tisdag 2 december 2008

Vendel, Sutton Hoo och East Anglia

Jag har en mycket intressant bok som heter "Vendeltid" Förlag Statens Historiska Museum 1980 ISBN nummer 91-7192-453-1. I denna redogörs för kopplingen och likheten mellan fyndigheterna i Sutton Hoo i och Vendel gravarna.

Vid Vendel, 27 km fågelvägen nord öst om Gamla Uppsala, påträffades 1881 de första båtgravsfynden. Båtgravarna från vendeltid är rika på gravfynd, och att kontakterna med utlandet var viktiga visas bland annat av att man i båtgraven i Sutton Hoo nära Woodbridge, Suffolk I England, har hittat fynd som företer ett nära släktskap med till exempel dem man funnit i Valsgärde.

Här ur ett avsnitt skrivet av Bertil Almgren (sid 164-165):

bla om den Östgotiske kungen Teodorik, vicekejsare av Italien "Under hans tid härskade ännu herulerna, som gav namn och manskap till det berömda heruliska kejsarlivgardet, troget sina kungar från det avlägsna stamhemmet i Skandinavien"

Ytterligare en passus:

"Som ytterligare troget bevarande av minnen av ett intimt samarbete med och tjänst i den romerska krigsmakten torde man få betrakta många av de krigarbilder som pryder pressblecken på hjälmarna.

Likaså tycks de hornförsedda hjälmarna på de en face sedda spjutbärande männen på Sutton Hoo och Valsgärde 7 framsida snarast, enligt Alföldi, vara att härleda från det senromerska regementet cornuti - "de behornade" vars insignum enligt Notitia Dignitatum tycks ha bestått av horn med djurhuvudändar.”

Så här skiver den Engelske arkeologen David Wilson:
”Skölden och hjälmen från Suttom Hoo kunde genast jämföras med vendel materialet och svärdet med exempel från andra svenska utgrävningar.

Sedan kan genom att även ta det vi diskuterade om herulerna och deras bakgrund (se tidigare inlägg Svearnas härkomst http://intheendwerealldebt.blogspot.com/2008/11/svearnas-hrkomst.html) och denna gång även ta med dessa kommentarer från skriften med samma namn av Tore Gannholm så kanske man kan börja skönja ett möjligt mönster?

”långt senare – man har gissat både på slutet av 520-talet och mitten av 540-talet – inträffarde det, att de i Södern kvarstannade herulernas konung dödats och att dessa heruler, för att få en ny kung av den gamla ätten, skickade sändebud till den på Thule bosatta stamdelen”

”En annan intressant uppgift i Prokopios är att efter kapitulationen vid vesuvius, som år 553 ändade det ostrogotiska väldet i Italien, fick de Goter som så önskade, rätt att stanna kvar som fredliga jordbrukare i italien. Eftersom Prokoptius nyttjar ordet got om alla före denna tid i Italien bofasta germaner, gäller den relaterade uppgiften sannolikt huvudsakligen dem, som redan före ostrogoternas ankomst hade erhållit de ”heruliska lotterna”. En del av goterna – och därvid syftas förmodligen på ostrogoterna i egentlig mening, dvs på dem som närmast uppburit det nu störtade väldet – ville emellertid inte stanna kvar, utan brog bort från Italien, man vet inte vart.”

Kanske var det så att en del av herulerna stannar kav i Italien och fortsätter där som bla kung Teodoriks kejsargarde. Huvud gruppen beger sig hem till Skandinavien och grundar Svea rike men att kontakt mellan dessa bägge grupper fortgår och att senare en grupp ca 553 begav sig från Italien för att istället etablera ett nytt rike denna gång i England?

Mer spännande blir det om man även tar med Beowulfkvädet, från början av 500-talet, vilket är det äldsta kända germanska eposet i diskussionen. Även här har Tore Gannholm mycket intressanta iaktagelser. Lägg till detta Arkeologen Gad Rausing som faktiskt själv seglade ”Beowulfs väg” och då lyckades identifiera de geografiska kännetecknen från berättelsen. Mer om detta tänkte jag skriva i ett senare inlägg.

East Anglia
http://en.wikipedia.org/wiki/East_Anglia

Possibly the best candidate for the arms of East Anglia are those of the Wuffingas Dynasty: three crowns in a blue shield, the color of the Swedish flag superimposed on a St. George’s cross, that device was created in homage to an old legend of the three crowns of East Anglia, and the blue color represents the Anglo-Scandinavia heritage of much of East Anglia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Flag_of_East_Anglia.svg

Sutton Hoo
http://en.wikipedia.org/wiki/Sutton_Hoo

Vendeltiden
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vendeltiden

Valsgärde
http://sv.wikipedia.org/wiki/Valsg%C3%A4rde

The Wuffings were the ruling dynasty of East Anglia. They took their name from the early East Anglian king Wuffa. Due to the strong Scandinavian connections revealed in their graves at Sutton Hoo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wuffingas

Wulfing
http://en.wikipedia.org/wiki/Wulfing

Inga kommentarer: