måndag 22 december 2008

Ryskt perspektiv

Ryska marknaden har varit turbulent sedan sommaren inte minst givet det faktum att mycket av det kapital som Ryssland använt sig för att utveckla sin ekonomi har varit låne finansierat mha utlänska lån. Inte minst i många Baltiska stater har det varit mer regel än undantag att privat personer lånat billigt till låg ränta i utländsk valuta ex Yen och många har med detta fått en ökad skuldbörda i princip över en natt när denna trade plötsligt gått emot dem.

Detta är den konkreta och mycket påtagliga risken för utvecklings ekonomier som inte i tillräckligt hög grad med kapital genererat i det egna landet kan och med egna fungerande kapital marknader står inför i situationer som den vi nu ser med turbulens på världens finansmarknaden.

De Ryska sk Oligarkerna har aktut drabbats av denna deleveraging och måste gå ur sina kraftigt behånade positioner som tidigare med ständigt stigande råvaru priser såg attraktiv ut. När de gäller de Ryska oligarkerna är det i huvud sak Europeiska banker som finansierat deras framfart och där ligger nu betydande kreditrisker även för dessa.

Kommer ni ihåg debaklet kring Yukos och ödet för dess tidigare VD, Michail Chodorkovskij? Detta var ren och skär makt politik från Putins sida som med detta satte stopp för oligarkernas framfart och då i synnerhet för de som hade uttalat politiska ambitioner. Nu med finanskrisen så kommer nästa fas dvs de kvaravarande Ryska oligarkerna blir än mer trängda och man kan inte annat än fråga sig om detta eg inte spelar Putin i händerna även om man från Politiskt håll envist hävdar att det inte är frågan om att förstatliga oligarkernas egendomar. Dock högt belånade som dessa varit kommer dessa inte att kunna klara sig på egen hand och staten i någon form måste därför ingripa om Ryssland har ambitionen att kunna använda sig av sina råvaru tillgångar som den geopolitiskt strategiska resurs som de gjort hitintills.

På samma sätt som USAs bil- och finans industri nu i aggresiv takt konsolideras, centreras och förstatligas så ser man samma tendenser även i Ryssland men där handlar det istället om landets råvaru industri och tillgångar.

Samtidigt så ser man tendenser till att den gyllene gås som tidigare tillför så mycket värde till den Ryska staten har problem. Ett tydligt exempel utgörs av Gazprom vars affärsmodell av att ha tillgång till billig gas som säljs betydligt dyrare börjar att naggas i kanten. Detta inte minst då länderna i central asien med Turkmenistan i spetsen nu ser större potential att göra gas affärer med Kina än med Gazprom. Att detta håller på att utveckla sig till en veritabel krutdunk politiskt sett är väl inget understatement?

Problemet Rysslandnu sitter med är att landets uttalade politik sedan ett antal år tillbaka varit att premiera skattemässigt existerande produktion och skattemässing inte premiera nyutveckling av nya fält. Detta visar sig nu i det faktum att Ryssland nu ser stora produktionsbortfall givet att de existerande fälten nu peakat samtidigt som enorma kostnader krävs utöver mycket tid för att kunna utveckla och få ny kapacitet oneline.

Det blir en race mot tiden där fallande intäkter ställs mot krav om enorma ny investeringar och sammantaget ger detta att Ryssland som tidigare ex fått ca 25% av alla skatteintäker från statliga Gazprom nu minskar oroväckande snabbt.

Under Putin eran har Ryssland på ett fantastiskt sätt skapat ekonomisk ordning och reda i sina statsfinanser men givet allt detta så har man idag ett överskott som nu i snabbt takt håller på att försvinna. FRågan vi Europeer skall ställa oss är hur ett mer financiellt pressat Sovjet unionen kan tänkas att agera och i synnerhet när de intressen de anser som vitala hotas.

Agerandet dessutom som Putin haft gentemot utländska intressen så här långt i landet kan ge en vägledning, se ex hur man behandlade inte minst Shell i det sk Shakalin projektet. Svårt att se givet detta att mängden kapital från utlandet villigt att placera sig i detta land kan öka särdeles mycket?

Russisk gassgigant sliter
http://www.dn.no/energi/article1569736.ece?jgo=c1_re_

Oligarchs Seek $78 Billion as Credit Woes Help Putin
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=amPQsygtDmh4&refer=home

Oil Showdown on Sakhalin Island
http://www.moscowtimes.ru/article/927/49/202089.htm

Yukos-bossen inför rätta
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=430543

Inga kommentarer: