torsdag 18 december 2008

Lägg (inte) på ett Kol

El priset i Sverige har gått ned sedan sommarens kraftiga uppställ och idag kan ett nytt 3-årigt elavtal fås för ca 52 öre. Orsaken bakom detta är att elpriset i sverige sätts på marginalen och med detta är det den dyraste formen av el som vi behöver importera som sätter priset för all vår el.

Knasigt är bara förnamnet i synnerhet då Sverige har värlsdunikt goda förutsättningar med en redan utbyggd vattenkraft och kärnkraft att producera miljömässig och billig el för egna behov.

Värst av allt är att den el vi importerar och som sätter vårt pris är el genererad från miljövidriga kolkraftverk. Orsaken till att vårt elpris nu gått ned något är att världsmarknadspriset på kol nu gått ned från tidigare 220 kr till istället ca 80 kr och bedömmare anser att vi kan se ytterligare en viss nedgång.

Då om inte förr i så fall är det nog dags att ta sig en rejäl funderare, om man inte redan gjort det, om man inte skall binda sitt elavtal på längsta möjliga horisont.

Att kolpriset skall stanna på dessa låga nivåer någon längre tid är inte sannolikt. Idag genereras hälften av all världens el mha stenkol och stenkolens framtid är minst lika osäker som oljans.

Notera att Kina — som tidigare varit stor exportör — gradvis svänger om till att istället nu bli netto importörer av kol. Ffa det faktum att under sommaren Kina började imortera stora mängder kol var den drivande orsaken till att kolpriset och därmed hela världens el pris gick upp så dramatiskt under vad som annars är lågsäsong för el konsumtionen.

I nedan länk kan man läsa tre olika rapporter Energy Watch Group, B. Kavalov and S. D. Peteves of the Institute for Energy (IFE), prepared for European Commission Joint Research Centre och Dave Rutledge, California Institute of Technology olika analyser av situationen relevant för kol.
http://www.theoildrum.com/node/2726

Det man även bör hålla i minnet är att lägre kvaliteer av kol dvs det som man nu i allt högre utsträckning är det man kan producera ger mer negativ miljöpåverkan är vad som är fallet med kol av bättre kvalitet och att lägre kvalitet innebär att större volymer av kol brytning behövs för att man skall kunna få samma totala energi innehåll som tidigare.

Sammanfattningsvis osäkerheten är stor inte bara pga osäkerheten på reservernas storlek utan även då allt världen kol är så centrerad till så få länder. Det gör de geopolitiska effekterna av minskad kol tillgång kanske större än för olja. Lägg till detta det faktum att Kina idag till 70% använder kol som källa för all sin el produktion och att motsvarande siffra för USA är 50%.

Klart är även att Europa står inför utmaningar. Frankrike producerar merparten av sin el mha kärnkraft och i Skandinavien har vi vattenkraften dessutom. Utöver detta är kolberoendet stort även här.

Så här säger B. Kavalov från the Institute for Energy (IFE), i sin rapport framställd för The European Commission Joint Research Centre - "Consistent demand coupled with declining production could produce a potentially significant shortfall in supply and demand profiles by 2015".

Att det är hög tid för sverige att omedelbart sluta importera kol el från kontinenten är klart som korvspad. Första steget för oss blir att avskaffa det idiotiska produktionsmonopolet och låta varje privatperson producera och sälja med god förtjänst till det allmänna el näten.

David Rutledge
http://www.youtube.com/watch?v=aTUcxYdMmj4&eurl=http://www.theoildrum.com/node/2726

The Coal Question Revisited
http://www.scitizen.com/stories/Future-Energies/2008/01/The-Coal-Question-Revisited/

World Coal Reserves Could Be a Fraction of Previous Estimates
http://blog.wired.com/wiredscience/2008/12/world-coal-rese.html

När folkhemselen blev internationell
http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/nr-folkhemselen-blev-internationell.html

Inga kommentarer: