdrag och annan finansiell information, register över mental hälsa och examina utan att behöva visa upp bevis för något brott eller domstolsbeslut. Utländska studenter granskas. Det är dessutom ett brott att inte anmäla till FBI om man har rimliga skäl att tro att någon är på väg att begå ett terroristiskt brott.

Flera tusen människor har gripits varav de flesta är arab-amerikaner. Många vet inte ens varför de gripits.

Lagen ger också möjlighet för CIA att mörda personer utomlands, vilket officiellt inte var tillåtet innan.

Militärtribunalerna gjordes lagliga genom Patriot Act. Dessa innebär att den anklagade ställas inför militärdomstol, rättegången genomförs bakom lyckta dörrar och man har inte möjlighet att överklaga domen.

http://susning.nu/Patriot_act

Välkommen till övervakningssamhället är en bok om verkligheten och om det samhällsklimat som redan råder när du läser de här raderna. Det handlar om vanliga människor – de som drabbats av de nya övervakningsmetoderna, de som designar tekniken och de som ägnar sig åt att bekämpa den. Det handlar om försäkringsbolag som kringgår patientsekretess, och om den växande tilltron till DNA-bevis, automatspanande datorprogram och intelligenta kameror som påstår sig kunna räkna ut vilka vi är och vad vi håller på med.
http://cdon.se/b%c3%b6cker/gunnartz%2c_kristoffer/v%c3%a4lkommen_till_%c3%b6vervakningssamh%c3%a4llet-767080

Skrämmande tendenser helt klart. Lägg till detta lite finansoro och de allt mer uppseglande förslagen om att implementera en världsvaluta och det blir än mer barockt. Att vi dessutom inte tillåts veta eller har en aning om vad som ex vår riksbanks chef diskuterar med kollegor gör ju inte saken bättre precis.

Riksbankschefens hemliga möte med G8-ledarna 2008-11-13 14:03 Riksbankschefen träffade nyligen i tysthet G8-ledarna vid ett möte i Washington, kan di.se avslöja. ”Den svenska hanteringen av bankkrisen i början på 1990-talet är numera ett mycket känt exempel”, säger den tidigare bankstödschefen Stefan Ingves. Vid en frågestund inför riksdagens finansutskott på torsdagen fick USA:s finansminister Hank Paulson beröm av Riksbankschefen. Orsaken är att den amerikanska administrationen har beslutat sig för att använda de 700 miljarder dollar stora stödpaketet som kapitaltillskott till krisdrabbade banker i stället för att köpa dåliga tillgångar. Beslutet gör att ”samma summa pengar får en utväxling med en faktor tio”, enligt Stefan Ingves. ”Det har att göra med att under svåra omständigheter i den finansiella sektorn är det framför allt bristen på riskkapital som är den trånga sektorn. Då är det inte orimligt att man fokuserar på det. Om man skjuter till aktiekapital bidrar det till att bankerna kan köpa och sälja de dåliga tillgångarna sinsemellan. Även vi i Sverige kommer att ha nytta av detta. Det kommer snabbare att återställa den amerikanska marknadens funktionssätt”, sa Riksbankschefen vidare. Vad som inte framgick vid utfrågningen är emellertid att Riksbankschefen nyligen kan ha framfört precis samma åsikt direkt till USA:s finansminister. Enligt di.se:s källor var nämligen Stefan Ingves nyligen gäst vid ett G8-möte i Washington. Uppgifterna bekräftas nu även av Riksbankschefen. USA:s president George W Bush deltog emellertid inte vid mötet, enligt Stefan Ingves, som inte vare sig vill bekräfta eller dementera om Hank Paulsson kom i hans ställe eller om statscheferna från alla övriga G8-länder Frankrike, Italien, Kanada, Ryssland, Storbritannien och Tyskland fanns på plats vid mötet. ”Jag har ingen anledning att gå in på ytterligare vilka personer jag träffar i olika sammanhang”, är Riksbankschefens undanglidande svar. Finanskrisen var temat för mötet, enligt riksbankschefen. Och Stefan Ingves noterar att Sverige har mycket att lära ledarna för världens största ekonomier. ”Det blir ju alltid så när man får bekymmer av olika slag tittar man tillbaka i tiden för att hantera de frågeställningarna. Då är det så att den svenska hanteringen av bankkrisen i början på 1990-talet numera är ett mycket känt exempel på hur man kan gå tillväga för att ta sig igenom en sådan kris på ett hyggligt sätt”, säger Stefan Ingves som när det begav sig ansvarade för den svenska Bankstödsnämnden. Den svenske Riksbankschefens har hållit tyst med sitt inspel på toppmötet också inför den närmaste kretsen. Vare sig direktionsledamoten Barbro Wickman-Parak eller kollegan Lars Nyberg i direktionen känner när di.se frågar till att det ägt rum, än mindre Riksbankens pressavdelning. http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\11\13\311340&sectionid=Ettan

Inga kommentarer: