torsdag 4 december 2008

Människans mat ur ett evolutionärt perspektiv

Människan i sin nuvarande "form" kan sägas ha existerat som art under bara ca 150.000 år. Det är dock bara under de senaste ca 10.000 åren som vi varit bönder och odlat och ätit frön (vete, korn. råg, havre, bakat bröd) Det är det biologen och författaren Lars Wilsson , fyllda 80 år och still going strong, tagit fasta på och vad som kan sägas utgör den röda tråden i hans författarskap.

Alla de sädes slag vi idag använder och alla djur vi omger oss med (med undantag för hunden och hästen) har alla sitt ursprung från de odlingskulturer som för ca 10.000 år sedan hade sin början i de sk halvmåne bältet mellan floderna Eufrat och Tigris i mellan östern.

En fantastisk historia som för oss människor inneburit helt förändrade levnadsvillkor. Själv och som Peak Oil "anhängare" ser jag paralleller med dagens situation och där vi antagligen på samma omvälvande sätt som när vi tvingades gå från att vara jägare samlare till att bli odlare kommer att ånyo nu med Peak Oil tvingas till nya stora förändingar.

Varför tvingades vi att bli odlare och arbeta "i vårt anletes svett"? Peak Large Game" är antagligen svaret. Vi hade som de effektiva jägare vi är tagit död på vår mat dvs alla de stora landgående djuren vi innan kunde leva gott på. Vi blev tvingade att ändra våra levnadsvanor och har med detta fått sämre levnadsvillkor inte minst pga att vi började äta mat vi eg inte tål och som ger oss alla våra "välfärds" sjukdomar.

"Jag har jobbat hela hösten med en omfattande bearbetning och utökning av min förra bok. Den nya versionen skall heta "Rädda vår mat". Den kommer ut i vår."

Ovanstående var del i ett mail jag fick från författare Wilsson. Nedan en lista på de böcker han till dags dato publicerat:

Om människan : ursprung, särställning, vägval
http://www.bokus.com/b/9789189250123.html?pt=search_result

Välfärdens ohälsa: Naturlig mat ger naturlig hälsa, 2:a Upplagan
http://www.bokus.com/b/9789172411388.html?pt=search_result

Naturlig Mat
http://www.bokus.com/b/9789172411234.html?pt=search_result

Ser fram emot nästa bok som altså väntas nu till våren. Intills dess - ät naturlig mat och låt livsmedels industrins mat stå kvar på hyllan.

Inga kommentarer: